W PRL‑u każdy czekał z niecierpliwością, aż mama przygotuje. Ten smak śnił się po nocach
Zapiekanka to najpopularniejszy polski street food. Pieczarkowy farsz, chrupiąca bułka i zygzak z ketchupu zawsze zdają egzamin. Pierwsze chrupiące kęsy wybrzmiały w latach 70., a ich świetność trwa do dzisiaj.
04.05.2024 13:13
Zapiekanki wkradły się do polskiej kuchni w okresie PRL w latach 70., kiedy PZPR zezwolił na "kontrolowany rozwój wolnego rynku". Bułki z dodatkami sprzedawano z budek i przyczep ku uciesze fascynatów nowości. Dzisiaj zapiekanka nowością nie jest, ale z pewnością znajduje się w pewnym kanonie. Warto od czasu do czasu wrócić do takich przepisów. Domownicy na pewno będą wdzięczni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanki - polski street food
Zapiekanki to polski street food popularnością cieszący się nieprzerwanie do czasów PRL, kiedy to pojawił się w sprzedaży z przyczep kempingowych i budek. Dzisiaj te krakowskie ze słynnego "okrąglaka" nazywane są kultowymi (choć w opinii wielu dawniej smakowały zdecydowanie lepiej), a obcokrajowcy odwiedzający nasz kraj nierzadko polecają zapiekanki jako polski specjał konieczny do spróbowania.
Zapiekanki szykowały też nasze mamy babcie, podpiekając jasne pieczywo z pieczarkami i serem. Całość wystarczyło posypać szczypiorkiem. To dla wielu smak dzieciństwa, miłe wspomnienie, które ukształtowało się obok tych niezbyt przyjemnych, najczęściej związanych z peerelowskim jadłospisem ze szkolnych stołówek. Taka zapiekanka przy tym to jak rarytas.
Domowe zapiekanki. Przepis
Składniki:
FARSZ
- 500 g pieczarek,
- 120 g sera mozzarella,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- świeży szczypiorek,
- ketchup.
CIASTO NA BUŁKI
- rozczyn (100 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru),
- 450 g mąki pszennej,
- 100 ml wody,
- 50 ml oliwy,
- 2 jajka,
- sól.
Przygotowanie:
- Składniki na rozczyn wymieszaj: najpierw wymieszaj drożdże z cukrem, a następnie rozpuść całość w ciepłym mleku, po tym dodaj mąkę. Wymieszaj rozczyn, by nie było grudek. Następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Gotowy rozczyn dodaj do przesianej mąki, wymieszaj całość, dodając letnią wodę, sól, jedno jajko i oliwę. Ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i nieklejące się. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto podziel na kilka części i uformuj z nich podłużne bułki. Tak przygotowane ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez 20-25 minut.
- Gotowe odstaw, by nieco ostygły.
- Przygotuj farsz: pieczarki posiekaj drobno, podobnie cebulę. Przesmaż całość z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj sól i pieprz. Smaż całość na średnim ogniu, aż nieco wody odparuje.
- Gotowe bułki posmaruj cienką warstwą ketchupu, następnie wyłóż farsz pieczarkowy, a na to starty ser. Zapiekaj całość w piekarniku z funkcją grilla, aż ser się rozpuści.
- Gotowe zapiekanki podawaj z ulubionym sosem i dużą ilością świeżo posiekanego szczypiorku.