Największy błąd w czasie gotowania makaronu. Włoska szefowa kuchni mówi: basta!
Mimo że ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowane, to większość osób w dalszym ciągu popełnia ten sam błąd. Większość włoskich szefów kuchni aż łapie się za głowę, bo makaron to dla nich świętość. Należy go traktować należycie i w odpowiedni sposób ugotować. A o czym ty musisz pamiętać w swojej kuchni, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej?
22.03.2023 | aktual.: 22.03.2023 07:15
Statystyki pokazują, że większość Włochów, których zapytano o opinie na temat polskich makaronów, jednoznacznie stwierdziło, że nie mają one nic wspólnego z pastą, którą jada się we Włoszech.
Na pewno, takiej opinii można się spodziewać w przypadku nieodpowiedniego przygotowania makaronu. Większość osób popełnia kardynalny błąd, który w opinii Włochów jest po prostu niewybaczalny.
O mamma mia, basta! - makaron to produkt, do którego należy podejść z szacunkiem
Jeśli zależy ci na tym, by przygotować ten najlepszy makaron, to warto poznać triki najlepszych włoskich szefów kuchni. Odpowiednią osobą, na pewno będzie tu Silvia Colloca - aktorka, gospodyni programów we włoskiej telewizji i szefowa kuchni. W swojej książce kucharskiej chętnie podzieliła się wskazówkami, na temat gotowania makaronu. W jej opinii najczęściej popełnianym grzechem jest łamanie nitek spaghetti, przed ich ugotowaniem. Na szczęście, istnieje pewien sposób, który pozwoli ugotować makaron, bez konieczności jego łamania.
Nie łam i gotuj — jak przygotować najlepszą włoską pastę?
Silvia Colloca podkreśliła, że nie wolno łamać makaronu spaghetti, jeśli chcesz przygotować prawdziwe włoskie danie. W jej opinii, nitki spaghetti powinny z lekkością nawijać się na widelec — tak, by po przeniesieniu go do ust, nie uronić ani kropli przygotowanego sosu. Połamanie makaronu sprawi, że nawinięcie spaghetti na widelec może okazać się prawdziwą sztuką.
Na szczęście, jest sposób, by ugotować najlepszy makaron spaghetti, bez konieczności jego łamania. Pamiętaj, by:
- sięgnąć po większy garnek - takie rozwiązanie pozwoli ci ugotować makaron w całości;
- nie dodawaj oleju do wody - większość osób stosuje tę metodę, by zapobiec sklejaniu się makaronu; jest to błąd, bo oliwa unosi się na powierzchni wody, a podczas odcedzania przylgnie do makaronu, a tłusta powłoka utrudni połączenie z sosem;
- aby uniknąć sklejenia makaronu, dobrze jest gotować go na dużym ogniu, pamiętając o kilkukrotnym przemieszaniu;
- skróć sugerowany czas gotowania o minutę lub dwie - Colloca radzi, by skrócić czas gotowania o parę chwil, w stosunku do tego, co znajduje się na opakowaniu; dzięki temu makaron wyjdzie al dente. Będziesz mógł wrzucić go na patelnię i połączyć z ulubionym sosem.
Lubisz dania kuchni włoskiej? Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso: