Jak zrobić rosół bez mięsa? Przyrządzony z tego przepisu zachwyci każdego
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie niedzielę bez rosołu. To zupa, która rozgrzewa, smakuje wyjątkowo i idealnie komponuje się z każdym daniem głównym, które przygotowujesz na rodzinny obiad. Każdy ma swoją unikalną recepturę na rosół. A co powiesz na rosół bez mięsa? Wykorzystując popularne warzywa, możesz ugotować naprawdę smaczną zupę. Zobacz, jakie to proste.
16.04.2023 | aktual.: 16.04.2023 08:35
Najlepsze przepisy na rosół to niemal zawsze łączone rodzaje mięsa, specjalne przyprawy, które podkreślają smak tej zupy, a także świeża włoszczyzna, która wspólnie z mięsem stanowi podstawę tej popularnej polskiej zupy. A gdyby tak przygotować rosół bez mięsa? Co prawda, trudno jest sobie wyobrazić, ale taka zupa również będzie wyróżniać się wyraźnym i głębokim smakiem, Wystarczy, że użyjesz specjalne składniki do rosołu i będziesz go gotować w odpowiedni sposób. To naprawdę proste!
Rosół bez mięsa - w czym tkwi jego wyjątkowość?
Na samym wstępie, warto podkreślić, że taki rosół wegetariański jest wyjątkowy pod każdym względem. Chyba każdy zastanawia się nad tym, jak gotować rosół bez mięsa. Cały proces przygotowania tej zupy nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego gotowania rosołu. Oczywiście, nie używasz tu ani grama mięsa. Podstawą będą warzywa, aromatyczne przyprawy do rosołu oraz odpowiedni olej. Bo, jak dobrze wiesz, rosół gotowany na mięsie, ma zawsze sporo tłuszczu, a przecież trzeba go czymś zastąpić.
Pomimo tego, że taki niedzielny rosół będzie nieco różnił się od tradycyjnej wersji tej zupy, to warto wypróbować ten przepis. Świeże warzywa sprawią, że cały bulion przeniknie ich smakiem, a bogactwo przypraw sprawi, że nabierze on unikalnego smaku. Rosół bez mięsa możesz podać z ulubionym makaronem i innymi dodatkami. Twoi goście i cała rodzina będą zachwyceni taką wersją zupy. A i tobie z pewnością też posmakuje.
Przepis na rosół bez mięsa - jak go zrobić?
To naprawdę proste. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować rosół bez mięsa, to przygotuj odpowiedniej wielkości garnek, świeże warzywa i przyprawy. A i nie zapomnij o chęci przygotowania czegoś naprawdę smacznego i wyjątkowego.
Zobacz także
Składniki:
- 5 korzeni pietruszki
- 11 dużych marchewek
- 2 pory
- pół selera naciowego
- 2 cebule
- pół kapusty włoskiej
- 2 gałązki lubczyku
- 10 kulek ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- korzeń kurkumy
- kilka plasterków z korzenia imbiru
- 4 litry wody
- 6 goździków
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz wszystkie warzywa korzeniowe i przekrój je na pół w grubości.
- Włóż je do garnka, wraz z cebulą w całości i drugą pokrojoną, kurkumą, imbirem, przyprawami i dodatkami. Dolej zimną wodę i wrzuć listki laurowe, dodaj płaską łyżkę soli, dolej olej i wrzuć ziele angielskie. Dodaj natkę pietruszki zwiniętą sznurkiem oraz lubczyk.
- Postaw garnek na gaz, a po zagotowaniu zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Rosół bez mięsa musi się gotować cały czas, ale na minimalnym ogniu, nawet przez 2-3 godziny. Warzywa przecież muszą oddać swój wyjątkowy smak.