Pascal Brodnicki wyjawił błędy Polaków podczas gotowania. To przez nie nasze dania są 100 razy gorsze niż w restauracjach
Często nawet bardzo doświadczeni domowi kucharze popełniają kilka błędów w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Pascal Brodnicki zdradził, które z nich wpływają na smak naszej potrawy i czemu powinniśmy się ich wystrzegać. Oto lista najczęściej stosowanych błędów, przygotowana przez doświadczonego kucharza.
04.09.2022 07:45
#1 Smażenie mięsa od razu po wyciągnięciu z lodówki
Często przygotowując mięsne danie, smażymy je od razu po wyjęciu z lodówki. Jest to ogromny błąd według kucharza. A to dlatego, że mięso łapie od razu temperaturę pokojową na zewnątrz, a w środku jest jeszcze zimne. To wszystko powoduje, że mięso jest trudne w przygotowaniu. Mięso na zewnątrz robi się od razu spieczone, a w środku jest jeszcze surowe.
#2 Krojenie mięsa od razu po wyjęciu z pieca
Na pewno nie raz zdarzyło się nam pokroić mięso od razu po wyjęciu go z piekarnika lub patelni. Mięso, które wyjmujemy po upieczeniu i od razu kroimy, narażone jest na wypłynięcie, wszystkich soków, co sprawia potem, że robi się bardzo twarde. To bardzo duży błąd, tłumaczy Pascal Brodnicki.
#3 Zwiększanie mocy palnika przy smażeniu i gotowaniu mięsa
Komu z nas nie zdarzyło się podkręcić mocniej palnika, by danie zrobiło się szybciej? W przypadku gotowania mięsa to ogromny błąd. Jeśli w przepisie czas wykonania to ok. 2 godziny to dokładnie tyle powinno trwać przygotowanie potrawy. Zwiększanie mocy palnika może sprawić, że mięso będzie twarde, a sos wyparuje.
#4 Mała ilość wody przy gotowaniu makaronu
Jeszcze zanim zdążymy umieścić makaron w wodzie, to zdąży nam ona wyparować. Jest jej zbyt mało, by makaron dobrze się ugotował. Mała ilość wody do gotowania makaronu to duży błąd. Przez to często makaron po ugotowaniu się skleja. Czemu tak się dzieje? Otóż makaron w tak małej ilość wody nie ugotuje się nam dobrze, a raczej nasączy wodą. Dlatego kucharz poleca, by do garnka wlewać 3 razy więcej wody, niż makaronu.
#5 Dodatek oliwy do gotowania makaronu
Ten błąd popełnia wielu doświadczonych kucharzy. Panuje stare przekonanie, że taki dodatek tłuszczu sprawi, że makaron nie będzie się sklejał. Jest to nieprawda. Może to spowodować jedynie problem z połączeniem makaronu z sosem. Sos spłynie z makaronu i danie będzie wyglądać kiepsko na naszym talerzu.
Wiesz jak ugotować makaron i postępować z mięsem. Mamy sprawdzony przepis na makaron w sosie śmietanowo-serowym: