W PRL-u każdy czekał z niecierpliwością, aż mama przygotuje. Ten smak śnił się po nocach

Zapiekanka to najpopularniejszy polski street food. Pieczarkowy farsz, chrupiąca bułka i zygzak z ketchupu zawsze zdają egzamin. Pierwsze chrupiące kęsy wybrzmiały w latach 70., a ich świetność trwa do dzisiaj.

ZapiekankaZapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanki wkradły się do polskiej kuchni w okresie PRL w latach 70., kiedy PZPR zezwolił na "kontrolowany rozwój wolnego rynku". Bułki z dodatkami sprzedawano z budek i przyczep ku uciesze fascynatów nowości. Dzisiaj zapiekanka nowością nie jest, ale z pewnością znajduje się w pewnym kanonie. Warto od czasu do czasu wrócić do takich przepisów. Domownicy na pewno będą wdzięczni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Zapiekanki - polski street food

Zapiekanki to polski street food popularnością cieszący się nieprzerwanie do czasów PRL, kiedy to pojawił się w sprzedaży z przyczep kempingowych i budek. Dzisiaj te krakowskie ze słynnego "okrąglaka" nazywane są kultowymi (choć w opinii wielu dawniej smakowały zdecydowanie lepiej), a obcokrajowcy odwiedzający nasz kraj nierzadko polecają zapiekanki jako polski specjał konieczny do spróbowania.

Zapiekanki szykowały też nasze mamy babcie, podpiekając jasne pieczywo z pieczarkami i serem. Całość wystarczyło posypać szczypiorkiem. To dla wielu smak dzieciństwa, miłe wspomnienie, które ukształtowało się obok tych niezbyt przyjemnych, najczęściej związanych z peerelowskim jadłospisem ze szkolnych stołówek. Taka zapiekanka przy tym to jak rarytas.

Zapiekanka
Zapiekanka © Adobe Stock

Domowe zapiekanki. Przepis

Składniki:

FARSZ

  • 500 g pieczarek,
  • 120 g sera mozzarella,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • świeży szczypiorek,
  • ketchup.

CIASTO NA BUŁKI

  • rozczyn (100 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru),
  • 450 g mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml oliwy,
  • 2 jajka,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Składniki na rozczyn wymieszaj: najpierw wymieszaj drożdże z cukrem, a następnie rozpuść całość w ciepłym mleku, po tym dodaj mąkę. Wymieszaj rozczyn, by nie było grudek. Następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Gotowy rozczyn dodaj do przesianej mąki, wymieszaj całość, dodając letnią wodę, sól, jedno jajko i oliwę. Ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i nieklejące się. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gotowe ciasto podziel na kilka części i uformuj z nich podłużne bułki. Tak przygotowane ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez 20-25 minut.
  5. Gotowe odstaw, by nieco ostygły.
  6. Przygotuj farsz: pieczarki posiekaj drobno, podobnie cebulę. Przesmaż całość z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj sól i pieprz. Smaż całość na średnim ogniu, aż nieco wody odparuje.
  7. Gotowe bułki posmaruj cienką warstwą ketchupu, następnie wyłóż farsz pieczarkowy, a na to starty ser. Zapiekaj całość w piekarniku z funkcją grilla, aż ser się rozpuści.
  8. Gotowe zapiekanki podawaj z ulubionym sosem i dużą ilością świeżo posiekanego szczypiorku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej