Kotlety deklasujące schabowe i mielone. Są bosko chrupiące i soczyste
Są pyszne, chrupiące i zaskakująco łatwe w przygotowaniu. Jeśli lubisz kotlety pod każdą postacią, to taka wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. O czym mowa? Poznaj przepis na kotlety z bakłażana.
Kotlety z bakłażana - są chrupiące i soczyste
Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy, ale prosty obiad, to mamy dla Ciebie wyjątkową propozycję. Taka wersja kotletów pochodzi ze słonecznej Italii - w tym kraju są naprawdę popularne. Ich smak zachwyci każdego. Są pyszne, chrupiące i soczyste. Najważniejsze jest jednak to, że smaży się je wyjątkowo szybko. Takie właśnie są kotlety z bakłażana. Możesz je podać jako posiłek wegański lub jako pewnego rodzaju alternatywę dla kotletów schabowych i mielonych. Pomimo tego, że bakłażan ma charakterystyczny smak, to na pewno będziesz zachwycony.
Jak przygotować kotlety z bakłażana?
Robi się je miło, łatwo i przyjemnie. Przedstawiony przez nas przepis pozwoli przygotować porcję dla 2 osób. Jeśli zamierzacie zrobić obiad dla całej rodziny, to możecie zwiększyć proporcje składników, które są tu wymagane.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 średnie bakłażany
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kotlety z bakłażana to prawdziwy rarytas. Rozpoczynamy od dokładnego umycia bakłażanów i odcięcia końcówek. Nasze warzywo kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Teraz posypujemy je solą i odstawiamy na około 30 minut, aby straciły wyczuwalny, goryczkowy smak. Następnie dokładnie je opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kolejny krok to wsypanie bułki tartej i mąki do osobnych miseczek. Do trzeciej wbijamy jajka i dodajemy sól i pieprz - dokładnie roztrzepujemy widelcem. Przystępujemy do panierowania bakłażana.
Najpierw mąka, później jajko i na koniec bułka tarta - procedura podobna, jak w przypadku panierowania zwykłych kotletów. Smażymy na silnym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mają być dobrze podsmażone (na złoto) z obu stron. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, co pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety z bakłażana są już gotowe. Najlepiej jest je podać z ulubionym sosem pomidorowym. Smacznego!
Wolisz tradycyjne dania? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować bigos staropolski z kiszonej kapusty: