Schab zapiekany pod pierzynką. Ten smak sprawi, że zapomnisz o innych przepisach

W polskich domach schab najczęściej pojawia się pod postacią kotletów. To mięso można jednak wykorzystać na wiele innych sposobów. Dziś zaprezentujemy ci przepis na schab pod pierzynką. To ciekawa i pyszna odmiana, która na pewno spodoba się wszystkim domownikom.

ObrazekSchab pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: schnelle_kuche

Lubimy wykorzystywać schab środkowy w naszej kuchni. W przeciwieństwie do karkówki wystarczy kilka prostych zabiegów, by stał się mięciutki i rozpływający w ustach. Nie zachodzi potrzeba marynowania schabu środkowego, co nie oznacza, że nie można go zastosować. Marynowana w mleku i cebuli wieprzowina to w końcu patent samej Magdy Gessler.

Tym razem jednak możesz darować sobie wcześniejsze namaczanie schabu. Ten przepis jest totalnie prosty, a jednocześnie zupełnie inny, niż wydania wieprzowiny, które widziałeś do tej pory. Jest cudownie doprawiony, a od pewnego momentu właściwie robi się sam, ponieważ do jego obróbki termicznej nie musisz nawet wyciągać patelni. Oto przepis na schab pod pierzynką, który — gwarantujemy - stanie się nowym hitem w twoim domu.

Obrazek
Schab pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: schnelle_kuche

Zapiekany schab pod pierzynką

Składniki:

           
  • 800 g schabu właściwego
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g sera w kostce
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab podziel na 8 równych kotletów. Każdy z nich rozbij tak jak na kotlety. Następnie natrzyj plastry solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż je do dużej miski i zalej wodą. Po chwili przecedź je przez sito. Muszą być bardzo dokładnie odciśnięte z wody — pomóż sobie w tym łyżką.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie wyłóż do niego starte ziemniaki. Cebulę obierz, przekrój w połowie, a następnie w piórka. Rozłóż je równomiernie na ziemniakach. Kolejna warstwa to ułożone obok siebie plastry schabu.

Obrazek
Schab pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: schnelle_kuche

Do oddzielnej miski zetrzyj ser. Dodaj do niego majonez, jogurt grecki i musztardę. Wymieszaj. Tak powstaje pierzynka, którą następnie wyłóż na kotlety i rozprowadź. Kiedy skończysz, przykryj naczynie żaroodporne najpierw papierem do pieczenia, a później folią aluminiową. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie usuń papier i folię i piecz kolejne 20 minut.

Tak przygotowany schab pod pierzynką będzie się idealnie komponował z surówką z kapusty, papryki i cebuli. Smacznego!

Na deser też mamy dla ciebie propozycję. Zobacz ją w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne