Dziadek robił najlepsze ogórki. Przez jeden składnik cała rodzina walczyła o słoiki
26.06.2023 18:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ogórki w słoikach to jeden z najlepszych dodatków do kanapek, mięs i sosów na całym świecie. Przepis babci nie może jednak równać się z przepisem mojego dziadka. Te ogórki węgierskie są obłędnie pyszne. Wszystko przez jeden magiczny składnik, który całkowicie odmienia ich smak. Jak zrobić ogórki z przepisu dziadka? Zdradzamy recepturę.
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ogórki, to strzał w dziesiątkę. Receptura mojego dziadka bije na głowę wszystkie inne. Takich przetworów nie kupimy w żadnym sklepie. Ogórki z tego przepisu są chrupiące, ale przede wszystkim obłędnie pyszne. Jak zrobić ogórki po węgiersku? Podpowiadamy.
Ogóreczki z przepisu dziadka. Obłędnie pyszne są świetnym dodatkiem do kanapek
Sekretnym składnikiem ogórków dziadka jest musztarda. Choć należy dodać tylko kilka łyżek, to całkowicie odmienia smak ogórków. Musicie przekonać się o tym sami.
Składniki:
- 1 kg ogórków,
- 1 litr wody,
- 12 goździków,
- 12 ziaren ziela angielskiego,
- 6 ząbków czosnku,
- łyżeczka soli,
- 4 łyżki musztardy,
- 100 g cukru,
- 150 ml octu winnego.
Ogórki po węgiersku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Należy zacząć od odpowiedniego przygotowania słoików. Dokładnie je myjemy, wyparzamy, a następnie osuszamy.
- Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździki. Dodajemy również po jednej łyżeczce musztardy na słoik.
- Do słoików wkładamy ogórki. Należy zrobić to dość ciasno.
- Zabieramy się za przygotowanie marynaty. Do garnka wlewamy wodę, cukier oraz ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ustawiamy na lekkim ogniu i gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
- Ogórki zalewamy zalewą, a następnie szczelnie zamykamy słoiki i wkładamy je do garnka. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 6-7 minut. Gdy wyznaczony czas minie, wyjmujemy słoiki i ustawiamy je do góry dnem.
- Po wystudzeniu odstawiamy ogórki w zimne miejsce.