Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów. O doskonałym smaku decyduje jeden składnik

Co powiesz na odrobinę innowacyjności i szczyptę kreatywności dodane do tradycyjnego posiłku? Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów to strzał w kulinarną dziesiątkę, pełen smaku, aromatu i fantazji. Sprawdź przepis i odkryj ciekawy dodatek, który został tam zastosowany.

ObrazekKotlety schabowe pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Przepiski

Kotlety schabowe są takim daniem, które, nawet jeśli jest nie wiadomo jak bardzo urozmaicone, to zawsze zahacza o swoją tradycję. Rozbite mięso, przyprawy, jajko, panierka i smażenie na złoty kolor - to się musi zgadzać. Cała reszta to już, jak to mówią, hulaj dusza. Byle tylko połączenia smakowe się zgadzały.

A tak zdecydowanie jest w przypadku tego przepisu na kotlety schabowe pod pierzynką. Dodatek korniszonów i... sera to doskonały pomysł. Zresztą nie nie musisz wierzyć nam na słowo: spójrz na ten banalny i jednocześnie genialny przepis, a sama się przekonasz.

Obrazek
Kotlety schabowe pod pierzynką - Pyszności; foto: Pexels

Kotlety schabowe pod pierzynką

Składniki:

            
  • 500 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 4 ogórki korniszony
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • mąka
  • płatki owsiane
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab bez kości pokrój w 1,5-centymetrowe plastry. Następnie przykryj je warstwą folii spożywczej i rozbij tłuczkiem. To dobry patent na ,,rozbryzgujące się" mięso. Pamiętaj o zasadach ubijania: zacznij od środka kotleta i stopniowo przechodź na boki.

Kotlety oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Delikatnie uklep przyprawy.

Jajka rozbij i rozbełtaj. Na oddzielny talerzyk wysyp mąkę, a na jeszcze kolejny -  pokruszone płatki owsiane. To doskonała alternatywa dla bułki tartej. Panieruj kotlety kolejno w mące, jajku i płatkach.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Jeśli mimo urozmaiconego przepisu chcesz zachować większą część tradycji, użyj do tego smalcu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, usmaż schabowe z obu stron na złoty kolor.

Obrazek
Kotlety schabowe pod pierzynką - Pyszności; foto: Pexels

Korniszony zetrzyj na średnich oczkach tarki. Tak samo zrób z żółtym serem. Teraz zmieszaj te składniki i dodaj do nich majonez. Całość wymieszaj.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż usmażone kotlety. Teraz wyłóż na nie farsz, tak, by przykrywał większą część powierzchni.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz kotlety około 15 minut.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Na przykład na ten filmik z przepisem na pyszne spaghetti.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇