PrzepisWielkanocTę pieczeń z jabłkami podaję zawsze w lany poniedziałek. Smakuje obłędnie

Tę pieczeń z jabłkami podaję zawsze w lany poniedziałek. Smakuje obłędnie

Pieczeń na lany poniedziałek. Pomysł na pyszny obiad
Pieczeń na lany poniedziałek. Pomysł na pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
22.03.2024 09:07, aktualizacja: 22.03.2024 09:54

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na to, co możesz podać gościom w Poniedziałek Wielkanocny, to chcę ci polecić rozwiązanie, które sam zamierzam wdrożyć. Ta pieczeń nigdy nie zawodzi, a dzięki niej każdy lany poniedziałek będzie jeszcze bardziej wystrzałowy, niż zwykle!

Lany poniedziałek to taki dzień, który młodzieży kojarzy się niemal tylko i wyłącznie z polewaniem się wodą i bitwami na wypełnione płynem baloniki. Ponieważ jest to dzień wolny od pracy, mi od zawsze kojarzył się z czymś jeszcze: gotowaniem. Wcielanie w życie nowych, często nieznanych wcześniej przepisów to w końcu cała kwintesencja kulinarnego hobby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chcę ci polecić przepis, który na lany poniedziałek sprawdza się wprost doskonale. Marynowana pieczeń wieprzowa, którą za moment ci zaprezentuje, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Pamiętaj jednak, żeby pomyśleć o niej wcześniej. Wieprzowina potrzebuje solidnego, najlepiej kilkunastogodzinnego zamarynowania. Dzięki specjalnemu składnikowi — musztardzie — pieczeń zmięknie i będzie się przyjemnie rozpływała w ustach. Jedno słowo: pycha!

Pieczeń wieprzowa na lany poniedziałek

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny,
  • 500 g jabłek,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • olej roślinny,
  • sól, pieprz,
  • kilka goździków,
  • świeży rozmaryn,
  • 1 łyżeczka cukru.
Dzięki pieczeni lany poniedziałek zostanie zapamiętany na długo
Dzięki pieczeni lany poniedziałek zostanie zapamiętany na długo© Canva | FabioBalbi

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę, miód i 2 łyżki oleju umieść w misce. Dodaj przyprawy. Marynatą dokładnie wysmaruj mięso. Odłóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z chłodziarki i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  3. Przełóż wieprzowinę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodaj tam posiekaną w plastry cebulę. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Podlej sokiem jabłkowym (co jakiś czas powtarzaj czynność).
  4. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj cukier, goździki i trochę wody. Duś 5 minut na głębokiej patelni.
  5. Po pół godziny pieczenia dodaj jabłka do pieczeni. Dodaj również rozmaryn. Piecz kolejne 20 minut. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także