PrzepisNasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe

Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe

Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Dziś, gdy jesteśmy dorośli i wybieramy się do nich na niedzielne obiadki, często zdarza się, że serwują tę potrawę. Sztuka mięsa z pysznym, aromatycznym sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubioną, świeżą surówkę bije na głowę nawet najpopularniejsze kotlety w Polsce — schabowe.

Sztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStock
Sztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStock

27.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:56

Sztuka mięsa to rewelacyjny pomysł na obłędnie pyszny obiad.  Warto wybrać mięso wołowe — typu pręga, krzyżówka, rostbef czy antrykot.  Wykonanie takiego obiadu wcale nie jest takie trudne, a efekt potrafi zwalić z nóg. Aby było przepysznie, warto również zadbać o pyszne dodatki. Do sztuki mięsa najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki i ulubiona surówka — mizeria, surówka z pora czy sałata z dodatkami.

Sztuka mięsa — przepis. Tym obiadem zajadali się nasi rodzice

Sztuka mięsa to wyjątkowo pyszny obiad, w którym na pewno rozsmakuje się cała rodzina. Jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Warto też zadbać o jak najlepsze składniki — a1 w szczególności mięso. Co zatem powinno znaleźć się na liście zakupów?

Składniki:

             
  • 1 kilogram szpondra wołowego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • niecały litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 10 g masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól.

Jak zrobić sztukę mięsa? Sposób przygotowania krok po kroku

          
  1. Mięso wołowe należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzącym bulionem warzywnym.
  2. Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Bulion z mięsem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4. Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na plastry.
  5. Z masła i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
  6. Sos mieszamy, aż się zagotuje.
  7. Dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
  8. Sztukę mięsa podajemy polaną gorącym sosem koperkowym w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Sztuka mięsa jest obłędnie pysznym daniem. Fot. Pixabay
Sztuka mięsa jest obłędnie pysznym daniem. Fot. Pixabay
pomysł na obiadmięsoprzepis
Wybrane dla Ciebie