PoradyNajczęstsze błędy przy stole. Niektóre popełniamy zupełnie nieświadomie

Najczęstsze błędy przy stole. Niektóre popełniamy zupełnie nieświadomie

Kindersztuba podczas pobytu w restauracji to coś, o czym wszyscy powinniśmy pamiętać. Niektóre zasady znane są wszystkim. Inne — bywają pomijane, czy nawet zupełnie zapomniane. Jakie są nasze najczęstsze błędy przy stole? Odpowiadamy.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zwroty grzecznościowe, poczekanie na wskazanie stolika przez kelnera, czy odpowiedni dress code to nie wszystkie reguły, które powinny nam towarzyszyć podczas wizyty w restauracji. Przed takim wyjściem warto profilaktycznie zapoznać się tym artykułem, w którym podnosimy temat tego, jak wyglądają najczęstsze błędy przy stole. Co najtrudniejsze w tym wszystkim to to, że zasady zmieniają się w zależności od rodzaju restauracji.

Standardowy savoir-vivre

Odpowiednie ułożenie sztućców

Nieprawidłowe ułożenie noży, łyżek i widelców to prawdopodobnie najczęściej popełniany błąd zarówno przez gości restauracji, jak i sam personel. Działa to bowiem w dwie strony — kelner powinien wiedzieć, jak rozmieścić sztućce przed posiłkiem, a klient — jak za ich pomocą komunikować się z obsługą.

Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: popularne.pl
Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: popularne.pl

Stół w restauracji niczym stolik kawowy w domu

Popularnym błędem i nietaktem podczas pobytu w restauracji jest kładzenie na stole portfela, torebki, telefonu czy... chusteczek higienicznych. Co w takim razie można położyć na blacie? Według reguł savoir-vivre absolutnie nic. Powinniśmy również pamiętać o tym, że zasady prawidłowego zachowania przy stole w restauracji zabraniają nam wieszania torebek na krześle. 

Widelczyk czy łyżeczka?

Jeśli po zjedzonym daniu głównym lubisz dopieścić się deserem, musisz pamiętać o tej zasadzie. Do słodkości zwykle dostajemy łyżeczkę i widelczyk. Pierwsza z nich służy tylko i wyłącznie do zjadania lodów i bitej śmietany. Jeśli na przykład zamawiasz szarlotkę z lodami, savoir-vivre zakłada zamienne posługiwanie się oboma sztućcami.

Prawdziwy ambaras zaczyna się w restauracjach z dalekich zakątków świata

Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: Canva
Najczęstsze błędy przy stole - Pyszności; foto: Canva

Już samo posługiwanie się pałeczkami mogło stanowić spory problem dla niejednego z nas. A co dopiero kindersztuba obowiązująca w restauracjach z dalekiego wschodu. Tych zasad jest naprawdę sporo, dlatego zapamiętaj tylko te najważniejsze. 

  • Nigdy nie umieszczaj pałeczek pionowo w misce. Japończycy traktują to jako złą wróżbę, pecha, a nawet śmierć.
  • Japońskie potrawy nie bez kozery są dzielone na małe kawałki. Sushi, tempura czy sashimi powinny być zjadane "na raz". Nie powinno się też oblizywać pałeczek.
  • Hashi, czyli pałeczki, służą do jedzenia i niczego więcej. Nie powinno się nimi wymachiwać czy mieszać zupę. Najczęstsze błędy przy stole w restauracji japońskiej dotyczą właśnie nich, a pierwszym grzechem Polaków jest ocieranie pałeczek o siebie w celu pozbycia się drzazg. To powszechna i bardzo przykra dla właściciela restauracji praktyka.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie