Nie ma lepszego farszu do naleśników. Tylko z nim wychodzą lekkie i niezwykle zdrowe
Są takie momenty, że chcemy przygotować coś prostego, pysznego i stosunkowo taniego. Najgorsza w tym wszystkim jest ta pustka w głowie. Możecie być jednak pewni, że rolada z naleśników z warzywami to opcja dla każdego, kto lubi wytrawne przekąski.
27.11.2022 22:53
Rolada z naleśników z warzywami - proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne danie
Będzie smacznie - niezależnie od tego, czy przygotowujesz imprezę, czy masz ochotę na wytrawną przekąskę. Naleśnik, co warto podkreślić, można podać w naprawdę różnej postaci. Jednak wersja z warzywami to prawdziwe mistrzostwo świata. Niezwykle ważne jest również to, że rolada z naleśników to danie, które przygotujesz w wersji zwykłej lub bezglutenowej. Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od preferencji, związanych z tym właśnie daniem. Farsz w postaci warzyw? Brzmi smacznie, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami.
Rolada z naleśników z warzywnym farszem - jak ją przygotować?
Cały proces nie będzie skomplikowany, a wręcz przyjemny. Roladę można podać jako przystawkę lub przekąskę. I pamiętaj, że najlepiej smakuje na zimno.
Składniki:
- pół szklanko wody
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- kawałek selera
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki groszku konserwowego
- 3 łyżki masła
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
- 100 g sera żółtego.
Sposób przygotowania:
Rolada z naleśników to danie, które Cię zachwyci. Rozpoczynamy od przygotowania naleśników. W tym celu, do miski dodajemy wszystkie składniki i miksujemy je na gładkie ciasto. Dobrze będzie odstawić masę naleśnikową na 30 minut i dopiero wtedy przystąpić do smażenia naleśników. Robimy to na mocno rozgrzanej patelni. Następne w kolejności będzie przygotowanie farszu - obieramy marchewkę, seler i pietruszkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę należy pokroić w kostkę, natomiast por - w plasterki.
Kolejny etap to rozgrzanie masła na patelni i podsmażenie przygotowanych warzyw. Robimy to pod przykryciem, do uzyskania efektu miękkości. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy groszek konserwowy, przeciśnięty czosnek, szczypiorek, starty żółty ser oraz sól i pieprz. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Przystępujemy do nadziewania naleśników. Układamy je tak, by zachodziły na siebie. Na środek wykładamy ciepły farsz i zwijamy naleśniki w roladę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy ją do lodówki. Nasza rolada z naleśników jest gotowa. Smacznego!
Naleśniki można podać w wersji słodkiej. Przygotuj powidła śliwkowe z miodem i kakao i zobacz przepis na naszym kanale YouTube: