Jest obłędnie kremowy i pyszny. Sernik baskijski bije na głowę wszystkie inne, a robi się w godzinę

Szukasz idealnego deseru, który zachwyci twoich bliskich? Masz ochotę na coś wyjątkowego, co łączy w sobie kremową konsystencję, delikatny smak i elegancki wygląd? Jeśli tak, to z pewnością pokochasz sernik baskijski! Ten pochodzący z San Sebastian przysmak słynie z niezrównanej kremowości, której nie dorównuje żaden inny sernik.

Jest obłędnie kremowy i pyszny. Sernik baskijski bije na głowę wszystkie inne, a robi się w godzinęJest obłędnie kremowy i pyszny. Sernik baskijski bije na głowę wszystkie inne, a robi się w godzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sernik baskijski, znany ze swojej niezwykłej delikatności i kremowej konsystencji, wkracza na polskie stoły, zachwycając każdego swoim smakiem. To wypiek, który zdobywa serca miłośników deserów na całym świecie, a przygotowanie go wcale nie jest trudne. Dzięki prostemu przepisowi i kilkudziesięciominutowemu procesowi pieczenia możesz cieszyć się tym wyjątkowym przysmakiem w zaciszu własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 bit w wiosennym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Przepis na tradycyjny sernik baskijski

Sernik baskijski zawdzięcza swoją wyjątkowość unikalnemu sposobowi pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych serników, które pieczemy w niskiej temperaturze przez długi czas, ten przysmak poddawany jest krótkiej, ale intensywnej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

Składniki:

  • 1000 g serka kremowego Philadelphia, Almette lub mascarpone (lub miksu),
  • 400 g cukru pudru,
  • 7 dużych jajek,
  • 400 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii Bourbon,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie Ciasta: Rozgrzej piekarnik do 210 st. C i wyłóż okrągłą tortownicę papierem do pieczenia. Wymieszaj serka kremowego z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Dodawaj po jednym jajku, nie przestając miksować, a następnie powoli wlej śmietankę, miksując aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Pieczenie Sernika: Wlej masę do formy i piecz przez około 40 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru i skarmelizuje się. Po wyjęciu z piekarnika sernik lekko się osunie - to normalne. Odstaw go do ostudzenia w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę, a potem włóż do lodówki na przynajmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Gotowe! Twój sernik baskijski jest gotowy do podania. Możesz go ozdobić owocami, orzechami lub polewą czekoladową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę