PrzepisFajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem
Pyszności

10.10.2019 17:00, aktual.: 11.10.2019 11:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fajitas z kurczakiem to gotowy pomysł na pyszny obiad, kolację czy też przekąskę. Możesz podać ją na wiele ciekawych sposobów i za każdym razem będzie strzałem w 10!

Tym razem smacznego kurczaka połączyliśmy z domowej roboty tortillami. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

  1. 1 szkl. mąka kukurydziana
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 2 szt. pierś z kurczaka
  4. 1 szt. czerwona papryka
  5. 1 szt. biała papryka
  6. 1 szt. zielona papryka
  7. 1 szt. czerwona cebula
  8. 1-2 szt. ząbki czosnku
  9. 3 łyżki olej roślinny
  10. 1 łyżka olej roślinny
  11. 3/4 szkl. mleko
  12. 1 łyżeczka chili w proszku
  13. 1 łyżka mielony kmin
  14. 1 łyżka słodka papryka
  15. 1 łyżka suszone oregano
  16. 1 łyżeczka sól
  17. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania domowej roboty mini tortilli kukurydzianych. W tym celu połącz ze sobą: mąkę kukurydzianą, sól, olej i ciepłe mleko. Stwórz z mieszanki jeden element, owiń go folią spożywczą i odłóż na bok, żeby składniki dobrze się związały.

Obraz

2. Czas przygotować mieszankę przypraw fajitas. W małej misce połącz: chili, kmin mielony, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na blaszce do pieczenia umieść pokrojone w plastry warzywa: białą, czerwoną i zieloną paprykę, czerwoną cebulę, pokrojoną pierś z kurczaka i rozdrobniony czosnek. Nie zapomnij dodać oleju i przyprawy fajitas.

Obraz

4. Teraz dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Podziel wcześniej przygotowane ciasto na mniejsze kawałki. Następnie owiń folią spożywczą i spłaszcz przy pomocy deski do krojenia.

Obraz

6. Każdy placuszek smaż na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony.

Obraz

7. Aby uzyskać kształt łódeczki, ułóż ciepły placuszek na wałku.

Obraz

8. Nafaszeruj każdy placuszek wcześniej przygotowanym farszem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także