Ani schabowe, ani mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z tego taniego i zdrowego składnika
Przygotowanie rodzinnego obiadu czasem bywa pracochłonne. W takiej sytuacji warto zdecydować się na to, co smaczne, proste i zdrowe. Idealną opcją dla całej rodziny i w przypadku wizyty gości będą bez wątpienia kotlety z kalafiora. To pomysł na danie bezmięsne, które zachwyca smakiem i sposobem przygotowania.
18.04.2023 17:40
Poszukując inspiracji na obiad bez mięsa, twój wybór z pewnością pada na ryby czy dania mączne. A co powiesz na wykorzystanie popularnych warzyw? Czy wiesz, że możesz z nich przygotować warzywne kotlety? Podstawą będzie tu kalafior, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań i potraw, w tym kotlety z kalafiora. Dlaczego warto zdecydować się właśnie na to danie?
Kalafior - najważniejsze właściwości
Zanim poznasz przepis na kotlety z kalafiora, dobrze będzie poznać najważniejsze właściwości kalafiora. Warto podkreślić, że jest to bardzo zdrowe warzywo, dostępne w sklepach przez cały rok. Jest on źródłem wielu witamin, błonnika i składników mineralnych. Warto podkreślić, że kalafior zawiera w sobie przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stanami zapalnymi. Ciekawostkę, na pewno stanowi fakt, że właściwości kalafiora ułatwiają naukę, zapamiętywanie i zasypianie. A wszystko, dzięki obecności choliny. Warto go jeść o każdej porze roku.
Zobacz także
Przepis na kotlety z kalafiora - jak przygotować to danie?
Skoro już wiesz, jakie właściwości ma kalafior i dlaczego warto go jeść, to czas najwyższy, by poznać przepisy na dania z kalafiora. Jednym z nich są kotlety z kalafiora. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a smak wyjątkowy. Przygotuj je na rodzinny obiad i zachwyć swoich bliskich.
Kotlety z kalafiora - składniki:
- 2 jajka
- kalafior
- 4 łyżki bułki tartej + odrobina do obtoczenia kotletów
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Włóż kalafiora do dużego garnka i zalej go wodą. Posól i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź, pokrój na kawałki i odstaw do przestudzenia, na około 10-15 minut.
- Kolejny krok to rozdrobnienie kalafiora w malakserze lub rozdrabniaczu. Pamiętaj, by wykorzystać całe różyczki z nóżkami.
- Przełóż rozdrobnionego kalafiora do miski, dodaj sól, pieprz, bułkę tartą, szczypiorek, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kotlety z przygotowanej masy i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na umiarkowanym ogniu, przez 5 minut na każdej ze stron. Najlepiej jest smażyć kotlety partiami.
- Podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami np. z młodymi ziemniakami i popularną surówką. Smacznego!
A co powiesz na przepyszną zupę? Posmakuje całej rodzinie.