Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem to gotowy pomysł na pyszny obiad, kolację czy też przekąskę. Możesz podać ją na wiele ciekawych sposobów i za każdym razem będzie strzałem w 10!

Obrazek
Pyszności

Tym razem smacznego kurczaka połączyliśmy z domowej roboty tortillami. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

  1. 1 szkl. mąka kukurydziana
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 2 szt. pierś z kurczaka
  4. 1 szt. czerwona papryka
  5. 1 szt. biała papryka
  6. 1 szt. zielona papryka
  7. 1 szt. czerwona cebula
  8. 1-2 szt. ząbki czosnku
  9. 3 łyżki olej roślinny
  10. 1 łyżka olej roślinny
  11. 3/4 szkl. mleko
  12. 1 łyżeczka chili w proszku
  13. 1 łyżka mielony kmin
  14. 1 łyżka słodka papryka
  15. 1 łyżka suszone oregano
  16. 1 łyżeczka sól
  17. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania domowej roboty mini tortilli kukurydzianych. W tym celu połącz ze sobą: mąkę kukurydzianą, sól, olej i ciepłe mleko. Stwórz z mieszanki jeden element, owiń go folią spożywczą i odłóż na bok, żeby składniki dobrze się związały.

Obrazek

2. Czas przygotować mieszankę przypraw fajitas. W małej misce połącz: chili, kmin mielony, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Na blaszce do pieczenia umieść pokrojone w plastry warzywa: białą, czerwoną i zieloną paprykę, czerwoną cebulę, pokrojoną pierś z kurczaka i rozdrobniony czosnek. Nie zapomnij dodać oleju i przyprawy fajitas.

Obrazek

4. Teraz dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Podziel wcześniej przygotowane ciasto na mniejsze kawałki. Następnie owiń folią spożywczą i spłaszcz przy pomocy deski do krojenia.

Obrazek

6. Każdy placuszek smaż na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony.

Obrazek

7. Aby uzyskać kształt łódeczki, ułóż ciepły placuszek na wałku.

Obrazek

8. Nafaszeruj każdy placuszek wcześniej przygotowanym farszem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej