InspiracjePrzepis na rosół Ewy Wachowicz bije inne na głowę. Gwiazda ma świetny patent

Przepis na rosół Ewy Wachowicz bije inne na głowę. Gwiazda ma świetny patent

Rosół Ewy Wachowicz jest pełen nietypowych dodatków - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)
Rosół Ewy Wachowicz jest pełen nietypowych dodatków - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)
16.04.2023 12:55, aktualizacja: 16.04.2023 13:10

Rosół Ewy Wachowicz to prawdziwa bomba wspaniałości - jest esencjonalny, klarowny i wypełniony dodatkami po brzegi. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie wrócisz do innych receptur. To połączenie znanej wszystkim doskonale klasyki  - czyli wywaru mięsno-warzywnego - z odrobiną szaleństwa. 

Ewa Wachowicz po raz kolejny zaskakuje nowatorskim podejściem do tradycyjnej kuchni. Tym razem zaproponowała przygotowanie rosołu królewskiego z nietypowymi - jak na tę zupę - dodatkami. Sam wywar powstaje z połączenia kilku rodzajów mięs i tradycyjnej włoszczyzny, która przed gotowaniem na moment wylądowała na patelni. Przed podaniem Wachowicz dodaje do zupy jajko, podroby i ziemniaki, a całość dopieszcza zieloną pietruszką.

Rosół królewski - dodatków po brzegi

Rosół Ewy Wachowicz powstaje z kilku rodzajów mięs, doprawiony jest mieszanką aromatycznych ziół, a serwuje się go w towarzystwie nietypowych - jak na tę zupę -  dodatków. To jajko w koszulce i podsmażana wątróbka. Wachowicz proponuje również dodatek ziemniaków zamiast makaronu. Uważa się, że rosół z ziemniakami to zupa typowa dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego, często też jada się takie połączenie na Podkarpaciu.

Prócz klasycznej włoszczyzny w rosole Ewy Wachowicz znajdziemy też pieczarki. Według tej receptury warzywa przed wrzuceniem do wywaru należy wcześniej przesmażyć. To świetny sposób na wydobycie z nich smaku. Ponadto, Wachowicz zastosowała się w swoim przepisie do bardzo ważnej zasady. Warzywa dodała do rosołu po wstępnym gotowaniu mięsa (po około 30-60 minutach). Dzięki tej metodzie rosół będzie klarowny i esencjonalny.

Dobór mięs również nie jest przypadkowy. Rosół gotuje się na bazie wielu rodzajów mięsa: kurczaka, wołowiny, indyka, gęsi, kaczki. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by kawałki mięsa były dość tłuste, kością. Poleca się szczególnie tzw. porcję rosołową, czyli korpus, udka i skrzydełka kurczaka, wołowinę: szponder, łatę, mostek lub karkówkę, możecie dorzucić również kości szpikowe. W rosole warto znaleźć również miejsce na szyję indyka.

rosół - Pyszności; foto: Canva
rosół - Pyszności; foto: Canva

Królewski rosół Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • ćwiartka kury
  • kawałek cielęciny
  • szponder wołowy
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • kilka pieczarek
  • kawałek pora
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • ziemniaki
  • jajka w koszulce
  • wątróbka usmażona na maśle
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka włóż mięso i zalej je zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk.
  2. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
  3. Następnie zajmij się warzywami. Dokładnie je wyszoruj, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone pieczarki oraz posiekany por.
  4. Obraną cebulę opal nad ogniem. Wszystkie warzywa wrzuć do mięsnego wywaru.
  5. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zbierz szumowiny, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne trzy godziny.
  6. Pokrój wątróbkę w plastry i przesmaż na maśle (szybko i na mocnym ogniu). Na końcu dopraw solą.
  7. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj je do miękkości.
  8. Przygotuj jajko w koszulce. W garnku zagrzej wodę z dodatkiem octu. Jajko wybij do małego pojemniczka - przyjrzyj się, czy białko "rozlewa" się. Wówczas jajko w koszulce może się nie udać. Potrzebujesz do tego świeżych jaj, gdzie żółtko mocno "trzyma" się białka.
  9. Kiedy woda będzie gorąca, szybkim ruchem przełóż surowe jajko do wody. Nie mieszaj.
  10. Kiedy białko się zetnie, wyłów jajko i zanurz je w zimnej wodzie.
  11. Rosół dopraw solą i pieprze. Serwuj z z ziemniakami, podsmażoną wątróbką, jajkiem w koszulce oraz posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także przepis na rosół pięciu przemian, który od razu stawia na nogi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także