Schab zapiekany pod pierzynką. Ten smak sprawi, że zapomnisz o innych przepisach
W polskich domach schab najczęściej pojawia się pod postacią kotletów. To mięso można jednak wykorzystać na wiele innych sposobów. Dziś zaprezentujemy ci przepis na schab pod pierzynką. To ciekawa i pyszna odmiana, która na pewno spodoba się wszystkim domownikom.
23.01.2023 | aktual.: 16.10.2023 14:23
Lubimy wykorzystywać schab środkowy w naszej kuchni. W przeciwieństwie do karkówki wystarczy kilka prostych zabiegów, by stał się mięciutki i rozpływający w ustach. Nie zachodzi potrzeba marynowania schabu środkowego, co nie oznacza, że nie można go zastosować. Marynowana w mleku i cebuli wieprzowina to w końcu patent samej Magdy Gessler.
Tym razem jednak możesz darować sobie wcześniejsze namaczanie schabu. Ten przepis jest totalnie prosty, a jednocześnie zupełnie inny, niż wydania wieprzowiny, które widziałeś do tej pory. Jest cudownie doprawiony, a od pewnego momentu właściwie robi się sam, ponieważ do jego obróbki termicznej nie musisz nawet wyciągać patelni. Oto przepis na schab pod pierzynką, który — gwarantujemy - stanie się nowym hitem w twoim domu.
Zapiekany schab pod pierzynką
Składniki:
- 800 g schabu właściwego
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 200 g sera w kostce
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab podziel na 8 równych kotletów. Każdy z nich rozbij tak jak na kotlety. Następnie natrzyj plastry solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż je do dużej miski i zalej wodą. Po chwili przecedź je przez sito. Muszą być bardzo dokładnie odciśnięte z wody — pomóż sobie w tym łyżką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie wyłóż do niego starte ziemniaki. Cebulę obierz, przekrój w połowie, a następnie w piórka. Rozłóż je równomiernie na ziemniakach. Kolejna warstwa to ułożone obok siebie plastry schabu.
Do oddzielnej miski zetrzyj ser. Dodaj do niego majonez, jogurt grecki i musztardę. Wymieszaj. Tak powstaje pierzynka, którą następnie wyłóż na kotlety i rozprowadź. Kiedy skończysz, przykryj naczynie żaroodporne najpierw papierem do pieczenia, a później folią aluminiową. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie usuń papier i folię i piecz kolejne 20 minut.
Tak przygotowany schab pod pierzynką będzie się idealnie komponował z surówką z kapusty, papryki i cebuli. Smacznego!
Na deser też mamy dla ciebie propozycję. Zobacz ją w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.