Dziadek robił najlepsze ogórki. Przez jeden składnik cała rodzina walczyła o słoiki

Ogórki w słoikach to jeden z najlepszych dodatków do kanapek, mięs i sosów na całym świecie. Przepis babci nie może jednak równać się z przepisem mojego dziadka. Te ogórki węgierskie są obłędnie pyszne. Wszystko przez jeden magiczny składnik, który całkowicie odmienia ich smak. Jak zrobić ogórki z przepisu dziadka? Zdradzamy recepturę.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ogórki, to strzał w dziesiątkę. Receptura mojego dziadka bije na głowę wszystkie inne. Takich przetworów nie kupimy w żadnym sklepie. Ogórki z tego przepisu są chrupiące, ale przede wszystkim obłędnie pyszne. Jak zrobić ogórki po węgiersku? Podpowiadamy.

Ogóreczki z przepisu dziadka. Obłędnie pyszne są świetnym dodatkiem do kanapek

Sekretnym składnikiem ogórków dziadka jest musztarda. Choć należy dodać tylko kilka łyżek, to całkowicie odmienia smak ogórków. Musicie przekonać się o tym sami.

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 12 goździków,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml octu winnego.

Ogórki po węgiersku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Należy zacząć od odpowiedniego przygotowania słoików. Dokładnie je myjemy, wyparzamy, a następnie osuszamy.
  2. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  3. Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździki. Dodajemy również po jednej łyżeczce musztardy na słoik.
  4. Do słoików wkładamy ogórki. Należy zrobić to dość ciasno.
  5. Zabieramy się za przygotowanie marynaty. Do garnka wlewamy wodę, cukier oraz ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ustawiamy na lekkim ogniu i gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
  6. Ogórki zalewamy zalewą, a następnie szczelnie zamykamy słoiki i wkładamy je do garnka. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 6-7 minut. Gdy wyznaczony czas minie, wyjmujemy słoiki i ustawiamy je do góry dnem.
  7. Po wystudzeniu odstawiamy ogórki w zimne miejsce.
Obrazek
Ogórki z przepisu dziadka. Fot. Freepik
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej