PrzepisNasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe

Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe

Sztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStock
Sztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStock
27.06.2023 09:18, aktualizacja: 08.08.2023 13:56

Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Dziś, gdy jesteśmy dorośli i wybieramy się do nich na niedzielne obiadki, często zdarza się, że serwują tę potrawę. Sztuka mięsa z pysznym, aromatycznym sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubioną, świeżą surówkę bije na głowę nawet najpopularniejsze kotlety w Polsce — schabowe.

Sztuka mięsa to rewelacyjny pomysł na obłędnie pyszny obiad.  Warto wybrać mięso wołowe — typu pręga, krzyżówka, rostbef czy antrykot.  Wykonanie takiego obiadu wcale nie jest takie trudne, a efekt potrafi zwalić z nóg. Aby było przepysznie, warto również zadbać o pyszne dodatki. Do sztuki mięsa najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki i ulubiona surówka — mizeria, surówka z pora czy sałata z dodatkami.

Sztuka mięsa — przepis. Tym obiadem zajadali się nasi rodzice

Sztuka mięsa to wyjątkowo pyszny obiad, w którym na pewno rozsmakuje się cała rodzina. Jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Warto też zadbać o jak najlepsze składniki — a1 w szczególności mięso. Co zatem powinno znaleźć się na liście zakupów?

Składniki:

             
  • 1 kilogram szpondra wołowego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • niecały litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 10 g masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól.

Jak zrobić sztukę mięsa? Sposób przygotowania krok po kroku

          
  1. Mięso wołowe należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzącym bulionem warzywnym.
  2. Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Bulion z mięsem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4. Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na plastry.
  5. Z masła i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
  6. Sos mieszamy, aż się zagotuje.
  7. Dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
  8. Sztukę mięsa podajemy polaną gorącym sosem koperkowym w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Sztuka mięsa jest obłędnie pysznym daniem. Fot. Pixabay
Sztuka mięsa jest obłędnie pysznym daniem. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także