PrzepisWielkanocZdaniem Bosackiej ten składnik sałatki jarzynowej powinien być zakazany. "Zanurzony brei wodnej"

Zdaniem Bosackiej ten składnik sałatki jarzynowej powinien być zakazany. "Zanurzony brei wodnej"

Sałatka jarzynowa Katarzyny Bosackiej - Pyszności
Sałatka jarzynowa Katarzyny Bosackiej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
07.03.2024 10:16

Sałatka jarzynowa to królowa świąt. Chociaż wygląda w większości miejst podobnie, to każda gospodyni ma swój patent lub składniki, który dorzuca do mieszanki. Nie inaczej jest w przypadku Katarzyny Bosackiej, która stawia na swoje własne sposoby. Gwiazda omija jeden popularny dodatek.

Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową, a święta wielkanocne bez niej byłyby niekompletne. W wielu domach zajmuje honorowe miejsce na stole, a na porcję tej sałatki czekają niemal wszyscy. Polacy po prostu pokochali gotowane warzywa z majonezem. Za jej wyjątkowością stoi tradycja - sałatka jarzynowa kojarzy się ze świętami i rodzinnymi czasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania, proponuje ciekawy przepis na sałatkę jarzynową. Zamiast tradycyjnego gotowania warzyw, Bosacka piecze je w piekarniku. Do sałatki dodaje również groszek z mrożonki, zamiast konserwowego.

W sałatce jarzynowej bardzo ważny jest smak, dlatego ja upiekłam warzywa. One wtedy nie oddają swojego smaku ani do wody, ani do żadnego rosołu. Do sałatki używamy też groszku mrożonego. Dlaczego? Dlatego, że groszek mrożony nie ma żadnych dodatków – nie ma soli, cukru, błękitu brylantowego i nie jest zanurzony brei wodnej, w której traci kolor, aromat i smak - mówi Katarzyna Bosacka na swoim kanale YouYube.
Sałatka jarzynowa bardzo często gości na naszych stołach
Sałatka jarzynowa bardzo często gości na naszych stołach © Adobe Stock | Esin Deniz

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku,
  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 1 średnie jabłko,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 2 czubate łyżki jogurtu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa (oprócz pora) i przekrój je wzdłuż na pół. Posmaruj je olejem i ułóż na blasze do pieczenia.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez 30-40 minut. Ostudź.
  3. Zalej groszek minimalną ilością wrzątku i gotuj przez 2 minuty. Ostudź.
  4. Obierz jajka na twardo, pokrój ogórki kiszone, por, obrane jabłko w kostkę. Dodaj groszek, majonez, jogurt, musztardę, sól, pieprz i cukier.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
  6. Odstaw na 30 minut, aby się przegryzła.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także