Japończyk pierwszy raz próbuje flaki. Jego reakcja to hit, ale słowa zaskakują

Polskie przysmaki dla osób spoza naszego kraju wydają się dość egzotyczne. Niektórzy dziwią się nam, jak możemy zajadać się na przykład ogórkami kiszonymi, kaszanką, czy galaretą. Najbardziej odrażającym daniem wydają się jednak flaki. Reakcja Japończyka, który spróbował ich po raz pierwszy, jest wyjątkowa.

Japończyk po raz pierwszy spróbował flaków. Fot. Licencja Creative Commons, YouTubeJapończyk po raz pierwszy spróbował flaków. Fot. Licencja Creative Commons, YouTube

Polska kuchnia słynie z wielu pysznych dań. Znajdą się jednak i takie, które mogą przyprawić o ciarki. Obcokrajowcy rzadko decydują się sięgnąć po niektóre z nich. Ten młody Japończyk miał jednak odwagę spróbować flaków. Biorąc pod uwagę, jak zaskakująca może być kuchnia azjatycka, nie powinien być zdziwiony smakiem. A jednak.

Japończyk spróbował flaków. Na żywo podzielił się reakcją z testu

Młody Japończyk, który prowadzi na YouTube konto o nazwie Ken/Solo japoński styl w mediach społecznościowych często testuje polskie smaki. Tym razem postawił na flaki. Zupę, którą wszyscy znamy, ale nie wszyscy kochamy. To tradycyjna potrawa mięsna, która najczęściej przybiera formę gęstej zupy. Flaki przyrządza się z oczyszczonych i pokrojonych w paski żołądków wołowych, co dla niektórych stanowi barierę nie do przeskoczenia. Jak poradził sobie jednak z flakami Japończyk?

Otworzył słoik z zupą, ale nie podgrzał jej. Zdziwił się więc, że na wierzchu słoika zebrała się tak duża ilość tłuszczu. Po powąchaniu potrawy stwierdził, że flaki są niezwykle aromatyczne i zaczął je jeść. Przyznał, że smakowałyby znacznie lepiej na ciepło. Mężczyzna nie zraził się, ponieważ w Japonii także je się potrawy przyrządzane z żołądków zwierząt. Dodał również, że gdyby wybrał się na flaki do restauracji, mógłby być zaskoczony smakiem. Zapowiedział, że nie może doczekać się spróbowania innych specjałów polskiej kuchni. Następna w kolejce do testowania znalazła się kaszanka - polski wyrób z kaszy jęczmiennej, krwi, podrobów oraz przypraw i cebuli.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo