Zdaniem Bosackiej ten składnik sałatki jarzynowej powinien być zakazany. "Zanurzony brei wodnej"

Sałatka jarzynowa to królowa świąt. Chociaż wygląda w większości miejst podobnie, to każda gospodyni ma swój patent lub składniki, który dorzuca do mieszanki. Nie inaczej jest w przypadku Katarzyny Bosackiej, która stawia na swoje własne sposoby. Gwiazda omija jeden popularny dodatek.

Sałatka jarzynowa Katarzyny Bosackiej - PysznościSałatka jarzynowa Katarzyny Bosackiej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową, a święta wielkanocne bez niej byłyby niekompletne. W wielu domach zajmuje honorowe miejsce na stole, a na porcję tej sałatki czekają niemal wszyscy. Polacy po prostu pokochali gotowane warzywa z majonezem. Za jej wyjątkowością stoi tradycja - sałatka jarzynowa kojarzy się ze świętami i rodzinnymi czasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Sałatka jarzynowa Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania, proponuje ciekawy przepis na sałatkę jarzynową. Zamiast tradycyjnego gotowania warzyw, Bosacka piecze je w piekarniku. Do sałatki dodaje również groszek z mrożonki, zamiast konserwowego.

W sałatce jarzynowej bardzo ważny jest smak, dlatego ja upiekłam warzywa. One wtedy nie oddają swojego smaku ani do wody, ani do żadnego rosołu. Do sałatki używamy też groszku mrożonego. Dlaczego? Dlatego, że groszek mrożony nie ma żadnych dodatków – nie ma soli, cukru, błękitu brylantowego i nie jest zanurzony brei wodnej, w której traci kolor, aromat i smak - mówi Katarzyna Bosacka na swoim kanale YouYube.
Sałatka jarzynowa bardzo często gości na naszych stołach
Sałatka jarzynowa bardzo często gości na naszych stołach © Adobe Stock | Esin Deniz

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku,
  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 1 średnie jabłko,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 2 czubate łyżki jogurtu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa (oprócz pora) i przekrój je wzdłuż na pół. Posmaruj je olejem i ułóż na blasze do pieczenia.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez 30-40 minut. Ostudź.
  3. Zalej groszek minimalną ilością wrzątku i gotuj przez 2 minuty. Ostudź.
  4. Obierz jajka na twardo, pokrój ogórki kiszone, por, obrane jabłko w kostkę. Dodaj groszek, majonez, jogurt, musztardę, sól, pieprz i cukier.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
  6. Odstaw na 30 minut, aby się przegryzła.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem