Nie ma lepszego farszu do naleśników. Tylko z nim wychodzą lekkie i niezwykle zdrowe

Są takie momenty, że chcemy przygotować coś prostego, pysznego i stosunkowo taniego. Najgorsza w tym wszystkim jest ta pustka w głowie. Możecie być jednak pewni, że rolada z naleśników z warzywami to opcja dla każdego, kto lubi wytrawne przekąski.

ObrazekRolada z naleśników - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tłuste Gary
Karol Wiak

Rolada z naleśników z warzywami - proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne danie

Będzie smacznie - niezależnie od tego, czy przygotowujesz imprezę, czy masz ochotę na wytrawną przekąskę. Naleśnik, co warto podkreślić, można podać w naprawdę różnej postaci. Jednak wersja z warzywami to prawdziwe mistrzostwo świata. Niezwykle ważne jest również to, że rolada z naleśników to danie, które przygotujesz w wersji zwykłej lub bezglutenowej. Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od preferencji, związanych z tym właśnie daniem. Farsz w postaci warzyw? Brzmi smacznie, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami.

Obrazek
Jak smażyć puszyste naleśniki - Pyszności; foto: Canva

Rolada z naleśników z warzywnym farszem - jak ją przygotować?

Cały proces nie będzie skomplikowany, a wręcz przyjemny. Roladę można podać jako przystawkę lub przekąskę. I pamiętaj, że najlepiej smakuje na zimno.

Składniki:

  • pół szklanko wody
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 3 łyżki masła
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 100 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

Rolada z naleśników to danie, które Cię zachwyci. Rozpoczynamy od przygotowania naleśników. W tym celu, do miski dodajemy wszystkie składniki i miksujemy je na gładkie ciasto. Dobrze będzie odstawić masę naleśnikową na 30 minut i dopiero wtedy przystąpić do smażenia naleśników. Robimy to na mocno rozgrzanej patelni. Następne w kolejności będzie przygotowanie farszu - obieramy marchewkę, seler i pietruszkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę należy pokroić w kostkę, natomiast por - w plasterki.

Obrazek
Rolada z naleśników - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tłuste Gary

Kolejny etap to rozgrzanie masła na patelni i podsmażenie przygotowanych warzyw. Robimy to pod przykryciem, do uzyskania efektu miękkości. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy groszek konserwowy, przeciśnięty czosnek, szczypiorek, starty żółty ser oraz sól i pieprz. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Przystępujemy do nadziewania naleśników. Układamy je tak, by zachodziły na siebie. Na środek wykładamy ciepły farsz i zwijamy naleśniki w roladę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy ją do lodówki. Nasza rolada z naleśników jest gotowa. Smacznego!

Naleśniki można podać w wersji słodkiej. Przygotuj powidła śliwkowe z miodem i kakao i zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥