Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Bije na głowę kotlety schabowe

Nasi rodzice zajadali się tym daniem. Dziś, gdy jesteśmy dorośli i wybieramy się do nich na niedzielne obiadki, często zdarza się, że serwują tę potrawę. Sztuka mięsa z pysznym, aromatycznym sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubioną, świeżą surówkę bije na głowę nawet najpopularniejsze kotlety w Polsce — schabowe.

Sztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStockSztuka mięsa - przepis. Fot. AdobeStock

Sztuka mięsa to rewelacyjny pomysł na obłędnie pyszny obiad.  Warto wybrać mięso wołowe — typu pręga, krzyżówka, rostbef czy antrykot.  Wykonanie takiego obiadu wcale nie jest takie trudne, a efekt potrafi zwalić z nóg. Aby było przepysznie, warto również zadbać o pyszne dodatki. Do sztuki mięsa najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki i ulubiona surówka — mizeria, surówka z pora czy sałata z dodatkami.

Sztuka mięsa — przepis. Tym obiadem zajadali się nasi rodzice

Sztuka mięsa to wyjątkowo pyszny obiad, w którym na pewno rozsmakuje się cała rodzina. Jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Warto też zadbać o jak najlepsze składniki — a1 w szczególności mięso. Co zatem powinno znaleźć się na liście zakupów?

Składniki:

             
  • 1 kilogram szpondra wołowego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • niecały litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 10 g masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól.

Jak zrobić sztukę mięsa? Sposób przygotowania krok po kroku

          
  1. Mięso wołowe należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzącym bulionem warzywnym.
  2. Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Bulion z mięsem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4. Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na plastry.
  5. Z masła i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
  6. Sos mieszamy, aż się zagotuje.
  7. Dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
  8. Sztukę mięsa podajemy polaną gorącym sosem koperkowym w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Obrazek
Sztuka mięsa jest obłędnie pysznym daniem. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe