Jedz codziennie na śniadanie. Oponka na brzuchu stanie się wspomnieniem

Dieta często kojarzy się z jedzeniem sałaty, zielonego ogórka oraz gotowanego kurczaka z ryżem. Jednak zdrowe i dietetyczne posiłki mogą być równie smaczne! Dziś pokażemy ci, jak przygotować odchudzoną wersję jabłek w cieście, która doskonale zastąpi kaloryczne racuchy i naleśniki.

Jabłka w cieścieJabłka w cieście
Źródło zdjęć: © Getty Images | Lilechka75
Marcin Michałowski

To danie nadaje się na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Idealna dieta to taka, która jest dobrze zbilansowana, zawierając pełnowartościowe węglowodany, białka, tłuszcze, warzywa i owoce, a jednocześnie jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna. Jabłkowe placki, inaczej zwane jabłkami w cieście, są łatwe do przygotowania, niskokaloryczne i doskonałe na rozpoczęcie dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Dlaczego warto jeść jabłka?

Głównym składnikiem tego dania są jabłka, a są one bardzo korzystne w diecie. Jabłka mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w kalorie, zawierając jedynie 52 kcal w 100 g owocu. Oprócz tego są bogatym źródłem witamin, takich jak witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz minerałów, w tym wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Jedzenie jabłek wpływa korzystnie na układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i działa przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie, dzięki zawartości antyoksydantów.

Jeśli dbasz o układ pokarmowy, jabłka mogą być twoim sojusznikiem, ponieważ są one źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ponadto pomagają regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Jak przygotować dietetyczne placki jabłkowe?

Przygotowanie jabłek w cieście jest niezwykle proste i szybkie. Ponadto danie to można przygotować ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką w kuchni. Co ważne, placki te zawierają tylko około 350 kcal na porcję. Aby przygotować śniadanie dla jednej osoby, będziesz potrzebować kilku składników.

Składniki:

  • jednego dużego jabłka,
  • 35 g mąki,
  • 35 g mleka,
  • jednego jajka,
  • łyżeczki erytrytolu,
  • szczypty soli,
  • cynamonu,
  • pięciu gramów masła.

Sposób przygotowania:


  1. Opcjonalnie, można użyć zmiksowanego erytrytolu do posypania oraz chudego jogurtu, na przykład typu skyr.
  2. Rozpocznij od umycia i obrania jabłek, a następnie pokrój je w cienkie plastry, usuwając ostrożnie gniazda nasienne.
  3. Oddziel białko od żółtka i ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko wymieszaj z erytrytolem lub cukrem, a następnie powoli połącz z ubitą pianą, zachowując puszystość masy.
  4. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło. Zamocz plastry jabłek w cieście i usmaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Następnie wyłóż placki na talerz, posyp łyżeczką zmielonego erytrytolu oraz cynamonu.

Placki podawaj z chudym jogurtem. Jeśli nie masz erytrytolu, możesz użyć łyżeczki cukru do masy oraz posypać placki cukrem pudrem, dodając tym samym około 40 dodatkowych kalorii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥