Nie zapomnij dodać do masy. Placki ziemniaczane będą chrupiące jak nigdy

Jakie powinny być placki ziemniaczane? Przede wszystkim chrupiące! To właśnie w tym miłym aspekcie tkwi sekret popularności tej potrawy. Żeby natomiast osiągnąć taki efekt, należy pamiętać o kilku podstawowych rzeczach, a także zastosować jeden prosty trik.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Zastosuj prosty trikCo zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Zastosuj prosty trik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gwiazdaa

Placki ziemniaczane to potrawa tak samo pyszna, co prosta w przygotowaniu. Oczywiście nie jest tak, że chrupiące placuszki zrobią się same, a składniki mogą być dobierane na chybił-trafił. Tu potrzeba minimum wiedzy, którą za moment z przyjemnością ci zaprezentujemy. Zdradzimy też prosty trik, który pomoże ci w osiągnięciu... totalnej chrupkości!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

Placki ziemniaczane — zacznijmy od podstaw

Na początek kilka kwestii, o których podczas robienia placków ziemniaczanych trzeba pamiętać zawsze. Po pierwsze: ziemniaki. Chociaż może się to wydawać nieoczywiste, jakość placków jest ściśle związana z typem użytych warzyw. W tym przypadku używaj kartofli typu B — bogatych w skrobię odmian takich jak Bryza czy Ibiz. Nigdy nie używaj do tego młodych ziemniaków, bo mają w sobie zdecydowanie za dużo wody.

Po drugie: szczegóły. Chodzi tu m.in. o ilość użytej mąki. Warto pamiętać o tym, że to właśnie jej nadmiar powoduje to, że placki ziemniaczane po usmażeniu stają się gumowate i nie do zjedzenia. W masie przydaje się również odrobina octu, która sprawi, że nasze placuszki podczas smażenia nie będą piły tłuszczu. Jeśli natomiast chodzi o tarkę, największą chrupkość zapewni użycie jej dużych oczek.

Po trzecie: smażenie. Chodzi tu głównie o temperaturę oleju, a właściwie to jej utrzymanie. Placki ziemniaczane wymagają mocno rozgrzanego tłuszczu, dlatego nie można nakładać zbyt dużo masy naraz. Pośpieszne smażenie sprawi, że temperatura oleju spadnie, ale placki zaczną się dusić, a nie smażyć.

Ziemniaki na placki ziemniaczane nie mogą zawierać zbyt dużo wody
Ziemniaki na placki ziemniaczane nie mogą zawierać zbyt dużo wody © Canva | Brett_Hondow

Dodaj ten składnik do masy i ciesz się chrupkością nie z tej ziemi

Ziemniaki, jajko, mąka, cebula, ocet i przyprawy. Tyle składników dobrej jakości placków już znamy. Okazuje się jednak, że szczęściu (a właściwie to chrupkości) można pomóc. Zrobimy to za pomocą jeszcze jednego produktu spożywczego, który w kuchni już nieraz ratował nam skórę. Chodzi o sodę oczyszczoną. Wystarczy dorzucić jedną łyżeczkę tego taniego proszku, by placki ziemniaczane osiągnęły jeszcze przyjemniejszą konsystencję. Ponadto soda oczyszczona sprawi, że ciasto nie będzie ciemniało. To dwie korzyści w jednym!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯