PoradyNajgorsze błędy przy gotowaniu ziemniaków. Popełniamy je często, a jeden szkodzi zdrowiu

Najgorsze błędy przy gotowaniu ziemniaków. Popełniamy je często, a jeden szkodzi zdrowiu

Ziemniaki - Pyszności; Foto Adobe Stock
Ziemniaki - Pyszności; Foto Adobe Stock
08.03.2023 14:33, aktualizacja: 08.03.2023 15:15

Pomimo tego, że gotowanie ziemniaków wydaje się dziecinnie prostą czynnością, to są osoby, którym i to przysparza wiele problemów. Jakie są trzy najczęstsze błędy przy gotowaniu ziemniaków? Przekonaj się i nie rób tak więcej.

Z pozoru łatwa czynność może przysporzyć wiele problemów...

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ziemniaki są najchętniej wybieranym dodatkiem do wielu obiadów. Wystarczy je obrać, umyć, wrzucić do garnka z osoloną wodą i ugotować. Jest to stosunkowo łatwa czynność. Jednak, warto jest zwrócić uwagę na pewne kwestie, które mogą okazać się szczególnie istotne. Błędy przy gotowaniu ziemniaków, mogą się zdarzyć każdemu. W takiej sytuacji, jeśli zależy ci na ich najlepszym smaku, zwróć uwagę, zarówno na same ziemniaki, jak i na sposób ich gotowania.

Ziemniaki - Pyszności; Foto Canva.com
Ziemniaki - Pyszności; Foto Canva.com

Pewna tiktokerka postanowiła pokazać najgorsze błędy, które mogą przydarzyć się każdemu, podczas gotowania ziemniaków. Jeśli królują one w twojej kuchni, to koniecznie zapoznaj się z garścią tych porad.

Ziemniaki. Błędy przy gotowaniu ziemniaków

Na krótkim nagraniu, które zostało opublikowane na TikToku, wspomniane zostały trzy najczęstsze i jednocześnie najgorsze błędy. Jeśli chcesz cieszyć się najlepszym smakiem ziemniaków, to weź sobie do serca poniższe porady.

Podczas gotowania ziemniaków, pamiętaj że:

  • nie należy odkrajać zielonych przebarwień - taki ziemniak nadaje się do wyrzucenia, a zielone przebarwienia na takim ziemniaku to solanina - toksyczna substancja, która ogranicza wchłanianie witamin
  • nie wrzucaj ziemniaków do zimnej wody - jeśli zdecydujesz się wrzucić ziemniaki do wrzątku, to spowodujesz, że strata witaminy C będzie dużo mniejsza
  • wybierz odpowiedni moment, w którym dodasz sól - podobnie, jak ma to miejsce w przypadku rosołu, dobrze jest posolić ziemniaki pod koniec gotowania; ten trik spowoduje, że straty potasu będą dużo mniejsze

Z pewnością, zaprezentowane wyżej błędy są dość powszechne i występują w niemal każdym polskim domu. Zmień swoje nawyki i zyskaj zdecydowanie lepszy smak gotowanych ziemniaków.

Do takich ziemniaków, przygotuj duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także