Największe mity o jedzeniu, które najwyższy czas obalić

Największe mity o jedzeniu dziś zostaną obalone. Jak się okazuje, wierzy w nie bardzo wiele osób, a tak naprawdę nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Obrazek
Frania

Znajdź więc wolną chwilę, zrób sobie kawę i usiądź w wygodnym fotelu. Tym razem zabieram się w kulinarną podróż, która może zmienić bardzo wiele w Twoim życiu. Kto wie, może Ty również wierzysz w jakiś mit z poniższej listy.

Czas się o tym przekonać ?

#1 Na drewnianej desce znajduje się znacznie więcej bakterii niż na plastikowej

mity o jedzeniu

Naukowcy przeprowadzili badania, na mocy których udowodniono, że plastikowe deski do krojenia są w równym stopniu narażone na gromadzenie się bakterii, jak i drewniane deski.

#2 Sól dodana do gotującej wody, przyśpieszy proces gotowania

sól i gotująca się woda

Tak naprawdę dodanie soli opóźnia proces wrzenia wody. Powinniśmy najpierw zagotować wodę, a dopiero później dodać sól.

#3 Grzyby przed użyciem należy długo myć

mity w kuchni

Czy wiesz, że grzyby w 90% składają się z wody? Dlatego też ich długie moczenie w wodzie nie ma sensu, gdyż pochłaniają wodę jak gąbka. Wystarczy "krótki prysznic".

#4 Aby ugotować makaron, potrzebujesz całego garnka wody

gotowanie makaronu

To również nie jest prawda. W rzeczywistości potrzebujesz tyle wody, aby przykryła w całości gotujący się makaron. Nadwyżka wody w tym przypadku jest jak najbardziej zbędna.

#5 Mikrofalówka negatywnie wpływa na odgrzewany posiłek

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/471048442273907452/">pinterest.com‎</a>

Ten mit jest bardzo popularny, ale warto wiedzieć, że nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Odgrzewanie posiłku w mikrofalówce jest zdrowe i bezpieczne. Proces ten nie niszczy składników odżywczych, jak myśli bardzo wiele osób.

#6 Nabiał jest najlepszy dla kości

mity w kuchni

Babcia zawsze powtarzała mi, że muszę jeść dużo nabiału, dzięki czemu będę miała mocne i zdrowe kości. Zawsze to podkreślała, jakby produkty te były niezastąpione pod tym względem.

Okazuje się jednak, że ciemnozielone warzywa mają znacznie więcej wapnia od produktów mlecznych. Co więcej, są bogate w witaminy D, K, czy też magnez.

Daj znać, czy znasz jakieś inne mity o jedzeniu ?

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne