PrzepisFajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem
Pyszności

10.10.2019 17:00, aktual.: 11.10.2019 11:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fajitas z kurczakiem to gotowy pomysł na pyszny obiad, kolację czy też przekąskę. Możesz podać ją na wiele ciekawych sposobów i za każdym razem będzie strzałem w 10!

Tym razem smacznego kurczaka połączyliśmy z domowej roboty tortillami. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

  1. 1 szkl. mąka kukurydziana
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 2 szt. pierś z kurczaka
  4. 1 szt. czerwona papryka
  5. 1 szt. biała papryka
  6. 1 szt. zielona papryka
  7. 1 szt. czerwona cebula
  8. 1-2 szt. ząbki czosnku
  9. 3 łyżki olej roślinny
  10. 1 łyżka olej roślinny
  11. 3/4 szkl. mleko
  12. 1 łyżeczka chili w proszku
  13. 1 łyżka mielony kmin
  14. 1 łyżka słodka papryka
  15. 1 łyżka suszone oregano
  16. 1 łyżeczka sól
  17. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania domowej roboty mini tortilli kukurydzianych. W tym celu połącz ze sobą: mąkę kukurydzianą, sól, olej i ciepłe mleko. Stwórz z mieszanki jeden element, owiń go folią spożywczą i odłóż na bok, żeby składniki dobrze się związały.

Obraz

2. Czas przygotować mieszankę przypraw fajitas. W małej misce połącz: chili, kmin mielony, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na blaszce do pieczenia umieść pokrojone w plastry warzywa: białą, czerwoną i zieloną paprykę, czerwoną cebulę, pokrojoną pierś z kurczaka i rozdrobniony czosnek. Nie zapomnij dodać oleju i przyprawy fajitas.

Obraz

4. Teraz dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Podziel wcześniej przygotowane ciasto na mniejsze kawałki. Następnie owiń folią spożywczą i spłaszcz przy pomocy deski do krojenia.

Obraz

6. Każdy placuszek smaż na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony.

Obraz

7. Aby uzyskać kształt łódeczki, ułóż ciepły placuszek na wałku.

Obraz

8. Nafaszeruj każdy placuszek wcześniej przygotowanym farszem. Smacznego!

Obraz