W kuchni zawsze miej kulkę z folii aluminiowej. Później za to podziękujesz

Folia aluminiowa jest często przez nas używana. Wykorzystujemy ją w kuchni do owijania jedzenia oraz do pieczenia. Okazuje się, że ten niepozorny przedmiot ma więcej zastosowań.

Folia aluminiowaFolia aluminiowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Folia aluminiowa to nieodłączny element w kuchni. Zawijamy w nią kanapki, zakrywamy dania, by się nie zepsuły lub nie straciły ciepła, nawet w niej pieczemy (chociaż na temat ostatniego punktu krąży wiele kontrowersji). To nie są jedyne jej zastosowania. Powinniśmy trzymać kulkę z niej zrobioną blisko zlewu. Dlaczego? Żeby ułatwić sobie życie, bo ten patent posiada taką moc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariańska zapiekanka z kapusty z ciecierzycą i pomidorami

Często jej używamy, ale czy powinniśmy? Naukowcy od lat badają wpływ aluminium na organizm człowieka. Wyniki tych badań nie napawają optymizmem. Okazuje się, że wysokie stężenie tego metalu może mieć opłakane skutki i przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera. Dlatego też powinniśmy zaopatrzyć się w specjalne blaszki, które nadają się do pieczenia. Folia aluminiowa jeszcze się nam przyda, ale w zupełnie innej roli.

Trzymaj kulkę z folii aluminiowej przy zlewie

To najlepsze, co można zrobić. Taka folia pomoże nam w... myciu naczyń. Aluminium jest w stanie doczyścić nawet najbardziej przypalone garnki. Nie musimy wydawać pieniędzy na skrobaki ani żadne specyfiki. Folia aluminiowa sprawia, że jesteśmy w stanie zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy.


To nie jest jedyne zastosowanie. Przedmiot przyda ci się także, jeżeli masz zmywarkę. Kulkę z folii umieść w jej górnej części. Zwiększy ona skuteczność tabletek do zmywania, dzięki czemu naczynia będą czyste i lśniące.

Folia aluminiowa
Folia aluminiowa © pexels

Zlew nie będzie już zatkany

Często zdarza się, że podczas mycia naczyń zatykamy odpływ. Najczęściej wtedy do zlewu wlewamy specjalny preparat, który wszystko wyżera. Niestety, czasem koniecznie trzeba wezwać hydraulika, co często wiąże się z dyskomfortem psychicznym i wydatkami. Jak tego uniknąć? Po raz kolejny z pomocą przychodzi folia aluminiowa.

Pamiętajmy o zasadzie lepiej zapobiegać niż leczyć. Otwór w zlewie musimy wyłożyć folią, a następnie wlać zawartość garnka lub patelni. Poczekajmy chwilę, tłuszcz w tym czasie zastygnie i będziemy mogli się go pozbyć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie