PrzepisWieniec drożdżowy z cynamonem. Na samą myśl cieknie ślinka

Wieniec drożdżowy z cynamonem. Na samą myśl cieknie ślinka

Pyszności - Fot. Daylicooking
Pyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta
31.01.2023 06:00

Wieniec drożdżowy z cynamonem i masłem to wypiek warty grzechu. Jest delikatnie chrupiący z wierzchu, a pulchny i miękki w środku. Doskonale pasuje do popołudniowej kawy lub kubka gorącej czekolady. Przygotowanie go nie jest aż tak trudne jak może się wydawać.  Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. Oto przepis krok po kroku.

Jak pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking, wieniec drożdżowy z cynamonem gości w jej kuchni bardzo często.

„Zdarzało mi się go piec, kiedy miałam niespodziewanych gości.  Wszyscy byli w szoku, że tak szybko, tak pachnąco i tak smacznie. W tym cieście ważną rolę odgrywa masło – prawdziwe, żaden mix czy margaryna. Masło nadaje ciastu kruchości, wspaniałego smaku i aromatu. To jest naprawdę wyjątkowe ciasto drożdżowe. Częstowałam nim wielu, nawet tych, co za cynamonem nie przepadają. Nie znalazłam jednak nikogo, komu wieniec by nie smakował”

– przyznaje pani Małgorzata.

Jeśli macie ochotę na inne słodkości do kawy, polecamy również przepis blogerki na szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami. Jest naprawdę przepyszne.

Wieniec drożdżowy z cynamonem i masłem - przepis

Składniki:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 170 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 100 g stopionego i przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-1,5 łyżki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

Aby przygotować wieniec drożdżowy, przełóż drożdże do miski i rozetrzyj je z cukrem, aż się roztopią. Mleko lekko podgrzej, żeby było i wlej je do drożdży. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól i jajko, a na koniec stopione przestudzone masło. Wszystko razem zagnieć i dobrze wyrób dłonią.  Ciasto powinno być zwarte, gładkie i elastyczne.  Wierzch ciasta obsyp lekko mąką i odstaw na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj dodatki do ciasta. Cukier wsyp do małej miseczki lub kubka i wymieszaj z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat wysypany mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Przy pomocy pędzelka posmaruj ciasto stopionym masłem – zostaw jednak ze 3-4 łyżki masła na koniec.

Na masło wysyp równomiernie cukier z cynamonem, również pozostawiając 3-4 łyżki na koniec. Ciasto zwiń ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przekrój ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając na górze 3-4 cm bez rozcinania. Zakładaj jeden koniec za drugi, rozciętą stroną na górze.  Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wieniec.

Końcówkę, która była nierozcięta, można dociąć przed uformowaniem.  Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20-25 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika przesmaruj całość pozostałym masłem i posyp resztą cukru z cynamonem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny, aż ciasto zrumieni się ładnie. Po upieczeniu wyjmij najlepiej na kratkę do ostygnięcia.

Zapraszamy również na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na kluski leniwe z owocami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także