Sekretny przepis Ewy Wachowicz na pierogi wielkanocne. Będą hitem na świątecznym stole

Pierogi z białą kiełbasą - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/ewawachowicz/
Przepisy na Wielkanoc to zawsze mnóstwo wspaniałych inspiracji, na podstawie których można przygotować coś naprawdę smacznego, co zachwyci wszystkich domowników i gości. Jeśli zależy ci na połączeniu wielkanocnej potrawy z tradycyjnym polskim daniem, jakim są pierogi, to warto sięgnąć po recepturę na wielkanocne danie od Ewy Wachowicz.

Chcesz wprowadzić odrobinę wariacji w swojej kuchni, podczas wielkanocnego gotowania? Jeśli tak, to pomysł na to danie jest wręcz dla ciebie stworzony. Nie ulega żadnej wątpliwości, że biała kiełbasa to produkt, który można znaleźć głównie w żurku. Często podaje się ją również jako danie z cebulką. Jednak, chyba nikt nie przypuszczał, że może być ona również składnikiem farszu, który wykorzystuje się do… pierogów.


Pierogi z białą kiełbasą – autorski pomysł od Ewy Wachowicz
Jak można w kilku prostych słowach określić tę propozycję dania? Na pewno są genialne w smaku, proste w przygotowaniu, typowe dla Wielkanocy, soczyste w środku, a najlepiej smakują, gdy zdecydujesz się okrasić je cebulką. Pierogi z białą kiełbasą to pewnego rodzaju alternatywa dla typowych wielkanocnych dań.



Ciasto na pierogi – Pyszności; foto: Canva
Pomysł od Ewy Wachowicz, powinien przypaść do gustu głównie tym osobom, które szukają inspiracji na popularne dania, w nieco innej odsłonie. A, że Wielkanoc tuż-tuż, to pierogi w takiej formie będą czymś wyjątkowym. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. Zapomnij o długim staniu w kuchni. Zdecyduj się na farsz, który znacząco skróci przygotowanie pierogów.
Jak zrobić pierogi z kiełbasą?


Smak tradycji i prostota przygotowania – tego możesz się spodziewać, jeśli sięgniesz po tę recepturę. Zaskocz swoich bliskich przy wielkanocnym stole. Każdy, kto spróbuje takich pierogów, będzie zachwycony!
Składniki na ciasto:


- 100 ml ciepłej wody
- 500 g mąki
- jajko.
Składniki na farsz:


- łyżka chrzanu
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- majeranek
- jajko
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:


- masło klarowane
- cebula

Biała kiełbasa – Pyszności; foto: Adobe Stock
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski. Wlej odrobinę ciepłej wody i wymieszaj ją nożem. Gdy utworzą się „kluchy”, dodaj jajko, posiekaj i wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 20 minut.
- Sparz białą kiełbasę we wrzątku. Gdy wystygnie, to obierz ją z osłonki, pokrój na mniejsze kawałki, rozdrobnij i przełóż do miski. Dodaj jajko, chrzan, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Przy pomocy szklanki, wytnij krążki. Na środku każdego z nich połóż odrobinę farszu i zlep brzegi.
- Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Zahartuj w zimnej wodzie i odcedź na sicie.
- Podawaj z podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego!
Szukasz pomysłu na wielkanocne wypieki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu:
Komentarze