Te kotlety są znacznie delikatniejsze niż schabowe. Sekretem jest wyjątkowe mięso
Co powiesz na kotlety schabowe z innego mięsa niż zwykle? Efekt cię zadziwi, ale tylko pod warunkiem, że już w sklepie postąpisz według tych wskazówek. Zobacz cały przepis i zaskocz rodzinę zupełnie nowym obiadem.
Podczas zakupów na obiad, na który zaplanowaliśmy sobie kotlety schabowe, można już śmiało ,,wyłączyć" myślenie. W końcu robiliśmy to tysiące razy. Schab właściwy bez kości, bułka tarta, jajko, ziemniaczki... i tak dalej. A co gdyby zamienić mięso, a całą resztę pozostawić?
Być może jesteś jedną z tych osób, które uznają mięsną odmianę za świętokradztwo. Na pierwszy rzut oka można by to skomentować - schabowe robi się tylko ze schabu. Nie z kurczaka, czy indyka.
Teraz cię zaskoczymy. Pełna zgoda. I dlatego właśnie nie wchodzą tu w grę żadne ,,drobiowe" schabowe. A mimo tego nie użyjemy też tego schabu co zawsze. Jak to zrobić? Usmażyć kotlety schabowe z karkówki.
Schab karkowy zamiast właściwego
Jeśli już na etapie robienia zakupów postawisz na kilka sprawdzonych sposobów wyboru mięsa, karkówka sprawi, że twoje schabowe będą bardziej soczyste niż kiedykolwiek. W innym przypadku może nie wyjść dobrze. Słabej jakości schab karkowy jest ciągnący się i niesmaczny. Jak wybierać ten rodzaj mięsa?
Przede wszystkim skup się na dwóch rzeczach. Pierwszą jest wielkość karkówki - idealna będzie ta mała lub średnia. Większe są zazwyczaj o wiele twardsze.
Drugą kwestią jest kolor przerostów - żyłek tłuszczu widocznych po przekrojeniu mięsa. Najlepszą oznaką świeżości mięsa jest ich biały kolor. Wystrzegaj się za to żółtej barwy tłuszczu.
Kotlety schabowe z karkówki
Składniki:
- 5 plastrów karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- bułka tarta
- czosnek suszony
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Plastry karkówki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie roztłucz je na cienkie, jednocentymetrowe kotlety.
Oprósz plastry solą. Przełóż je do miski z mlekiem, między kotlety wsadź pokrojoną w piórka cebulę. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij schabowe, dopraw je pieprzem i czosnkiem. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut na stronę do osiągnięcia złotego koloru panierki.
Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.