W PRL-u każdy czekał z niecierpliwością, aż mama przygotuje. Ten smak śnił się po nocach

Zapiekanka to najpopularniejszy polski street food. Pieczarkowy farsz, chrupiąca bułka i zygzak z ketchupu zawsze zdają egzamin. Pierwsze chrupiące kęsy wybrzmiały w latach 70., a ich świetność trwa do dzisiaj.

ZapiekankaZapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanki wkradły się do polskiej kuchni w okresie PRL w latach 70., kiedy PZPR zezwolił na "kontrolowany rozwój wolnego rynku". Bułki z dodatkami sprzedawano z budek i przyczep ku uciesze fascynatów nowości. Dzisiaj zapiekanka nowością nie jest, ale z pewnością znajduje się w pewnym kanonie. Warto od czasu do czasu wrócić do takich przepisów. Domownicy na pewno będą wdzięczni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Zapiekanki - polski street food

Zapiekanki to polski street food popularnością cieszący się nieprzerwanie do czasów PRL, kiedy to pojawił się w sprzedaży z przyczep kempingowych i budek. Dzisiaj te krakowskie ze słynnego "okrąglaka" nazywane są kultowymi (choć w opinii wielu dawniej smakowały zdecydowanie lepiej), a obcokrajowcy odwiedzający nasz kraj nierzadko polecają zapiekanki jako polski specjał konieczny do spróbowania.

Zapiekanki szykowały też nasze mamy babcie, podpiekając jasne pieczywo z pieczarkami i serem. Całość wystarczyło posypać szczypiorkiem. To dla wielu smak dzieciństwa, miłe wspomnienie, które ukształtowało się obok tych niezbyt przyjemnych, najczęściej związanych z peerelowskim jadłospisem ze szkolnych stołówek. Taka zapiekanka przy tym to jak rarytas.

Zapiekanka
Zapiekanka © Adobe Stock

Domowe zapiekanki. Przepis

Składniki:

FARSZ

  • 500 g pieczarek,
  • 120 g sera mozzarella,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • świeży szczypiorek,
  • ketchup.

CIASTO NA BUŁKI

  • rozczyn (100 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru),
  • 450 g mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml oliwy,
  • 2 jajka,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Składniki na rozczyn wymieszaj: najpierw wymieszaj drożdże z cukrem, a następnie rozpuść całość w ciepłym mleku, po tym dodaj mąkę. Wymieszaj rozczyn, by nie było grudek. Następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Gotowy rozczyn dodaj do przesianej mąki, wymieszaj całość, dodając letnią wodę, sól, jedno jajko i oliwę. Ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i nieklejące się. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gotowe ciasto podziel na kilka części i uformuj z nich podłużne bułki. Tak przygotowane ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez 20-25 minut.
  5. Gotowe odstaw, by nieco ostygły.
  6. Przygotuj farsz: pieczarki posiekaj drobno, podobnie cebulę. Przesmaż całość z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj sól i pieprz. Smaż całość na średnim ogniu, aż nieco wody odparuje.
  7. Gotowe bułki posmaruj cienką warstwą ketchupu, następnie wyłóż farsz pieczarkowy, a na to starty ser. Zapiekaj całość w piekarniku z funkcją grilla, aż ser się rozpuści.
  8. Gotowe zapiekanki podawaj z ulubionym sosem i dużą ilością świeżo posiekanego szczypiorku.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀