Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe
Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Dziś, gdy jesteśmy dorośli i wybieramy się do nich na niedzielne obiadki, często zdarza się, że serwują tę potrawę. Sztuka mięsa z pysznym, aromatycznym sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubioną, świeżą surówkę bije na głowę nawet najpopularniejsze kotlety w Polsce — schabowe.
27.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:56
Sztuka mięsa to rewelacyjny pomysł na obłędnie pyszny obiad. Warto wybrać mięso wołowe — typu pręga, krzyżówka, rostbef czy antrykot. Wykonanie takiego obiadu wcale nie jest takie trudne, a efekt potrafi zwalić z nóg. Aby było przepysznie, warto również zadbać o pyszne dodatki. Do sztuki mięsa najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki i ulubiona surówka — mizeria, surówka z pora czy sałata z dodatkami.
Sztuka mięsa — przepis. Tym obiadem zajadali się nasi rodzice
Sztuka mięsa to wyjątkowo pyszny obiad, w którym na pewno rozsmakuje się cała rodzina. Jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Warto też zadbać o jak najlepsze składniki — a1 w szczególności mięso. Co zatem powinno znaleźć się na liście zakupów?
Składniki:
- 1 kilogram szpondra wołowego,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- niecały litr bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietany,
- 2 żółtka,
- 10 g masła,
- łyżka mąki pszennej,
- 3 liście laurowe,
- 5-6 kulek ziela angielskiego,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- sól.
Jak zrobić sztukę mięsa? Sposób przygotowania krok po kroku
- Mięso wołowe należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzącym bulionem warzywnym.
- Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
- Bulion z mięsem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
- Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na plastry.
- Z masła i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
- Sos mieszamy, aż się zagotuje.
- Dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
- Sztukę mięsa podajemy polaną gorącym sosem koperkowym w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.