PrzepisSłodkościMandarynki obierz i zasyp cukrem. Efekt końcowy miło cię zaskoczy

Mandarynki obierz i zasyp cukrem. Efekt końcowy miło cię zaskoczy

Mandarynki - Pyszności
Mandarynki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SHVETS production
05.02.2024 07:51

Chociaż mandarynki kojarzą się przede wszystkim z okresem świąt, to warto sięgać po nie nie tylko w okresie przygotowań do Wigilii. Pyszne cytrusy sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub baza do pysznego smarowidła na kanapki. Wystarczy zasypać je cukrem i zagotować.

Z dżemami i konfiturami kojarzymy przede wszystkim swojskie owoce z babcinego ogródka, jak śliwki, truskawki czy maliny. Znacznie mniejszą popularnością cieszą się marmolady cytrusowe. Najwyższa pora to zmienić, a ten przepis sprawi, że twoja spiżarnia szybko wypełni się cytrynowymi przysmakami. Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy jest tak smaczny, że aż chce się oblizać garnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem mandarynkowy

Choć sklepowe półki uginają się od różnorodnych dżemów, nic nie dorównuje smakowi i jakości domowych przetworów. Przyrządzając dżem mandarynkowy we własnej kuchni, masz pewność, że otrzymasz produkt w pełni naturalny, wolny od sztucznych dodatków i konserwantów.

Dżem mandarynkowy - Pyszności
Dżem mandarynkowy - Pyszności© Canva | Wiktory

Dżem z mandarynek to nie tylko pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy deserów. To również skarbnica witamin i minerałów, które wzmacniają organizm i poprawiają odporność.

Składniki:

  • 500 g mandarynek,
  • 200 g cukru,
  • pół cytryny,
  • szczypta cynamonu, do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce obierz ze skórki. Jak najdokładniej usuń również białe błonki, aby dżem nie był gorzki.
  2. Podziel mandarynki na cząstki i wrzuć do garnka.
  3. Dodaj cukier i wymieszaj, jednocześnie rozgniatając kawałki owoców, aby puściły soki.
  4. Dodaj cytrynę i opcjonalnie szczyptę cynamony dla smaku.
  5. Gotuj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło.
  6. Dżem odstaw do wystudzenia, następnie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Cały proces powtórz trzy razy.
  7. Gotowy dżem przełóż do słoika.

Dżem mandarynkowy jest tak pyszny, że znika ze słoiczka w mgnieniu oka. Słodki smak owoców, delikatna konsystencja i aromatyczne nuty sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, smarowidło na kanapki czy też składnik ciast. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także