Największy błąd w czasie gotowania makaronu. Włoska szefowa kuchni mówi: basta!

Mimo że ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowane, to większość osób w dalszym ciągu popełnia ten sam błąd. Większość włoskich szefów kuchni aż łapie się za głowę, bo makaron to dla nich świętość. Należy go traktować należycie i w odpowiedni sposób ugotować. A o czym ty musisz pamiętać w swojej kuchni, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej?

ObrazekMakaron - Pyszności; Foto gettyimages.com
Karol Wiak

Statystyki pokazują, że większość Włochów, których zapytano o opinie na temat polskich makaronów, jednoznacznie stwierdziło, że nie mają one nic wspólnego z pastą, którą jada się we Włoszech.

Na pewno, takiej opinii można się spodziewać w przypadku nieodpowiedniego przygotowania makaronu. Większość osób popełnia kardynalny błąd, który w opinii Włochów jest po prostu niewybaczalny.

Obrazek
Gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

O mamma mia, basta! - makaron to produkt, do którego należy podejść z szacunkiem

Jeśli zależy ci na tym, by przygotować ten najlepszy makaron, to warto poznać triki najlepszych włoskich szefów kuchni. Odpowiednią osobą, na pewno będzie tu Silvia Colloca - aktorka, gospodyni programów we włoskiej telewizji i szefowa kuchni. W swojej książce kucharskiej chętnie podzieliła się wskazówkami, na temat gotowania makaronu. W jej opinii najczęściej popełnianym grzechem jest łamanie nitek spaghetti, przed ich ugotowaniem. Na szczęście, istnieje pewien sposób, który pozwoli ugotować makaron, bez konieczności jego łamania.

Nie łam i gotuj — jak przygotować najlepszą włoską pastę?

Silvia Colloca podkreśliła, że nie wolno łamać makaronu spaghetti, jeśli chcesz przygotować prawdziwe włoskie danie. W jej opinii, nitki spaghetti powinny z lekkością nawijać się na widelec — tak, by po przeniesieniu go do ust, nie uronić ani kropli przygotowanego sosu. Połamanie makaronu sprawi, że nawinięcie spaghetti na widelec może okazać się prawdziwą sztuką.

Obrazek
Spaghetti - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Na szczęście, jest sposób, by ugotować najlepszy makaron spaghetti, bez konieczności jego łamania. Pamiętaj, by:

  • sięgnąć po większy garnek - takie rozwiązanie pozwoli ci ugotować makaron w całości;
  • nie dodawaj oleju do wody - większość osób stosuje tę metodę, by zapobiec sklejaniu się makaronu; jest to błąd, bo oliwa unosi się na powierzchni wody, a podczas odcedzania przylgnie do makaronu, a tłusta powłoka utrudni połączenie z sosem;
  • aby uniknąć sklejenia makaronu, dobrze jest gotować go na dużym ogniu, pamiętając o kilkukrotnym przemieszaniu;
  • skróć sugerowany czas gotowania o minutę lub dwie - Colloca radzi, by skrócić czas gotowania o parę chwil, w stosunku do tego, co znajduje się na opakowaniu; dzięki temu makaron wyjdzie al dente. Będziesz mógł wrzucić go na patelnię i połączyć z ulubionym sosem.

Lubisz dania kuchni włoskiej? Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości