Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe

Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Dziś, gdy jesteśmy dorośli i wybieramy się do nich na niedzielne obiadki, często zdarza się, że serwują tę potrawę. Sztuka mięsa z pysznym, aromatycznym sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubioną, świeżą surówkę bije na głowę nawet najpopularniejsze kotlety w Polsce — schabowe.

Sztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStockSztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStock

Sztuka mięsa to rewelacyjny pomysł na obłędnie pyszny obiad.  Warto wybrać mięso wołowe — typu pręga, krzyżówka, rostbef czy antrykot.  Wykonanie takiego obiadu wcale nie jest takie trudne, a efekt potrafi zwalić z nóg. Aby było przepysznie, warto również zadbać o pyszne dodatki. Do sztuki mięsa najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki i ulubiona surówka — mizeria, surówka z pora czy sałata z dodatkami.

Sztuka mięsa — przepis. Tym obiadem zajadali się nasi rodzice

Sztuka mięsa to wyjątkowo pyszny obiad, w którym na pewno rozsmakuje się cała rodzina. Jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Warto też zadbać o jak najlepsze składniki — a1 w szczególności mięso. Co zatem powinno znaleźć się na liście zakupów?

Składniki:

             
  • 1 kilogram szpondra wołowego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • niecały litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 10 g masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól.

Jak zrobić sztukę mięsa? Sposób przygotowania krok po kroku

          
  1. Mięso wołowe należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzącym bulionem warzywnym.
  2. Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Bulion z mięsem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4. Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na plastry.
  5. Z masła i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
  6. Sos mieszamy, aż się zagotuje.
  7. Dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
  8. Sztukę mięsa podajemy polaną gorącym sosem koperkowym w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Obrazek
Sztuka mięsa jest obłędnie pysznym daniem. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀