Fajitas z kurczakiem to gotowy pomysł na pyszny obiad, kolację czy też przekąskę. Możesz podać ją na wiele ciekawych sposobów i za każdym razem będzie strzałem w 10!
Pyszności
Tym razem smacznego kurczaka połączyliśmy z domowej roboty tortillami. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Składniki:
1 szkl. mąka kukurydziana
1/2 łyżeczki sól
2 szt. pierś z kurczaka
1 szt. czerwona papryka
1 szt. biała papryka
1 szt. zielona papryka
1 szt. czerwona cebula
1-2 szt. ząbki czosnku
3 łyżki olej roślinny
1 łyżka olej roślinny
3/4 szkl. mleko
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżka mielony kmin
1 łyżka słodka papryka
1 łyżka suszone oregano
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania domowej roboty mini tortilli kukurydzianych. W tym celu połącz ze sobą: mąkę kukurydzianą, sól, olej i ciepłe mleko. Stwórz z mieszanki jeden element, owiń go folią spożywczą i odłóż na bok, żeby składniki dobrze się związały.
2. Czas przygotować mieszankę przypraw fajitas. W małej misce połącz: chili, kmin mielony, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Na blaszce do pieczenia umieść pokrojone w plastry warzywa: białą, czerwoną i zieloną paprykę, czerwoną cebulę, pokrojoną pierś z kurczaka i rozdrobniony czosnek. Nie zapomnij dodać oleju i przyprawy fajitas.
4. Teraz dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
5. Podziel wcześniej przygotowane ciasto na mniejsze kawałki. Następnie owiń folią spożywczą i spłaszcz przy pomocy deski do krojenia.
6. Każdy placuszek smaż na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony.
7. Aby uzyskać kształt łódeczki, ułóż ciepły placuszek na wałku.
8. Nafaszeruj każdy placuszek wcześniej przygotowanym farszem. Smacznego!