Największe błędy, jakie popełniamy podczas robienia kotletów schabowych. Rujnują cały smak i wysiłek
Błędy zdarzają się każdemu, ale czasami naprawdę łatwo jest ich uniknąć. Żebyś nie musiał uczyć się na swoich porażkach przygotowaliśmy listę najczęstszych pomyłek, których warto unikać.
20.08.2022 | aktual.: 22.08.2022 07:46
Kotlety schabowe kochają chyba wszyscy. W każdą niedzielę na klatce schodowej naszego rodzinnego bloku unosił się dźwięk tłuczenia mięsa. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to prosta potrawa, to bardzo łatwo można ją zepsuć. To właśnie prostota potrafi czasem przysporzyć trochę niespodzianek. Poczytaliśmy, popytaliśmy, posmażyliśmy i w efekcie powstała lista błędów, których lepiej unikać.
Zobacz cały materiał na naszym kanale YouTube:
#1 Błędy przy smażeniu
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest smażenie na zimnym tłuszczu. Gdy tak zrobimy, to panierka "pije" olej, przestaje być chrupiąca, a kotlety nie są tak smaczne. Pamiętaj, żeby przed wyłożeniem mięsa na patelnię dobrze rozgrzać tłuszcz.
#2 Pamiętaj o odsączeniu
Zanim wyłożysz chrupiące kotlety na talerz odsącz je z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego. Dzięki temu możesz uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, a kotlety pozostaną chrupiące i zbite.
#3 Błędy przy rozbijaniu schabu
Wbrew pozorom rozbijanie schabu nie jest takie proste, bo można łatwo go porozrywać. Żeby tego uniknąć- rozbijaj go przez folię. Pod deskę możesz również podłożyć złożoną kuchenną ścierkę, żeby zniwelować hałas i uciekanie deski.
#4 Pamiętaj o osuszeniu mięsa
Zanim zabierzesz się za panierowanie i smażenie pamiętaj o osuszeniu mięsa. W przeciwnym wypadku panierka wyjdzie mokra i bez smaku.
#5 Nie kupuj gotowych kotletów
Nie kupuj gotowych, pokrojonych plastrów schabu - lepiej sprawdzi się schab w kawałku z kością ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Jego jakość będzie o wiele lepsza, a mięso będzie bardziej soczyste. Często jest to również tańsza opcja. Kość możesz wykorzystać później do ugotowania zupy.\
#6 Nie smaż mięsa z lodówki- błędy przy przygotowaniu
Zanim przejdziesz do smażenia- daj mięsu chwilę, aby złapało temperaturę pokojową. Przed obróbką powinno leżeć w temperaturze pokojowej około pół godziny. Może się wówczas nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz.
#7 Zapomnij o myciu schabu
Nie myj schabu pod bieżącą wodą - nie pozbędziesz się bakterii a jedynie rozniesiesz je po całej kuchni. Pod wpływem wysokiej temperatury bakterie i tak zginą.
#8 Nie kupuj bułki tartej
Chociaż każdy z nas wie, jak powstaje bułka tarta, to mało osób decyduje się samodzielnie zrobić ją w domu. Następnym razem nie kupuj jej w sklepie, a zetrzyj wysuszone bułki i chleb.