Jedz codziennie na śniadanie. Oponka na brzuchu stanie się wspomnieniem
Dieta często kojarzy się z jedzeniem sałaty, zielonego ogórka oraz gotowanego kurczaka z ryżem. Jednak zdrowe i dietetyczne posiłki mogą być równie smaczne! Dziś pokażemy ci, jak przygotować odchudzoną wersję jabłek w cieście, która doskonale zastąpi kaloryczne racuchy i naleśniki.
13.09.2023 07:31
To danie nadaje się na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Idealna dieta to taka, która jest dobrze zbilansowana, zawierając pełnowartościowe węglowodany, białka, tłuszcze, warzywa i owoce, a jednocześnie jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna. Jabłkowe placki, inaczej zwane jabłkami w cieście, są łatwe do przygotowania, niskokaloryczne i doskonałe na rozpoczęcie dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść jabłka?
Głównym składnikiem tego dania są jabłka, a są one bardzo korzystne w diecie. Jabłka mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w kalorie, zawierając jedynie 52 kcal w 100 g owocu. Oprócz tego są bogatym źródłem witamin, takich jak witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz minerałów, w tym wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Jedzenie jabłek wpływa korzystnie na układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i działa przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie, dzięki zawartości antyoksydantów.
Jeśli dbasz o układ pokarmowy, jabłka mogą być twoim sojusznikiem, ponieważ są one źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ponadto pomagają regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Jak przygotować dietetyczne placki jabłkowe?
Przygotowanie jabłek w cieście jest niezwykle proste i szybkie. Ponadto danie to można przygotować ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką w kuchni. Co ważne, placki te zawierają tylko około 350 kcal na porcję. Aby przygotować śniadanie dla jednej osoby, będziesz potrzebować kilku składników.
Składniki:
- jednego dużego jabłka,
- 35 g mąki,
- 35 g mleka,
- jednego jajka,
- łyżeczki erytrytolu,
- szczypty soli,
- cynamonu,
- pięciu gramów masła.
Sposób przygotowania:
- Opcjonalnie, można użyć zmiksowanego erytrytolu do posypania oraz chudego jogurtu, na przykład typu skyr.
- Rozpocznij od umycia i obrania jabłek, a następnie pokrój je w cienkie plastry, usuwając ostrożnie gniazda nasienne.
- Oddziel białko od żółtka i ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko wymieszaj z erytrytolem lub cukrem, a następnie powoli połącz z ubitą pianą, zachowując puszystość masy.
- Rozgrzej patelnię, rozpuść masło. Zamocz plastry jabłek w cieście i usmaż na złoty kolor z obu stron.
- Następnie wyłóż placki na talerz, posyp łyżeczką zmielonego erytrytolu oraz cynamonu.
Placki podawaj z chudym jogurtem. Jeśli nie masz erytrytolu, możesz użyć łyżeczki cukru do masy oraz posypać placki cukrem pudrem, dodając tym samym około 40 dodatkowych kalorii.