Największe błędy, jakie popełniamy podczas smażenia naleśników. To przez nie się rwą i ociekają tłuszczem

Jakie błędy podczas smażenia naleśników popełniamy najczęściej? Zobacz nasz poradnik i spraw, żeby naleśniki były jeszcze smaczniejsze.

Obrazek
Ewa

Naleśniki znają i kochają wszyscy. Można przygotować je na wiele różnych sposobów: na słodko, słono, w formie makaronu, zapiekanek... Opcji jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest banalnie proste, ale wciąż wiele osób popełnia proste błędy. Zobacz, jak ich uniknąć i stwórz naleśniki po prostu idealne.

Cały film znajdziesz na naszym kanale YouTube:

#1 Zła kolejność dodawania składników

Zarówno w przypadku ciast, jak i naleśników odpowiednia kolejność dodawania składników ma znaczenie. Nie dodawaj wszystkiego od razu. Zacznij od wymieszania jajek z mlekiem, wodą gazowaną, masłem oraz szczyptą soli. Dopiero do takiej masy dodaj mąkę, wsypując ją partiami. Dzięki temu ciasto nie będzie miało grudek mąki.

Błędy podczas smażenia naleśników- Pyszności
Błędy podczas smażenia naleśników- Pyszności

#2 Daj ciastu odpocząć

Po połączeniu składników wstrzymaj się na chwilę ze smażeniem. Odłóż miskę z ciastem na 30 minut. Dzięki temu będzie bardziej aksamitne- mąka zdąży odpowiednio napęcznieć.

Błędy podczas smażenia naleśników- Pyszności
Błędy podczas smażenia naleśników- Pyszności

#3 Błędy podczas smażenia naleśników

Nie nalewaj ciasta bezpośrednio nad palnikiem. Unieś patelnię, wylej na nią porcję i rozprowadź po powierzchni. Dopiero wtedy postaw patelnię ponownie na palnik. Dzięki temu naleśniki równomiernie się usmaży.

Smażenie naleśników- Pyszności
Smażenie naleśników- Pyszności

#4 Nie przesadzaj z olejem

Nie ma konieczności wylewania oleju za dużo na patelnię. Nie masz wtedy tak naprawdę kontroli nad ilością i naleśniki mogą wyjść zbyt tłuste. Jeśli boisz się, że placki będą przywierać- rozsmaruj przy pomocy ręcznika kuchennego kroplę oleju po całej powierzchni patelni. To zdecydowanie rozwiąże problem.

Błędy podczas smażenia naleśników- Pyszności
Błędy podczas smażenia naleśników- Pyszności

#5 Dobrze rozgrzej patelnię

Odpowiednia temperatura ma znaczenie. Nie wylewaj ciasta na patelnię, która jeszcze się dobrze nie rozgrzała. Po wylaniu ciasta zmniejsz moc palnika.Nasz

Obrazek

Naszła Cię ochota na pyszne naleśniki? Zerknij na nasz kanał i sprawdź pyszne propozycje na placki w roli głównej

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej