Schab zapiekany pod pierzynką. Ten smak sprawi, że zapomnisz o innych przepisach

W polskich domach schab najczęściej pojawia się pod postacią kotletów. To mięso można jednak wykorzystać na wiele innych sposobów. Dziś zaprezentujemy ci przepis na schab pod pierzynką. To ciekawa i pyszna odmiana, która na pewno spodoba się wszystkim domownikom.

ObrazekSchab pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: schnelle_kuche

Lubimy wykorzystywać schab środkowy w naszej kuchni. W przeciwieństwie do karkówki wystarczy kilka prostych zabiegów, by stał się mięciutki i rozpływający w ustach. Nie zachodzi potrzeba marynowania schabu środkowego, co nie oznacza, że nie można go zastosować. Marynowana w mleku i cebuli wieprzowina to w końcu patent samej Magdy Gessler.

Tym razem jednak możesz darować sobie wcześniejsze namaczanie schabu. Ten przepis jest totalnie prosty, a jednocześnie zupełnie inny, niż wydania wieprzowiny, które widziałeś do tej pory. Jest cudownie doprawiony, a od pewnego momentu właściwie robi się sam, ponieważ do jego obróbki termicznej nie musisz nawet wyciągać patelni. Oto przepis na schab pod pierzynką, który — gwarantujemy - stanie się nowym hitem w twoim domu.

Obrazek
Schab pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: schnelle_kuche

Zapiekany schab pod pierzynką

Składniki:

           
  • 800 g schabu właściwego
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g sera w kostce
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab podziel na 8 równych kotletów. Każdy z nich rozbij tak jak na kotlety. Następnie natrzyj plastry solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż je do dużej miski i zalej wodą. Po chwili przecedź je przez sito. Muszą być bardzo dokładnie odciśnięte z wody — pomóż sobie w tym łyżką.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie wyłóż do niego starte ziemniaki. Cebulę obierz, przekrój w połowie, a następnie w piórka. Rozłóż je równomiernie na ziemniakach. Kolejna warstwa to ułożone obok siebie plastry schabu.

Obrazek
Schab pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: schnelle_kuche

Do oddzielnej miski zetrzyj ser. Dodaj do niego majonez, jogurt grecki i musztardę. Wymieszaj. Tak powstaje pierzynka, którą następnie wyłóż na kotlety i rozprowadź. Kiedy skończysz, przykryj naczynie żaroodporne najpierw papierem do pieczenia, a później folią aluminiową. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie usuń papier i folię i piecz kolejne 20 minut.

Tak przygotowany schab pod pierzynką będzie się idealnie komponował z surówką z kapusty, papryki i cebuli. Smacznego!

Na deser też mamy dla ciebie propozycję. Zobacz ją w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy