Panna cotta a'la egg nog. Przepis inspirowany kultowym napojem

W tym roku zaskocz swoich bliskich podczas świąt Bożego Narodzenia i podaj tradycyjne panna cotta a'la egg nog w zupełnie nowym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni!

Obrazek
Pyszności

Co to panna cotta a'la egg nog

Jeśli zastanawiasz się, czym tak naprawdę jest egg nog – spieszymy z odpowiedzią! Jest to jeden z najbardziej kultowy napojów świątecznych, szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Przypomina nieco znany nam ajerkoniak. Jednak skład egg nogg jest nieco bogatszy: poza surowymi jajkami i mlekiem, jest też cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia.

Napój egg nog podaje się zarówno na zimno, jak i na gorąco. Przygotować można go w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem rumu, brandy czy whisky.

Panna cotta a'la egg nog – przepis

W dzisiejszym przepisie przygotowaliśmy znany deser w nieco innej odsłonie. Panna cotta a'la egg nog staje się prawdziwie świątecznym deserem. Zapach korzennych przypraw wypełnia cały dom niesamowitym aromatem. Jak ją zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Oto przepis krok po kroku.

Idealną mieszankę na egg nog przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Panna cotta a'la egg nog – składniki

  1. 4 żółtka
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  4. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  5. 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  6. 500 ml śmietanki 30%
  7. 250 ml mleka
  8. 100 ml rum/brandy/whisky - opcjonalnie
  9. 20 g żelatyny

Coulis z żurawiny

  1. 300 g świeżej żurawiny
  2. 250 ml soku z pomarańczy
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 2 laski cynamonu

Jak zrobić panna cotta a'la egg nog?

Aby zrobić pyszną panna cotta a'la egg nog w świątecznym wydaniu, musimy przygotować tradycyjny napój egg nog.

Skład egg nog. Do tego zadania przyda się nam blender próżniowy, w którym w mgnieniu oka przygotujesz idealną mieszankę. Do urządzenia wrzuć żółtka, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, miód, śmietankę, mleko oraz opcjonalnie alkohol. Świetnie będzie pasować tu rum, brandy, jak i whisky.

panna cotta a'la egg nog

Powstałą mieszankę przelej do garnka i lekko podgrzej. Następnie połącz z żelatyną przy pomocy małej rózgi kuchennej. Mieszanka ma być ciepła, aby żelatyna mogła się w niej rozpuścić, ale nie może być zbyt gorąca. Dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki.

Tak przygotowany miks rozlej w dekoracyjnych szklankach lub szklanych pucharkach. Z racji, że nasz świąteczny deser będzie warstwowy, polecamy serwować go w przezroczystym szkle, aby ładnie się prezentował. Teraz wstaw egg nog do lodówki na godzinę, aby żelatyna mogła się ściąć.

panna cotta a'la egg nog

Coulis z żurawiny

Czas przygotować coulis z żurawiny, czyli lekki sos, który będzie drugą warstwą naszego przepisu na panna cotta a'la egg nog.

W tym celu ustaw na palniku garnek. Następnie przesyp do niego świeżą żurawinę, cukier, sok z pomarańczy oraz laski cynamonu. Mieszankę gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy łyżki, żeby się nie przypaliło.

panna cotta a'la egg nog

Połączenie składników i podanie panna cotta a'la egg nog

Gotową i ostudzoną mieszankę z żurawiną ułóż bezpośrednio na wcześniej przygotowanym egg nog.

Przed podaniem możesz udekorować dodatkowo deser przy pomocy gałązek świeżego rozmarynu. I to wszystko!

panna cotta a'la egg nog

Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego, a zarazem ciekawego deseru w świątecznym klimacie wcale nie musi być trudne. Ślinka cieknie od samego patrzenia. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Tradycyjnie zapraszamy Cię do naszej obszernej bazy z przepisami, gdzie na pewno znajdziesz fajne perełki. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś zapoznaj się z naszą listą receptur. Na pewno będzie smacznie i z pomysłem. I to nie tylko w święta!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku