PrzepisKotlety według Karola Okrasy, które deklasują mielone i schabowe. Nie uwierzysz z czego je robi

Kotlety według Karola Okrasy, które deklasują mielone i schabowe. Nie uwierzysz z czego je robi

Karol Okrasa został wywołany do tablicy w sprawie śledzi. A ponieważ ten kucharz uwielbia wychodzić poza schemat, postanowił przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Poznaj przepis na kotlety ze śledzi według Karola Okrasy.

Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl; Canva
Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl; Canva

Widzowie serii filmów o gotowaniu z udziałem Karola Okrasy już od dawna prosili go o przygotowanie śledzi. A Karol, jak to Karol - lubi zaskoczyć. Dlatego w nowym video pokazał, jak się przygotowuje te kotlety.

Jak mówi sam prowadzący Kuchni Lidla, zaprezentowany przez niego przepis jest inspirowany kuchnią przedwojenną, ale w unowocześnionej wersji. Na pewno spodoba się całej rodzinie i kto wie? Może kotlety ze śledzi staną się często powtarzaną pozycją w twoim rodzinnym menu? Zobacz przepis i sama zadecyduj. Oto on.

Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy - Pyszności; foto: Canva
Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy - Pyszności; foto: Canva

Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy

Składniki:

  • 400 g filetów ze śledzi
  • 400 g ziemniaków mączystych
  • 100 g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 papryczka chili.
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz
  • bułka tart
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Filety ze śledzia mocz przez około godzinę. Następnie przemiel je w maszynce do mięsa, lub drobno posiekaj. Ziemniaki ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła. Wszystko połącz ze sobą w misce.

Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy - Pyszności; foto: Canva
Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy - Pyszności; foto: Canva

Teraz posiekaj natkę pietruszki, ząbek czosnku i papryczkę chilli. Dodaj te składniki do ziemniaków i śledzi. Wymieszaj masę, a następnie dosyp 3 łyżki bułki tartej. Wbij też jedno jajko. Dopraw solą i pieprzem i raz jeszcze bardzo dokładnie wymieszaj.

Bułkę tartą wysyp na talerz. Z przygotowanej masy uformuj kulki - Karol Okrasa proponuje przeznaczyć jedną czubatą łyżkę masy na jednego kotleta. Obtocz je w bułce tartej. Następnie spłaszcz palcami tak, by miały około 1 - 1,5 cm grubości.

Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj z kwaśną śmietaną i gałązkami świeżego tymianku. Kotlety ze śledzi według Karola Okrasy są już gotowe. Smacznego!

A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie śledzia, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie