Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać najlepszy zakwas na żurek. Wielu Polaków nie zwraca na to uwagi
Jak wybrać dobry zakwas czy żurek w sklepie? Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka, ma kilka cennych wskazówek. Podpowiada, które produkty warto zabrać do domu, a które lepiej zostawić na sklepowych półkach.
06.03.2024 | aktual.: 06.03.2024 19:16
Żurek przygotowany na domowym zakwasie to nieodłączny element wielkanocnych stołów. Niestety nie każdy ma umiejętności, chęci lub czas, aby samodzielnie przygotować zakwas. Na szczęście, żurek ze sklepu nie musi być gorszy od domowego. Trzeba jednak zachować ostrożność podczas zakupów - wybór jest szeroki, a na etykietach produktów można znaleźć wiele niespodzianek. Dzięki poradom Katarzyny Bosackiej bez problemu znajdziesz produkt, który spełni twoje oczekiwania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po czym poznać dobry zakwas na żurek w sklepie? Katarzyna Bosacka radzi
Jeśli chcesz kupić żurek lub zakwas na żurek w sklepie, musisz dokładnie przeanalizować jego skład. Warto przypomnieć, że im krótsza lista składników i im mniej podejrzanych dodatków, tym lepiej dla twojego zdrowia. Zakwas na żur powinien składać się głównie z mąki, wody i przypraw. Nic więcej nie jest potrzebne - produkt o takim składzie będzie idealny do stworzenia świątecznej zupy.
Bosacka podkreśla, że nie tylko skład zakwasu wpływa na smak żurku, ale również opakowanie, w którym się znajduje. Dlatego zaleca, aby w sklepie wybierać zakwasy w butelkach szklanych lub słoikach i unikać tych w plastikowych opakowaniach. Katarzyna Bosacka poddaje również krytyce popularne żurki w proszku, które często można znaleźć na sklepowych półkach.
- Czy sięgać po żurki w proszku, torebkach, różnego rodzaju kubeczkach? Nie do końca. Możemy tam znaleźć nawet kilkadziesiąt różnych składników, nawet tłuszcz palmowy, mleko w proszku, wzmacniacze smaku, bardzo dużo soli. Taki żurek nie będzie pyszny, nie będzie świąteczny, będzie paskudny w smaku - mówi Bosacka na nagraniu udostępnionym na TikToku.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze zakwasu na żurek ze sklepu?
Jakie dodatki mogą dyskwalifikować żurek ze sklepu? Na pewno cukier, maltodekstryna i wszelkiego rodzaju słodzidła, które nie powinny znaleźć się w żurku czy zakwasie. Mleko i mleko w proszku są często dodawane przez producentów, aby produkt miał jasną barwę - jeśli zauważysz takie składniki na etykiecie, lepiej odłóż produkt na półkę. W żurku czy zakwasie nie powinno być również skrobi kukurydzianej, która jest tańszym zamiennikiem mąki.
Bosacka ostrzega również przed octem spirytusowym, który - wbrew pozorom - nie powinien znaleźć się w składzie gotowego produktu. Jest on dodawany, aby nadać całości kwasowości, której nie udało się uzyskać w procesie fermentacji. Kolejnymi "potworkami" są: hydrolizowane białko roślinne (wzmacniacz smaku) oraz tłuszcz palmowy, który nie tylko jest zbędnym składnikiem żurku, ale spożywany w dużej ilości może być szkodliwy dla zdrowia.