WAŻNE
TERAZ

Polska - Litwa: zdecydowanie prowadzimy!

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Chociaż burgery kojarzą nam się z bułką i kotletami, to w tym przepisie postawiłam na niestandardowe połączenie. Pieczywo zastąpiłam goframi, które z kolei zapiekam w gofrownicy. Tego połączenia nikt się nie spodziewał.

Gofrowe burgery- PysznościGofrowe burgery- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Gofry kojarzą nam się z nadmorskimi budkami i słodkimi dodatkami. Tym razem, zamiast przygotowywać ciasto, sięgnęłam po mrożone frytki, które wrzuciłam do gofrownicy. Ziemniaczane placki wykorzystałam do przygotowania domowych burgerów. Świetnie sprawdziły się jako zamiennik klasycznych bułek. Moja rodzina zrobiła wielkie oczy, po czym błyskawicznie pochłonęła swoje porcje - to połączenie jest naprawdę bardzo smaczne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Gofrowe burgery z frytek

Składniki:

  • 240 g frytek,
  • 80 g sera cheddar,
  • 2 łyżki sosu,
  • 3 liście sałaty,
  • 200 g burgera wołowego,
  • 2 plastry pomidora,
  • plaster czerwonej cebuli,
  • 4 plastry ogórka szklarniowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do rozgrzanej gofrownicy wkładam mrożone frytki i posypuję je serem cheddar. Zapiekam je do momentu, aż z obu stron się zarumienią.

Gofry z frytek- Pyszności
Gofry z frytek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na połowie gofra rozprowadzam sos BBQ, układam liście sałaty i wykładam burgera wołowego. Możesz tutaj użyć również innego sosu, na przykład tysiąca wysp czy po prostu ketchupu lub majonezu. Na koniec dorzucam plasterki pomidora, ogórka oraz świeżej cebuli.

Składanie burgera- Pyszności
Składanie burgera- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Przykrywam całość drugą połówką gofra. Serwuję na ciepło, chociaż możesz również zaserwować burgera na zimno, jako kanapkę. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich. Pyszne, proste i efektowne.

Gofrowe burgery- Pyszności
Gofrowe burgery- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji