Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe

Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Dziś, gdy jesteśmy dorośli i wybieramy się do nich na niedzielne obiadki, często zdarza się, że serwują tę potrawę. Sztuka mięsa z pysznym, aromatycznym sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubioną, świeżą surówkę bije na głowę nawet najpopularniejsze kotlety w Polsce — schabowe.

Sztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStockSztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStock

Sztuka mięsa to rewelacyjny pomysł na obłędnie pyszny obiad.  Warto wybrać mięso wołowe — typu pręga, krzyżówka, rostbef czy antrykot.  Wykonanie takiego obiadu wcale nie jest takie trudne, a efekt potrafi zwalić z nóg. Aby było przepysznie, warto również zadbać o pyszne dodatki. Do sztuki mięsa najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki i ulubiona surówka — mizeria, surówka z pora czy sałata z dodatkami.

Sztuka mięsa — przepis. Tym obiadem zajadali się nasi rodzice

Sztuka mięsa to wyjątkowo pyszny obiad, w którym na pewno rozsmakuje się cała rodzina. Jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Warto też zadbać o jak najlepsze składniki — a1 w szczególności mięso. Co zatem powinno znaleźć się na liście zakupów?

Składniki:

             
  • 1 kilogram szpondra wołowego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • niecały litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 10 g masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól.

Jak zrobić sztukę mięsa? Sposób przygotowania krok po kroku

          
  1. Mięso wołowe należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzącym bulionem warzywnym.
  2. Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Bulion z mięsem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4. Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na plastry.
  5. Z masła i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
  6. Sos mieszamy, aż się zagotuje.
  7. Dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
  8. Sztukę mięsa podajemy polaną gorącym sosem koperkowym w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Obrazek
Sztuka mięsa jest obłędnie pysznym daniem. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze