Zrobi furorę na wielkanocnym stole. Nawet teściowa poprosi o przepis
Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują rozmaite dania. Jest żurek, sałatki, są jajka faszerowane w różnej postaci, a także mięsa i wędliny. Jeśli zależy ci na tym, by przygotować coś, co zachwyci twoich bliskich, to świetnym wyborem będzie szynka w galarecie. Zrobi furorę na wielkanocnym stole, a każdy z twoich gości poprosi cię o przepis.
30.03.2023 17:56
Chcąc zaskoczyć swoich bliskich przy wielkanocnym stole, z pewnością sięgasz po dość nietypowe rozwiązania. Nie tak dawno wspominaliśmy o pierogach z farszem z białej kiełbasy według przepisu Ewy Wachowicz, a teraz przyszła kolej na następne wyjątkowe i smaczne danie, które wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Jeśli szukasz pomysłu na zimną przekąskę, to szynka w galarecie sprawdzi się tej roli idealnie.
Szynka w galarecie na wielkanocny stół - w czym tkwi wyjątkowość tego dania?
Tradycja nakazuje, że podczas Wielkanocy, na stole powinny znaleźć się obowiązkowe pozycje takie, jak żurek, jajka, sałatki, babka, czy mazurek. Warto jednak pójść o krok dalej i przygotować niezwykle smaczną zimną przekąskę, która zachwyci każdego, kto zdecyduje się jej spróbować. W przypadku tego dania można mówić o pełnej dowolności. Do bazy w postaci szynki i galarety, możesz dać dosłownie wszystko, według kulinarnych upodobań.
Dobrze jest postawić na kolorystykę i odpowiedni dobór składników, które zachwycą nie tylko smakiem i kolorem. Bo Wielkanoc to przecież to święto, podczas którego na stole dominują rozmaite kolory. Dlatego, świetnie sprawdzą się tu takie dodatki, jak marchewka, zielony groszek, jajka ugotowane na twardo. Cały smak podkreśli mieszanka na bazie chrzanu. Wystarczy, że to starte na tarce warzywo połączysz z serkiem śmietankowym. Takie połączenie można z powodzeniem określić, jako kulinarne dzieło sztuki.
Wielkanocna szynka w galarecie - jak ją zrobić?
Będzie smacznie, a goście obecni przy wielkanocnym stole, z pewnością poproszą cię o przepis na to danie. Szukając inspiracji na wielkanocne menu, postaw na sprawdzone dania. Szynka w galarecie, na pewno należy do takiej kategorii. Będzie najlepiej, jeśli przekonasz się o tym osobiście!
Składniki:
- 150 g mrożonego groszku
- 2 marchewki
- mała puszka kukurydzy
- 8 plastrów szynki
- 150 g serka twarogowego
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- czubata łyżeczka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 300 ml rosołu lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej rosół lub bulion, nie doprowadzając go do wrzenia. Dopraw do smaku octem, rozpuść w nim żelatynę i odstaw do wystygnięcia.
- Serek twarogowy przełóż do miseczki, dodaj majonez i tarty chrzan, dopraw wszystko do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą masą posmaruj plastry szynki i zawiń je w roladki. Następnie ułóż je na półmisku i udekoruj plastrami marchewki, kukurydzą i zielonym groszkiem.
- Zalej wszystko kilkoma łyżkami powstałej galarety i wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie zalej wszystko tężejącą galaretą i ponownie wstaw do lodówki. Smacznego!
Szukasz pomysłów na tradycyjny smak podczas Wielkanocy? Już dziś przygotuj żurek z puszystym jajkiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: