PoradyNajczęstsze błędy przy stole. Niektóre popełniamy zupełnie nieświadomie

Najczęstsze błędy przy stole. Niektóre popełniamy zupełnie nieświadomie

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

04.03.2023 15:06, aktual.: 04.03.2023 15:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kindersztuba podczas pobytu w restauracji to coś, o czym wszyscy powinniśmy pamiętać. Niektóre zasady znane są wszystkim. Inne — bywają pomijane, czy nawet zupełnie zapomniane. Jakie są nasze najczęstsze błędy przy stole? Odpowiadamy.

Zwroty grzecznościowe, poczekanie na wskazanie stolika przez kelnera, czy odpowiedni dress code to nie wszystkie reguły, które powinny nam towarzyszyć podczas wizyty w restauracji. Przed takim wyjściem warto profilaktycznie zapoznać się tym artykułem, w którym podnosimy temat tego, jak wyglądają najczęstsze błędy przy stole. Co najtrudniejsze w tym wszystkim to to, że zasady zmieniają się w zależności od rodzaju restauracji.

Standardowy savoir-vivre

Odpowiednie ułożenie sztućców

Nieprawidłowe ułożenie noży, łyżek i widelców to prawdopodobnie najczęściej popełniany błąd zarówno przez gości restauracji, jak i sam personel. Działa to bowiem w dwie strony — kelner powinien wiedzieć, jak rozmieścić sztućce przed posiłkiem, a klient — jak za ich pomocą komunikować się z obsługą.

Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: popularne.pl
Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: popularne.pl

Stół w restauracji niczym stolik kawowy w domu

Popularnym błędem i nietaktem podczas pobytu w restauracji jest kładzenie na stole portfela, torebki, telefonu czy... chusteczek higienicznych. Co w takim razie można położyć na blacie? Według reguł savoir-vivre absolutnie nic. Powinniśmy również pamiętać o tym, że zasady prawidłowego zachowania przy stole w restauracji zabraniają nam wieszania torebek na krześle. 

Widelczyk czy łyżeczka?

Jeśli po zjedzonym daniu głównym lubisz dopieścić się deserem, musisz pamiętać o tej zasadzie. Do słodkości zwykle dostajemy łyżeczkę i widelczyk. Pierwsza z nich służy tylko i wyłącznie do zjadania lodów i bitej śmietany. Jeśli na przykład zamawiasz szarlotkę z lodami, savoir-vivre zakłada zamienne posługiwanie się oboma sztućcami.

Prawdziwy ambaras zaczyna się w restauracjach z dalekich zakątków świata

Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: Canva
Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: Canva

Już samo posługiwanie się pałeczkami mogło stanowić spory problem dla niejednego z nas. A co dopiero kindersztuba obowiązująca w restauracjach z dalekiego wschodu. Tych zasad jest naprawdę sporo, dlatego zapamiętaj tylko te najważniejsze. 

  • Nigdy nie umieszczaj pałeczek pionowo w misce. Japończycy traktują to jako złą wróżbę, pecha, a nawet śmierć.
  • Japońskie potrawy nie bez kozery są dzielone na małe kawałki. Sushi, tempura czy sashimi powinny być zjadane "na raz". Nie powinno się też oblizywać pałeczek.
  • Hashi, czyli pałeczki, służą do jedzenia i niczego więcej. Nie powinno się nimi wymachiwać czy mieszać zupę. Najczęstsze błędy przy stole w restauracji japońskiej dotyczą właśnie nich, a pierwszym grzechem Polaków jest ocieranie pałeczek o siebie w celu pozbycia się drzazg. To powszechna i bardzo przykra dla właściciela restauracji praktyka.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także