Największy błąd w czasie gotowania makaronu. Włoska szefowa kuchni mówi: basta!

Mimo że ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowane, to większość osób w dalszym ciągu popełnia ten sam błąd. Większość włoskich szefów kuchni aż łapie się za głowę, bo makaron to dla nich świętość. Należy go traktować należycie i w odpowiedni sposób ugotować. A o czym ty musisz pamiętać w swojej kuchni, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej?

ObrazekMakaron - Pyszności; Foto gettyimages.com
Karol Wiak

Statystyki pokazują, że większość Włochów, których zapytano o opinie na temat polskich makaronów, jednoznacznie stwierdziło, że nie mają one nic wspólnego z pastą, którą jada się we Włoszech.

Na pewno, takiej opinii można się spodziewać w przypadku nieodpowiedniego przygotowania makaronu. Większość osób popełnia kardynalny błąd, który w opinii Włochów jest po prostu niewybaczalny.

Obrazek
Gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

O mamma mia, basta! - makaron to produkt, do którego należy podejść z szacunkiem

Jeśli zależy ci na tym, by przygotować ten najlepszy makaron, to warto poznać triki najlepszych włoskich szefów kuchni. Odpowiednią osobą, na pewno będzie tu Silvia Colloca - aktorka, gospodyni programów we włoskiej telewizji i szefowa kuchni. W swojej książce kucharskiej chętnie podzieliła się wskazówkami, na temat gotowania makaronu. W jej opinii najczęściej popełnianym grzechem jest łamanie nitek spaghetti, przed ich ugotowaniem. Na szczęście, istnieje pewien sposób, który pozwoli ugotować makaron, bez konieczności jego łamania.

Nie łam i gotuj — jak przygotować najlepszą włoską pastę?

Silvia Colloca podkreśliła, że nie wolno łamać makaronu spaghetti, jeśli chcesz przygotować prawdziwe włoskie danie. W jej opinii, nitki spaghetti powinny z lekkością nawijać się na widelec — tak, by po przeniesieniu go do ust, nie uronić ani kropli przygotowanego sosu. Połamanie makaronu sprawi, że nawinięcie spaghetti na widelec może okazać się prawdziwą sztuką.

Obrazek
Spaghetti - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Na szczęście, jest sposób, by ugotować najlepszy makaron spaghetti, bez konieczności jego łamania. Pamiętaj, by:

  • sięgnąć po większy garnek - takie rozwiązanie pozwoli ci ugotować makaron w całości;
  • nie dodawaj oleju do wody - większość osób stosuje tę metodę, by zapobiec sklejaniu się makaronu; jest to błąd, bo oliwa unosi się na powierzchni wody, a podczas odcedzania przylgnie do makaronu, a tłusta powłoka utrudni połączenie z sosem;
  • aby uniknąć sklejenia makaronu, dobrze jest gotować go na dużym ogniu, pamiętając o kilkukrotnym przemieszaniu;
  • skróć sugerowany czas gotowania o minutę lub dwie - Colloca radzi, by skrócić czas gotowania o parę chwil, w stosunku do tego, co znajduje się na opakowaniu; dzięki temu makaron wyjdzie al dente. Będziesz mógł wrzucić go na patelnię i połączyć z ulubionym sosem.

Lubisz dania kuchni włoskiej? Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇