Mandarynki obierz i zasyp cukrem. Efekt końcowy miło cię zaskoczy
Chociaż mandarynki kojarzą się przede wszystkim z okresem świąt, to warto sięgać po nie nie tylko w okresie przygotowań do Wigilii. Pyszne cytrusy sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub baza do pysznego smarowidła na kanapki. Wystarczy zasypać je cukrem i zagotować.
Z dżemami i konfiturami kojarzymy przede wszystkim swojskie owoce z babcinego ogródka, jak śliwki, truskawki czy maliny. Znacznie mniejszą popularnością cieszą się marmolady cytrusowe. Najwyższa pora to zmienić, a ten przepis sprawi, że twoja spiżarnia szybko wypełni się cytrynowymi przysmakami. Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy jest tak smaczny, że aż chce się oblizać garnek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Dżem mandarynkowy
Choć sklepowe półki uginają się od różnorodnych dżemów, nic nie dorównuje smakowi i jakości domowych przetworów. Przyrządzając dżem mandarynkowy we własnej kuchni, masz pewność, że otrzymasz produkt w pełni naturalny, wolny od sztucznych dodatków i konserwantów.
Dżem z mandarynek to nie tylko pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy deserów. To również skarbnica witamin i minerałów, które wzmacniają organizm i poprawiają odporność.
Składniki:
- 500 g mandarynek,
- 200 g cukru,
- pół cytryny,
- szczypta cynamonu, do smaku.
Sposób przygotowania:
- Owoce obierz ze skórki. Jak najdokładniej usuń również białe błonki, aby dżem nie był gorzki.
- Podziel mandarynki na cząstki i wrzuć do garnka.
- Dodaj cukier i wymieszaj, jednocześnie rozgniatając kawałki owoców, aby puściły soki.
- Dodaj cytrynę i opcjonalnie szczyptę cynamony dla smaku.
- Gotuj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło.
- Dżem odstaw do wystudzenia, następnie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Cały proces powtórz trzy razy.
- Gotowy dżem przełóż do słoika.
Dżem mandarynkowy jest tak pyszny, że znika ze słoiczka w mgnieniu oka. Słodki smak owoców, delikatna konsystencja i aromatyczne nuty sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, smarowidło na kanapki czy też składnik ciast. Smacznego!