Tę pieczeń z jabłkami podaję zawsze w lany poniedziałek. Smakuje obłędnie

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na to, co możesz podać gościom w Poniedziałek Wielkanocny, to chcę ci polecić rozwiązanie, które sam zamierzam wdrożyć. Ta pieczeń nigdy nie zawodzi, a dzięki niej każdy lany poniedziałek będzie jeszcze bardziej wystrzałowy, niż zwykle!

Pieczeń na lany poniedziałek. Pomysł na pyszny obiadPieczeń na lany poniedziałek. Pomysł na pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Lany poniedziałek to taki dzień, który młodzieży kojarzy się niemal tylko i wyłącznie z polewaniem się wodą i bitwami na wypełnione płynem baloniki. Ponieważ jest to dzień wolny od pracy, mi od zawsze kojarzył się z czymś jeszcze: gotowaniem. Wcielanie w życie nowych, często nieznanych wcześniej przepisów to w końcu cała kwintesencja kulinarnego hobby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Dzisiaj chcę ci polecić przepis, który na lany poniedziałek sprawdza się wprost doskonale. Marynowana pieczeń wieprzowa, którą za moment ci zaprezentuje, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Pamiętaj jednak, żeby pomyśleć o niej wcześniej. Wieprzowina potrzebuje solidnego, najlepiej kilkunastogodzinnego zamarynowania. Dzięki specjalnemu składnikowi — musztardzie — pieczeń zmięknie i będzie się przyjemnie rozpływała w ustach. Jedno słowo: pycha!

Pieczeń wieprzowa na lany poniedziałek

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny,
  • 500 g jabłek,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • olej roślinny,
  • sól, pieprz,
  • kilka goździków,
  • świeży rozmaryn,
  • 1 łyżeczka cukru.
Dzięki pieczeni lany poniedziałek zostanie zapamiętany na długo
Dzięki pieczeni lany poniedziałek zostanie zapamiętany na długo © Canva | FabioBalbi

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę, miód i 2 łyżki oleju umieść w misce. Dodaj przyprawy. Marynatą dokładnie wysmaruj mięso. Odłóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z chłodziarki i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  3. Przełóż wieprzowinę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodaj tam posiekaną w plastry cebulę. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Podlej sokiem jabłkowym (co jakiś czas powtarzaj czynność).
  4. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj cukier, goździki i trochę wody. Duś 5 minut na głębokiej patelni.
  5. Po pół godziny pieczenia dodaj jabłka do pieczeni. Dodaj również rozmaryn. Piecz kolejne 20 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby