Kobiety po 40. powinny sięgać jak najczęściej. Efekty widać niemal od razu

Starzenie się jest nieuniknionym procesem, który dotyka każdego z nas. Nie oznacza to jednak, że nie mamy żadnej kontroli nad tym, jak szybko się starzejemy. Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą pomóc spowolnić proces starzenia, a które powinny być regularnie spożywane przez osoby, które przekroczyły 40. rok życia. Dieta oparta na tych produktach może być kluczem do utrzymania młodego wyglądu i dobrego samopoczucia.

Jakie produkty warto uwzględnić w diecie, by opóźnić procesy starzenia?Jakie produkty warto uwzględnić w diecie, by opóźnić procesy starzenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czterdziestka to wiek, który ma symboliczne znaczenie w naszym społeczeństwie. Ale dlaczego właśnie czterdziestka? Według naukowców to właśnie w tym wieku rozpoczyna się tzw. wiek średni. Eliott Jacques, renomowany kanadyjski psycholog, zdefiniował również zjawisko znane jako "kryzys wieku średniego", który często jest nazywany "kryzysem czterdziestki". Wiek czterdziestu lat jest często przedstawiany w popkulturze jako moment, w którym żegnamy się z młodością. A niekoniecznie tak musi być.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a cała rodzina od razu poprosi o dokładny przepis

Jak spowolnić procesy starzenia?

Z biologicznego punktu widzenia czterdziestka to również moment, w którym rozpoczyna się nowy etap w życiu człowieka. Zaczyna się utrata masy mięśniowej, metabolizm zwalnia, a w ciele zaczynają się pojawiać zmiany hormonalne. Wzrasta również ryzyko wystąpienia różnych chorób, takich jak miażdżyca czy choroby zwyrodnieniowe stawów. Skóra traci naturalne nawilżenie i jędrność, co zauważamy, patrząc w lustro. I wtedy pojawia się pytanie: czy można jakoś powstrzymać te procesy?

Nie jesteśmy w stanie całkowicie zatrzymać procesu starzenia, ale możemy spowolnić ten proces. Najlepszym sposobem na to jest skorzystanie z naturalnych środków i stworzenie diety opartej na produktach, które pomagają w zwalczaniu oznak starzenia.

Te produkty pozwolą zachować młodość
Te produkty pozwolą zachować młodość © Canva | Rachel Claire

Dieta przeciwstarzeniowa. Co jeść, aby zachować młody wygląd?

Często mówi się o konieczności rezygnacji ze słodyczy, tłustego mięsa, masła, a nawet niektórych bardzo słodkich owoców. Ale zamiast skupiać się na tym, czego nie powinniśmy jeść, skupmy się na tym, co powinniśmy jeść. Istnieje kilka produktów spożywczych, które powinny być spożywane regularnie po 40. roku życia. Oto trzy z nich:

  • Awokado. Ten owoc zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę E i glutation. Wszystkie te składniki pomagają w regeneracji i ochronie skóry, spowalniają proces starzenia i przyspieszają gojenie ran oraz pomagają w redukcji przebarwień skórnych.
  • Siemię lniane. Jest wiele powodów, dla których warto zacząć spożywać siemię lniane, a jednym z nich jest to, że pomaga zwalczać oznaki starzenia. Zawiera białka, witaminy, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze roślinne, które są korzystne dla naszego organizmu.
  • Żurawina. To owoc, który łączy przyjemność ze zdrowiem. Żurawina, dodana do herbaty, ma pozytywny wpływ na procesy starzenia. W okresie menopauzy pomaga chronić przed uderzeniami gorąca, a także wspiera w profilaktyce chorób takich jak Alzheimer i Parkinson.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę