Jedz codziennie na śniadanie. Oponka na brzuchu stanie się wspomnieniem

Dieta często kojarzy się z jedzeniem sałaty, zielonego ogórka oraz gotowanego kurczaka z ryżem. Jednak zdrowe i dietetyczne posiłki mogą być równie smaczne! Dziś pokażemy ci, jak przygotować odchudzoną wersję jabłek w cieście, która doskonale zastąpi kaloryczne racuchy i naleśniki.

Jabłka w cieścieJabłka w cieście
Źródło zdjęć: © Getty Images | Lilechka75
Marcin Michałowski

To danie nadaje się na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Idealna dieta to taka, która jest dobrze zbilansowana, zawierając pełnowartościowe węglowodany, białka, tłuszcze, warzywa i owoce, a jednocześnie jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna. Jabłkowe placki, inaczej zwane jabłkami w cieście, są łatwe do przygotowania, niskokaloryczne i doskonałe na rozpoczęcie dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Dlaczego warto jeść jabłka?

Głównym składnikiem tego dania są jabłka, a są one bardzo korzystne w diecie. Jabłka mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w kalorie, zawierając jedynie 52 kcal w 100 g owocu. Oprócz tego są bogatym źródłem witamin, takich jak witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz minerałów, w tym wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Jedzenie jabłek wpływa korzystnie na układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i działa przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie, dzięki zawartości antyoksydantów.

Jeśli dbasz o układ pokarmowy, jabłka mogą być twoim sojusznikiem, ponieważ są one źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ponadto pomagają regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Jak przygotować dietetyczne placki jabłkowe?

Przygotowanie jabłek w cieście jest niezwykle proste i szybkie. Ponadto danie to można przygotować ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką w kuchni. Co ważne, placki te zawierają tylko około 350 kcal na porcję. Aby przygotować śniadanie dla jednej osoby, będziesz potrzebować kilku składników.

Składniki:

  • jednego dużego jabłka,
  • 35 g mąki,
  • 35 g mleka,
  • jednego jajka,
  • łyżeczki erytrytolu,
  • szczypty soli,
  • cynamonu,
  • pięciu gramów masła.

Sposób przygotowania:


  1. Opcjonalnie, można użyć zmiksowanego erytrytolu do posypania oraz chudego jogurtu, na przykład typu skyr.
  2. Rozpocznij od umycia i obrania jabłek, a następnie pokrój je w cienkie plastry, usuwając ostrożnie gniazda nasienne.
  3. Oddziel białko od żółtka i ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko wymieszaj z erytrytolem lub cukrem, a następnie powoli połącz z ubitą pianą, zachowując puszystość masy.
  4. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło. Zamocz plastry jabłek w cieście i usmaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Następnie wyłóż placki na talerz, posyp łyżeczką zmielonego erytrytolu oraz cynamonu.

Placki podawaj z chudym jogurtem. Jeśli nie masz erytrytolu, możesz użyć łyżeczki cukru do masy oraz posypać placki cukrem pudrem, dodając tym samym około 40 dodatkowych kalorii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości