Ani schabowe, ani mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z tego taniego i zdrowego składnika

Przygotowanie rodzinnego obiadu czasem bywa pracochłonne. W takiej sytuacji warto zdecydować się na to, co smaczne, proste i zdrowe. Idealną opcją dla całej rodziny i w przypadku wizyty gości będą bez wątpienia kotlety z kalafiora. To pomysł na danie bezmięsne, które zachwyca smakiem i sposobem przygotowania.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Poszukując inspiracji na obiad bez mięsa, twój wybór z pewnością pada na ryby czy dania mączne. A co powiesz na wykorzystanie popularnych warzyw? Czy wiesz, że możesz z nich przygotować warzywne kotlety? Podstawą będzie tu kalafior, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań i potraw, w tym kotlety z kalafiora. Dlaczego warto zdecydować się właśnie na to danie?

Kalafior - najważniejsze właściwości

Zanim poznasz przepis na kotlety z kalafiora, dobrze będzie poznać najważniejsze właściwości kalafiora. Warto podkreślić, że jest to bardzo zdrowe warzywo, dostępne w sklepach przez cały rok. Jest on źródłem wielu witamin, błonnika i składników mineralnych. Warto podkreślić, że kalafior zawiera w sobie przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stanami zapalnymi. Ciekawostkę, na pewno stanowi fakt, że właściwości kalafiora ułatwiają naukę, zapamiętywanie i zasypianie. A wszystko, dzięki obecności choliny. Warto go jeść o każdej porze roku.

Obrazek
Jak zrobić kotlety z kalafiora? - Pyszności; foto: Canva

Przepis na kotlety z kalafiora - jak przygotować to danie?

Skoro już wiesz, jakie właściwości ma kalafior i dlaczego warto go jeść, to czas najwyższy, by poznać przepisy na dania z kalafiora. Jednym z nich są kotlety z kalafiora. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a smak wyjątkowy. Przygotuj je na rodzinny obiad i zachwyć swoich bliskich.

Kotlety z kalafiora - składniki:

  • 2 jajka
  • kalafior
  • 4 łyżki bułki tartej + odrobina do obtoczenia kotletów
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.
Obrazek
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kalafiora do dużego garnka i zalej go wodą. Posól i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź, pokrój na kawałki i odstaw do przestudzenia, na około 10-15 minut.
  2. Kolejny krok to rozdrobnienie kalafiora w malakserze lub rozdrabniaczu. Pamiętaj, by wykorzystać całe różyczki z nóżkami.
  3. Przełóż rozdrobnionego kalafiora do miski, dodaj sól, pieprz, bułkę tartą, szczypiorek, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety z przygotowanej masy i obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na umiarkowanym ogniu, przez 5 minut na każdej ze stron. Najlepiej jest smażyć kotlety partiami.
  6. Podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami np. z młodymi ziemniakami i popularną surówką. Smacznego!

A co powiesz na przepyszną zupę? Posmakuje całej rodzinie.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy