Nie ma lepszego farszu do naleśników. Tylko z nim wychodzą lekkie i niezwykle zdrowe

Są takie momenty, że chcemy przygotować coś prostego, pysznego i stosunkowo taniego. Najgorsza w tym wszystkim jest ta pustka w głowie. Możecie być jednak pewni, że rolada z naleśników z warzywami to opcja dla każdego, kto lubi wytrawne przekąski.

ObrazekRolada z naleśników - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tłuste Gary
Karol Wiak

Rolada z naleśników z warzywami - proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne danie

Będzie smacznie - niezależnie od tego, czy przygotowujesz imprezę, czy masz ochotę na wytrawną przekąskę. Naleśnik, co warto podkreślić, można podać w naprawdę różnej postaci. Jednak wersja z warzywami to prawdziwe mistrzostwo świata. Niezwykle ważne jest również to, że rolada z naleśników to danie, które przygotujesz w wersji zwykłej lub bezglutenowej. Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od preferencji, związanych z tym właśnie daniem. Farsz w postaci warzyw? Brzmi smacznie, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami.

Obrazek
Jak smażyć puszyste naleśniki - Pyszności; foto: Canva

Rolada z naleśników z warzywnym farszem - jak ją przygotować?

Cały proces nie będzie skomplikowany, a wręcz przyjemny. Roladę można podać jako przystawkę lub przekąskę. I pamiętaj, że najlepiej smakuje na zimno.

Składniki:

  • pół szklanko wody
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 3 łyżki masła
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 100 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

Rolada z naleśników to danie, które Cię zachwyci. Rozpoczynamy od przygotowania naleśników. W tym celu, do miski dodajemy wszystkie składniki i miksujemy je na gładkie ciasto. Dobrze będzie odstawić masę naleśnikową na 30 minut i dopiero wtedy przystąpić do smażenia naleśników. Robimy to na mocno rozgrzanej patelni. Następne w kolejności będzie przygotowanie farszu - obieramy marchewkę, seler i pietruszkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę należy pokroić w kostkę, natomiast por - w plasterki.

Obrazek
Rolada z naleśników - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tłuste Gary

Kolejny etap to rozgrzanie masła na patelni i podsmażenie przygotowanych warzyw. Robimy to pod przykryciem, do uzyskania efektu miękkości. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy groszek konserwowy, przeciśnięty czosnek, szczypiorek, starty żółty ser oraz sól i pieprz. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Przystępujemy do nadziewania naleśników. Układamy je tak, by zachodziły na siebie. Na środek wykładamy ciepły farsz i zwijamy naleśniki w roladę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy ją do lodówki. Nasza rolada z naleśników jest gotowa. Smacznego!

Naleśniki można podać w wersji słodkiej. Przygotuj powidła śliwkowe z miodem i kakao i zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą