PrzepisSekretny przepis Ewy Wachowicz na pierogi wielkanocne. Będą hitem na świątecznym stole

Sekretny przepis Ewy Wachowicz na pierogi wielkanocne. Będą hitem na świątecznym stole

Pierogi z białą kiełbasą - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/ewawachowicz/
Pierogi z białą kiełbasą - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/ewawachowicz/
27.03.2023 07:02, aktualizacja: 27.03.2023 11:16

Przepisy na Wielkanoc to zawsze mnóstwo wspaniałych inspiracji, na podstawie których można przygotować coś naprawdę smacznego, co zachwyci wszystkich domowników i gości. Jeśli zależy ci na połączeniu wielkanocnej potrawy z tradycyjnym polskim daniem, jakim są pierogi, to warto sięgnąć po recepturę na wielkanocne danie od Ewy Wachowicz.

Chcesz wprowadzić odrobinę wariacji w swojej kuchni, podczas wielkanocnego gotowania? Jeśli tak, to pomysł na to danie jest wręcz dla ciebie stworzony. Nie ulega żadnej wątpliwości, że biała kiełbasa to produkt, który można znaleźć głównie w żurku. Często podaje się ją również jako danie z cebulką. Jednak, chyba nikt nie przypuszczał, że może być ona również składnikiem farszu, który wykorzystuje się do... pierogów.

Pierogi z białą kiełbasą - autorski pomysł od Ewy Wachowicz

Jak można w kilku prostych słowach określić tę propozycję dania? Na pewno są genialne w smaku, proste w przygotowaniu, typowe dla Wielkanocy, soczyste w środku, a najlepiej smakują, gdy zdecydujesz się okrasić je cebulką. Pierogi z białą kiełbasą to pewnego rodzaju alternatywa dla typowych wielkanocnych dań.

Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Pomysł od Ewy Wachowicz, powinien przypaść do gustu głównie tym osobom, które szukają inspiracji na popularne dania, w nieco innej odsłonie. A, że Wielkanoc tuż-tuż, to pierogi w takiej formie będą czymś wyjątkowym. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. Zapomnij o długim staniu w kuchni. Zdecyduj się na farsz, który znacząco skróci przygotowanie pierogów.

Jak zrobić pierogi z kiełbasą?

Smak tradycji i prostota przygotowania - tego możesz się spodziewać, jeśli sięgniesz po tę recepturę. Zaskocz swoich bliskich przy wielkanocnym stole. Każdy, kto spróbuje takich pierogów, będzie zachwycony!

Składniki na ciasto:

  • 100 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki
  • jajko.

Składniki na farsz:

  • łyżka chrzanu
  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • majeranek
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • masło klarowane
  • cebula
Biała kiełbasa - Pyszności; foto: Adobe Stock
Biała kiełbasa - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski. Wlej odrobinę ciepłej wody i wymieszaj ją nożem. Gdy utworzą się "kluchy", dodaj jajko, posiekaj i wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  2. Sparz białą kiełbasę we wrzątku. Gdy wystygnie, to obierz ją z osłonki, pokrój na mniejsze kawałki, rozdrobnij i przełóż do miski. Dodaj jajko, chrzan, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki.
  3. Rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Przy pomocy szklanki, wytnij krążki. Na środku każdego z nich połóż odrobinę farszu i zlep brzegi.
  4. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Zahartuj w zimnej wodzie i odcedź na sicie.
  5. Podawaj z podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego!

Szukasz pomysłu na wielkanocne wypieki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także