Największe błędy, jakie popełniamy podczas smażenia naleśników. To przez nie się rwą i ociekają tłuszczem
Jakie błędy podczas smażenia naleśników popełniamy najczęściej? Zobacz nasz poradnik i spraw, żeby naleśniki były jeszcze smaczniejsze.
26.09.2022 | aktual.: 28.09.2022 10:08
Naleśniki znają i kochają wszyscy. Można przygotować je na wiele różnych sposobów: na słodko, słono, w formie makaronu, zapiekanek... Opcji jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest banalnie proste, ale wciąż wiele osób popełnia proste błędy. Zobacz, jak ich uniknąć i stwórz naleśniki po prostu idealne.
Cały film znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
#1 Zła kolejność dodawania składników
Zarówno w przypadku ciast, jak i naleśników odpowiednia kolejność dodawania składników ma znaczenie. Nie dodawaj wszystkiego od razu. Zacznij od wymieszania jajek z mlekiem, wodą gazowaną, masłem oraz szczyptą soli. Dopiero do takiej masy dodaj mąkę, wsypując ją partiami. Dzięki temu ciasto nie będzie miało grudek mąki.
#2 Daj ciastu odpocząć
Po połączeniu składników wstrzymaj się na chwilę ze smażeniem. Odłóż miskę z ciastem na 30 minut. Dzięki temu będzie bardziej aksamitne- mąka zdąży odpowiednio napęcznieć.
#3 Błędy podczas smażenia naleśników
Nie nalewaj ciasta bezpośrednio nad palnikiem. Unieś patelnię, wylej na nią porcję i rozprowadź po powierzchni. Dopiero wtedy postaw patelnię ponownie na palnik. Dzięki temu naleśniki równomiernie się usmaży.
#4 Nie przesadzaj z olejem
Nie ma konieczności wylewania oleju za dużo na patelnię. Nie masz wtedy tak naprawdę kontroli nad ilością i naleśniki mogą wyjść zbyt tłuste. Jeśli boisz się, że placki będą przywierać- rozsmaruj przy pomocy ręcznika kuchennego kroplę oleju po całej powierzchni patelni. To zdecydowanie rozwiąże problem.
#5 Dobrze rozgrzej patelnię
Odpowiednia temperatura ma znaczenie. Nie wylewaj ciasta na patelnię, która jeszcze się dobrze nie rozgrzała. Po wylaniu ciasta zmniejsz moc palnika.Nasz