Ani schabowe, ani mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z tego taniego i zdrowego składnika

Przygotowanie rodzinnego obiadu czasem bywa pracochłonne. W takiej sytuacji warto zdecydować się na to, co smaczne, proste i zdrowe. Idealną opcją dla całej rodziny i w przypadku wizyty gości będą bez wątpienia kotlety z kalafiora. To pomysł na danie bezmięsne, które zachwyca smakiem i sposobem przygotowania.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Poszukując inspiracji na obiad bez mięsa, twój wybór z pewnością pada na ryby czy dania mączne. A co powiesz na wykorzystanie popularnych warzyw? Czy wiesz, że możesz z nich przygotować warzywne kotlety? Podstawą będzie tu kalafior, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań i potraw, w tym kotlety z kalafiora. Dlaczego warto zdecydować się właśnie na to danie?

Kalafior - najważniejsze właściwości

Zanim poznasz przepis na kotlety z kalafiora, dobrze będzie poznać najważniejsze właściwości kalafiora. Warto podkreślić, że jest to bardzo zdrowe warzywo, dostępne w sklepach przez cały rok. Jest on źródłem wielu witamin, błonnika i składników mineralnych. Warto podkreślić, że kalafior zawiera w sobie przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stanami zapalnymi. Ciekawostkę, na pewno stanowi fakt, że właściwości kalafiora ułatwiają naukę, zapamiętywanie i zasypianie. A wszystko, dzięki obecności choliny. Warto go jeść o każdej porze roku.

Obrazek
Jak zrobić kotlety z kalafiora? - Pyszności; foto: Canva

Przepis na kotlety z kalafiora - jak przygotować to danie?

Skoro już wiesz, jakie właściwości ma kalafior i dlaczego warto go jeść, to czas najwyższy, by poznać przepisy na dania z kalafiora. Jednym z nich są kotlety z kalafiora. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a smak wyjątkowy. Przygotuj je na rodzinny obiad i zachwyć swoich bliskich.

Kotlety z kalafiora - składniki:

  • 2 jajka
  • kalafior
  • 4 łyżki bułki tartej + odrobina do obtoczenia kotletów
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.
Obrazek
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kalafiora do dużego garnka i zalej go wodą. Posól i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź, pokrój na kawałki i odstaw do przestudzenia, na około 10-15 minut.
  2. Kolejny krok to rozdrobnienie kalafiora w malakserze lub rozdrabniaczu. Pamiętaj, by wykorzystać całe różyczki z nóżkami.
  3. Przełóż rozdrobnionego kalafiora do miski, dodaj sól, pieprz, bułkę tartą, szczypiorek, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety z przygotowanej masy i obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na umiarkowanym ogniu, przez 5 minut na każdej ze stron. Najlepiej jest smażyć kotlety partiami.
  6. Podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami np. z młodymi ziemniakami i popularną surówką. Smacznego!

A co powiesz na przepyszną zupę? Posmakuje całej rodzinie.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser