Co na Wielkanoc? Tych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole
Co na Wielkanoc? Jakie potrawy wziąć pod uwagę? Mimo że zbliżające się święta to czas, kiedy na stołach królują tradycyjne dania, to jednak co roku pojawiają się pewne dylematy co do wyboru konkretnych pozycji. Na szczęście w przeciwieństwie do Wigilii, kiedy to przygotowuje się aż 12 potraw, na Wielkanoc szykujemy zwykle kilka większych dań i mniejszych przekąsek. Zobacz nasze propozycje.
21.03.2024 14:34
Wielkanocne święta następują po okresie postu, dlatego też potrawy wielkanocne są spożywane z prawdziwym smakiem i apetytem. Wśród nich znajdują się domowe mięsne wyroby, bez których trudno wyobrazić sobie świętowanie, wspaniałe wypieki, dania z jajkami w roli głównej, sałatki i przekąski. Jeśli więc zastanawiasz się, co przygotować na Wielkanoc, zerknij na poniższą listę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co na Wielkanoc? Tradycyjne dania i wypieki
Biała kiełbasa, żurek, zupa chrzanowa lub barszcz biały, domowej roboty schab lub szynka, pasztet i mięso w galarecie to pozycje niemalże obowiązkowe na świątecznym stole. To najprostsza odpowiedź na pytanie: co na Wielkanoc? Na tym rzecz jasna nie koniec, jeśli jednak preferujesz klasykę, to właśnie te potrawy najlepiej wpiszą się w to podejście. Więcej propozycji na obiad wielkanocny znajdziesz TUTAJ.
Oczywiście Wielkanoc bez świątecznych wypieków dla wielu osób jest nie do pomyślenia. Desery i ciasta to słodkie urozmaicenie wielkanocnego menu. W gronie rodzinnym, przy uroczyście zastawionym stole, słodkie potrawy smakują zdecydowanie lepiej. Ale co na Wielkanoc nadaje się najlepiej? Oto kilka propozycji świątecznych wypieków:
- tradycyjna babka wielkanocna (drożdżowa albo piaskowa – w zależności od preferencji),
- keks z bakaliami,
- wieniec drożdżowy,
- mazurek,
- makowiec,
- pascha.
Co na Wielkanoc na zimno? Przekąski, sałatki i dania z jajek na święta
Jajka wielkanocne są symbolem Wielkanocy i pojawiają się w wielu potrawach. Symbolizują nowe życie, dlatego obecne są w święconce oraz na świątecznym stole. Jajka wielkanocne można podawać na wiele sposobów, ale dobrze jest zaserwować rodzinie przynajmniej trzy wariacje. Mogą to być: jajka faszerowane, pasta jajeczna, kotlety z jajkiem, sałatka z tuńczykiem oraz jajkiem, jajka z chrzanem i majonezem, a także sos tatarski.