Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę
Chociaż burgery kojarzą nam się z bułką i kotletami, to w tym przepisie postawiłam na niestandardowe połączenie. Pieczywo zastąpiłam goframi, które z kolei zapiekam w gofrownicy. Tego połączenia nikt się nie spodziewał.
12.09.2023 11:02
Gofry kojarzą nam się z nadmorskimi budkami i słodkimi dodatkami. Tym razem, zamiast przygotowywać ciasto, sięgnęłam po mrożone frytki, które wrzuciłam do gofrownicy. Ziemniaczane placki wykorzystałam do przygotowania domowych burgerów. Świetnie sprawdziły się jako zamiennik klasycznych bułek. Moja rodzina zrobiła wielkie oczy, po czym błyskawicznie pochłonęła swoje porcje - to połączenie jest naprawdę bardzo smaczne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofrowe burgery z frytek
Składniki:
- 240 g frytek,
- 80 g sera cheddar,
- 2 łyżki sosu,
- 3 liście sałaty,
- 200 g burgera wołowego,
- 2 plastry pomidora,
- plaster czerwonej cebuli,
- 4 plastry ogórka szklarniowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do rozgrzanej gofrownicy wkładam mrożone frytki i posypuję je serem cheddar. Zapiekam je do momentu, aż z obu stron się zarumienią.
Krok 2: Na połowie gofra rozprowadzam sos BBQ, układam liście sałaty i wykładam burgera wołowego. Możesz tutaj użyć również innego sosu, na przykład tysiąca wysp czy po prostu ketchupu lub majonezu. Na koniec dorzucam plasterki pomidora, ogórka oraz świeżej cebuli.
Krok 3: Przykrywam całość drugą połówką gofra. Serwuję na ciepło, chociaż możesz również zaserwować burgera na zimno, jako kanapkę. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich. Pyszne, proste i efektowne.