Pascal Brodnicki wyjawił błędy Polaków podczas gotowania. To przez nie nasze dania są 100 razy gorsze niż w restauracjach

Często nawet bardzo doświadczeni domowi kucharze popełniają kilka błędów w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Pascal Brodnicki zdradził, które z nich wpływają na smak naszej potrawy i czemu powinniśmy się ich wystrzegać. Oto lista najczęściej stosowanych błędów, przygotowana przez doświadczonego kucharza.

Obrazek
Paulina

#1 Smażenie mięsa od razu po wyciągnięciu z lodówki

Często przygotowując mięsne danie, smażymy je od razu po wyjęciu z lodówki. Jest to ogromny błąd według kucharza. A to dlatego, że mięso łapie od razu temperaturę pokojową na zewnątrz, a w środku jest jeszcze zimne. To wszystko powoduje, że mięso jest trudne w przygotowaniu. Mięso na zewnątrz robi się od razu spieczone, a w środku jest jeszcze surowe.

smażenie mięsa
Smażenie mięsa - Pyszności; Foto Canva.com

#2 Krojenie mięsa od razu po wyjęciu z pieca

Na pewno nie raz zdarzyło się nam pokroić mięso od razu po wyjęciu go z piekarnika lub patelni. Mięso, które wyjmujemy po upieczeniu i od razu kroimy, narażone jest na wypłynięcie, wszystkich soków, co sprawia potem, że robi się bardzo twarde. To bardzo duży błąd, tłumaczy Pascal Brodnicki.

#3 Zwiększanie mocy palnika przy smażeniu i gotowaniu mięsa

Komu z nas nie zdarzyło się podkręcić mocniej palnika, by danie zrobiło się szybciej? W przypadku gotowania mięsa to ogromny błąd. Jeśli w przepisie czas wykonania to ok. 2 godziny to dokładnie tyle powinno trwać przygotowanie potrawy. Zwiększanie mocy palnika może sprawić, że mięso będzie twarde, a sos wyparuje.

Obrazek

#4 Mała ilość wody przy gotowaniu makaronu

Jeszcze zanim zdążymy umieścić makaron w wodzie, to zdąży nam ona wyparować. Jest jej zbyt mało, by makaron dobrze się ugotował. Mała ilość wody do gotowania makaronu to duży błąd. Przez to często makaron po ugotowaniu się skleja. Czemu tak się dzieje? Otóż makaron w tak małej ilość wody nie ugotuje się nam dobrze, a raczej nasączy wodą. Dlatego kucharz poleca, by do garnka wlewać 3 razy więcej wody, niż makaronu.

#5 Dodatek oliwy do gotowania makaronu

Ten błąd popełnia wielu doświadczonych kucharzy. Panuje stare przekonanie, że taki dodatek tłuszczu sprawi, że makaron nie będzie się sklejał. Jest to nieprawda. Może to spowodować jedynie problem z połączeniem makaronu z sosem. Sos spłynie z makaronu i danie będzie wyglądać kiepsko na naszym talerzu.

Wiesz jak ugotować makaron i postępować z mięsem. Mamy sprawdzony przepis na makaron w sosie śmietanowo-serowym:

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki