Na Wielkanoc zawsze robię sos na bazie majonezu. Goście zajadają aż się uszy trzęsą
Jego nazwa bywa myląca, bo z Tatarami tak naprawdę nie ma on za wiele wspólnego. Świetnie pasuje do jajek, jest często spotykanym dodatkiem do ryb, a i miłośnicy dodają go po prostu do kanapek. Sos tatarski to prosty dodatek, którego nie może zabraknąć w czasie Wielkanocy.
11.03.2024 10:18
Sos tatarski to zimny majonez wzbogacony o drobno posiekane pikantne dodatki – zioła i marynowane warzywa. Przygotowuje się go na bazie majonezu, do którego dodaje się różne składniki w zależności od wersji. Obowiązkowo pojawia się na moim wielkanocnym stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd wziął się sos tatarski?
Wszystko zaczęło się od tradycji jedzenia drobno mielonego mięsa na surowo, praktykowanej przez Mongołów. Przywieźli oni ten zwyczaj do Rosji, gdzie z czasem zyskał on popularność. Z Rosji przepis na surowe mielone mięso trafił do Hamburga, gdzie stał się podstawą potrawy znanej jako "stek z Hamburga".
Z biegiem czasu potrawa ewoluowała, a mielone mięso podawano z różnymi dodatkami. W Europie zyskała ona miano "tatara ze steków", a towarzyszący jej sos nazwano sosem tatarskim. Dzisiaj sos znany jest w wielu krajach i stanowi popularny dodatek do różnych potraw, takich jak steki, burgery, sałatki i kanapki. Chociaż jego receptura ewoluowała na przestrzeni wieków, sos tatarski nadal zachowuje swój charakterystyczny smak i aromat.
Przepis na sos tatarski
Przepis jest prosty i szybki. Wychodzi smaczny za każdym razem - nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dodatku.
Składniki:
- 300 g majonezu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 2 ogórki konserwowe,
- 5 grzybów marynowanych,
- 1 łyżka chrzanu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki:
- Ogórki, grzyby i koperek siekam drobno i wrzucam do miski.
- Dodaję pozostałe składniki: jogurt, majonez, chrzan i musztardę.
- Doprawiam solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszam.
- Odstawiam do lodówki na kilka godzin, aby smaki mogły się przegryźć.
Ilość ogórków, grzybów i koperku możesz dostosować do swoich preferencji. Smacznego!