PrzepisNajlepsze kotlety schabowe od Magdy Gessler. Przed smażeniem moczy je w tej mieszance

Najlepsze kotlety schabowe od Magdy Gessler. Przed smażeniem moczy je w tej mieszance

Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
21.12.2022 10:46

Sposobów na przyrządzenie idealnych schabowych nigdy za wiele. Tym razem przedstawimy ci patent na to danie samej Magdy Gessler. Jak przygotowuje je słynna restauratorka? Zobacz przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler.

Kotlety schabowe można traktować na dwa sposoby. Albo jako najprostsze danie kuchni polskiej, nad którym nie trzeba się specjalnie skupiać, albo jako kulinarne dzieło sztuki, którego dopracowywania nigdy dosyć. Magdzie Gessler jest zdecydowanie bliżej do tego drugiego podejścia.

Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Kiedy postąpisz według jej wskazówek, gwarantujemy, że też zauważysz różnicę. Okazuje się, że można usmażyć schabowe i... schabowe. Kiedy raz spróbujesz tych dopracowanych do ostatniego szczegółu, już nigdy więcej nie stwierdzisz, że kotlety schabowe to tylko rozbite mięso w panierce.

Gotowa na recepturę? Oto ona.

Kotlety schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn
  • mąka do oprószenia
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab pokrój na 4 plastry. Nie zapomnij o odpowiednim wyborze mięsa. Zawsze zwracaj uwagę na kolor tłuszczu (powinien być biały, nigdy żółty lub szary) i powierzchnię - najlepsza jest wilgotna i błyszcząca.

Każdy plaster rozbij na cienkie kotlety. Ponacinaj miejsca z większymi żyłkami, żeby kotlety nie zawijały się podczas smażenia.

Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W misce ułóż warstwy: kotlet, cebula i odrobina suszonego rozmarynu. Wszystko zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka rozbij do oddzielnej miski i rozbełtaj z niewielką ilością soli. Teraz możesz przystąpić do panierowania kotletów. Najpierw oprósz je w mące, później zamocz w jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej.

Kotlety schabowe usmaż z obu stron na złocisty kolor. Użyj do tego - zgodnie z tradycją - rozgrzanego smalcu.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także