PrzepisDziadek robił najlepsze ogórki. Przez jeden składnik cała rodzina walczyła o słoiki

Dziadek robił najlepsze ogórki. Przez jeden składnik cała rodzina walczyła o słoiki

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ogórki w słoikach to jeden z najlepszych dodatków do kanapek, mięs i sosów na całym świecie. Przepis babci nie może jednak równać się z przepisem mojego dziadka. Te ogórki węgierskie są obłędnie pyszne. Wszystko przez jeden magiczny składnik, który całkowicie odmienia ich smak. Jak zrobić ogórki z przepisu dziadka? Zdradzamy recepturę.

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ogórki, to strzał w dziesiątkę. Receptura mojego dziadka bije na głowę wszystkie inne. Takich przetworów nie kupimy w żadnym sklepie. Ogórki z tego przepisu są chrupiące, ale przede wszystkim obłędnie pyszne. Jak zrobić ogórki po węgiersku? Podpowiadamy.

Ogóreczki z przepisu dziadka. Obłędnie pyszne są świetnym dodatkiem do kanapek

Sekretnym składnikiem ogórków dziadka jest musztarda. Choć należy dodać tylko kilka łyżek, to całkowicie odmienia smak ogórków. Musicie przekonać się o tym sami.

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 12 goździków,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml octu winnego.

Ogórki po węgiersku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Należy zacząć od odpowiedniego przygotowania słoików. Dokładnie je myjemy, wyparzamy, a następnie osuszamy.
  2. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  3. Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździki. Dodajemy również po jednej łyżeczce musztardy na słoik.
  4. Do słoików wkładamy ogórki. Należy zrobić to dość ciasno.
  5. Zabieramy się za przygotowanie marynaty. Do garnka wlewamy wodę, cukier oraz ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ustawiamy na lekkim ogniu i gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
  6. Ogórki zalewamy zalewą, a następnie szczelnie zamykamy słoiki i wkładamy je do garnka. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 6-7 minut. Gdy wyznaczony czas minie, wyjmujemy słoiki i ustawiamy je do góry dnem.
  7. Po wystudzeniu odstawiamy ogórki w zimne miejsce.
Ogórki z przepisu dziadka. Fot. Freepik
Ogórki z przepisu dziadka. Fot. Freepik