Największe mity o jedzeniu, które najwyższy czas obalić
Największe mity o jedzeniu dziś zostaną obalone. Jak się okazuje, wierzy w nie bardzo wiele osób, a tak naprawdę nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
01.09.2019 | aktual.: 18.09.2023 12:36
Znajdź więc wolną chwilę, zrób sobie kawę i usiądź w wygodnym fotelu. Tym razem zabieram się w kulinarną podróż, która może zmienić bardzo wiele w Twoim życiu. Kto wie, może Ty również wierzysz w jakiś mit z poniższej listy.
Czas się o tym przekonać ?
#1 Na drewnianej desce znajduje się znacznie więcej bakterii niż na plastikowej
Naukowcy przeprowadzili badania, na mocy których udowodniono, że plastikowe deski do krojenia są w równym stopniu narażone na gromadzenie się bakterii, jak i drewniane deski.
#2 Sól dodana do gotującej wody, przyśpieszy proces gotowania
Tak naprawdę dodanie soli opóźnia proces wrzenia wody. Powinniśmy najpierw zagotować wodę, a dopiero później dodać sól.
#3 Grzyby przed użyciem należy długo myć
Czy wiesz, że grzyby w 90% składają się z wody? Dlatego też ich długie moczenie w wodzie nie ma sensu, gdyż pochłaniają wodę jak gąbka. Wystarczy "krótki prysznic".
#4 Aby ugotować makaron, potrzebujesz całego garnka wody
To również nie jest prawda. W rzeczywistości potrzebujesz tyle wody, aby przykryła w całości gotujący się makaron. Nadwyżka wody w tym przypadku jest jak najbardziej zbędna.
#5 Mikrofalówka negatywnie wpływa na odgrzewany posiłek
Ten mit jest bardzo popularny, ale warto wiedzieć, że nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Odgrzewanie posiłku w mikrofalówce jest zdrowe i bezpieczne. Proces ten nie niszczy składników odżywczych, jak myśli bardzo wiele osób.
#6 Nabiał jest najlepszy dla kości
Babcia zawsze powtarzała mi, że muszę jeść dużo nabiału, dzięki czemu będę miała mocne i zdrowe kości. Zawsze to podkreślała, jakby produkty te były niezastąpione pod tym względem.
Okazuje się jednak, że ciemnozielone warzywa mają znacznie więcej wapnia od produktów mlecznych. Co więcej, są bogate w witaminy D, K, czy też magnez.