PrzepisWigilijne gołąbki według Magdy Gessler. W kapustę zawija najbardziej aromatyczny farsz

Wigilijne gołąbki według Magdy Gessler. W kapustę zawija najbardziej aromatyczny farsz

gołąbki z dorszem według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
gołąbki z dorszem według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
22.12.2022 11:21

Gołąbki też mogą być daniem świątecznym. Zwłaszcza w tej ciekawej postaci, którą dziś zaprezentujemy. Wigilijne gołąbki z dorszem według Magdy Gessler to potrawa, która łączy świąteczne składniki w jedność, a na dodatek bosko smakuje. 

Magda Gessler często powtarza, że ryby zawsze były częścią kulinarnych tradycji jej rodziny. Jednocześnie jest ona osobą, która uwielbia ubierać klasyczne potrawy w nieco nowe szaty. Być może to właśnie dlatego stworzyła wigilijne gołąbki w innej odsłonie. Zamiast modelowego, postnego farszu z kaszy i grzybów, restauratorka pokazała swój przepis na gołąbki z dorszem.

Jest więc i kapusta, i ryba. Słowem - Święta na talerzu. Jesteś ciekawa tego przepisu najsłynniejszej polskiej osobistości kulinarnej? Oto on.

gołąbki z dorszem według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
gołąbki z dorszem według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Wigilijne gołąbki z dorszem według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 włoska kapusta
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Poobrywaj liście kapusty włoskiej. Następnie musisz je sparzyć. Zrób to w osolonej, wrzącej wodzie. Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.

Dorsza oczyść i umyj. Jeśli filet jest ze skórą, ściągnij ją. Następnie rybę zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

gołąbki z dorszem według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
gołąbki z dorszem według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Posól je. Po chwili zacznie puszczać wodę. Odsącz je za pomocą ściereczki. Następnie dodaj warzywo do zmielonego dorsza.

Do tej samej miski wkropl sok z jednej cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany farsz zacznij nakładać na liście kapusty. Zawiń gołąbki. Następnie podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem. Powinny się zarumienić z obu stron.

Czas na ostatni etap przygotowywania gołąbków z dorszem według Magdy Gessler. Ułóż zawinięte rulony w naczyniu żaroodpornym i zalej je bulionem warzywnym. Piecz 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!

Tak oto powstaje kolejna z dwunastu potraw wigilijnych. Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na świąteczne dania, zobacz ten filmik z roladą z karpia. Prosto z naszego kanału na YouTube. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także