Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów. O doskonałym smaku decyduje jeden składnik

Co powiesz na odrobinę innowacyjności i szczyptę kreatywności dodane do tradycyjnego posiłku? Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów to strzał w kulinarną dziesiątkę, pełen smaku, aromatu i fantazji. Sprawdź przepis i odkryj ciekawy dodatek, który został tam zastosowany.

ObrazekKotlety schabowe pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Przepiski

Kotlety schabowe są takim daniem, które, nawet jeśli jest nie wiadomo jak bardzo urozmaicone, to zawsze zahacza o swoją tradycję. Rozbite mięso, przyprawy, jajko, panierka i smażenie na złoty kolor - to się musi zgadzać. Cała reszta to już, jak to mówią, hulaj dusza. Byle tylko połączenia smakowe się zgadzały.

A tak zdecydowanie jest w przypadku tego przepisu na kotlety schabowe pod pierzynką. Dodatek korniszonów i... sera to doskonały pomysł. Zresztą nie nie musisz wierzyć nam na słowo: spójrz na ten banalny i jednocześnie genialny przepis, a sama się przekonasz.

Obrazek
Kotlety schabowe pod pierzynką - Pyszności; foto: Pexels

Kotlety schabowe pod pierzynką

Składniki:

            
  • 500 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 4 ogórki korniszony
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • mąka
  • płatki owsiane
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab bez kości pokrój w 1,5-centymetrowe plastry. Następnie przykryj je warstwą folii spożywczej i rozbij tłuczkiem. To dobry patent na ,,rozbryzgujące się" mięso. Pamiętaj o zasadach ubijania: zacznij od środka kotleta i stopniowo przechodź na boki.

Kotlety oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Delikatnie uklep przyprawy.

Jajka rozbij i rozbełtaj. Na oddzielny talerzyk wysyp mąkę, a na jeszcze kolejny -  pokruszone płatki owsiane. To doskonała alternatywa dla bułki tartej. Panieruj kotlety kolejno w mące, jajku i płatkach.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Jeśli mimo urozmaiconego przepisu chcesz zachować większą część tradycji, użyj do tego smalcu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, usmaż schabowe z obu stron na złoty kolor.

Obrazek
Kotlety schabowe pod pierzynką - Pyszności; foto: Pexels

Korniszony zetrzyj na średnich oczkach tarki. Tak samo zrób z żółtym serem. Teraz zmieszaj te składniki i dodaj do nich majonez. Całość wymieszaj.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż usmażone kotlety. Teraz wyłóż na nie farsz, tak, by przykrywał większą część powierzchni.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz kotlety około 15 minut.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Na przykład na ten filmik z przepisem na pyszne spaghetti.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni