Szaszłyk "ślimak" z kurczaka. Tak podanego drobiu jeszcze nie jadłeś!
19.04.2022 13:47, aktual.: 15.03.2024 11:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli szukasz pomysłu na kurczaka, jakiego jeszcze nie jadłeś, to trafiłeś idealnie. Mamy dla Ciebie prosty przepis na nietypowy krążek z kurczaka z warzywami.
Przepis na kurczaka
Nie da się ukryć, że wśród mięs na naszym stole to kurczak jest najpopularniejszy. Za dominującą pozycję kurczaka na polskich stołach odpowiadają przede wszystkim wybory młodych – w grupie wiekowej 18-29 lat, ponad 82% badanych wskazało ten rodzaj mięsa, jako najczęściej wybierany.
I w zasadzie nic w tym dziwnego- można przygotować go na różne sposoby i poradzi sobie z tym nawet amator.
Czasami jednak popadamy w rutynę podczas przygotowywania posiłków z kurczakiem w roli głównej. Dziś mamy jednak dla Ciebie przepis, jakiego jeszcze nie widziałeś. Jak zrobić szaszłyk ślimak z kurczaka? Składniki, wykonanie.
Szaszłyk "ślimak" z kurczaka. Zobacz przepis wideo:
Składniki na szaszłyk ślimak z kurczaka – krążek z kurczaka
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 2 łyżki ajvaru
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- olej
Czym jest ajvar?
Ajvar to delikatnie pikantna warzywna pasta z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu. Świetnie sprawdzi się również do mięs i dań z grilla. Z powodzeniem ajvarem można zastąpić ketchup czy pastę pomidorową.
Jak zrobić szaszłyk ślimak z kurczaka z warzywami – przepis
Zacznij od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski.
Następnie przejdź do przyprawiania. Przełóż pokrojone mięso do miseczki i dodaj ajvar przyprawy: słodką paprykę, tymianek i czosnek suszony oraz sól. Dodaj ok. 1 łyżkę oleju i całość dokładnie wymieszaj. Olej utrzyma przyprawy przy mięsie, tworząc marynatę i sprawi też, że mięso nie będzie suche.
Ajvar możesz zamienić na ketchup lub pastę pomidorową.
Przygotowanie warzyw do szaszłyka ślimaka z kurczaka
Kiedy mięso jest już gotowe- przejdź do przygotowania warzyw. Papryki dokładnie umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na krążki. Możesz tutaj użyć dowolnego koloru papryki. My postawiliśmy na czerwoną i żółtą, ale oczywiście sprawdzi się też zielona i pomarańczowa.
Następnie przejdź do cukinii. Obierz ją i odetnij końcówki. Nie ma tutaj konieczności obierania warzywa. Tak przygotowaną cukinię pokrój w niezbyt grube plasterki. Idealnie będzie pasować do szaszłyka ślimaka z kurczaka.
Zawijanie krążka do szaszłyka ślimaka z kurczaka
Czas przejść do połączenia składników i zawinięcia naszego krążka. Na środku deski umieść najmniejszy krążek papryki i owiń go mięsem. Dodaj kolejny, już dłuższy, pasek papryki, owiń i całość zabezpiecz przy pomocy wykałaczki. Postaraj się poprowadzić patyk do szaszłyków tak, żeby przeszedł przez wszystkie warstwy. W przeciwnym wypadku nasz krążek-szaszłyk może się rozwalić. Użyj do tego dwóch patyków, przebijając je z dwóch stron.
Na powstałą konstrukcję z patyków do szaszłyków nawijaj i nabijaj kolejne warstwy mięsa i warzyw. Rób to do momentu, aż składniki się skończą.
Pieczenie szaszłyka ślimaka z kurczaka
Czas przejść do pieczenia. Zawinięty w ten sposób krążek umieść w Ovi Smart marki Philips i piecz przez 12-15 minut w 160 stopniach Celsjusza. Przed podaniem udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Koniecznie pamiętaj o wyjęciu wykałaczek!
Gotowe!