Schabowe odeszły do lamusa. Ewa Wachowicz na Wielkanoc serwuje polonezy
Ewa Wachowicz zaskoczyła widzów i zaserwowała w swoim programie polonezy schabowe. To świetny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Przyrządzenie polonezów nie zajmuje dużo czasu, a potrzebne składniki większość ma swojej lodówce. Zamiast więc kolejny raz smażyć kotlety schabowe, polecamy sięgnąć po ten przepis.
04.04.2023 08:27
O polonezach schabowych rzadko się wspomina, chociaż wielu zapewne kojarzy je np. z menu weselnym. Polonezy często pojawiają się na tego typu uroczystościach, serwowane z np. serem żółtym lub w sosie. Warto wypróbować ten przepis w domu, by urozmaicić nieco codzienne menu. Polonezy to danie, które śmiało można podać podczas świąt wielkanocnych. Przepis Ewy Wachowicz nie należy do trudnych, a przygotowanie tego dania nie zajmie więcej czasu, niż usmażenie klasycznych schabowych.
Przepis na polonezy schabowe. Tak przyrządza je Ewa Wachowicz
W przededniu świąt wielkanocnych Ewa Wachowicz zaprezentowała w swoim programie "Ewa Gotuje", jak przyrządzić polonezy schabowe. Polonezy to nic innego jak roladki z farszem cebulowo-pieczarkowym z dodatkiem musztardy i koncentratu pomidorowego. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety schabowe, sięgnijcie po ten przepis. Możecie je podać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką z marchewki lub kapusty.
Składniki:
- 500 g schabu
- mąka do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj pieczarki.
- Smaż aż całość ładnie zarumieni się.
- Następnie dodaj musztardę i przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wszystko wymieszaj, a kiedy składniki połączą się, odstaw farsz do ostygnięcia.
- Schab pokrój w plastry i rozbij je podobnie jak kotlety. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy plaster mięsa połóż łyżkę farszu, następnie zawiń kawałki schabu w roladki.
- Obtocz je w mące i smaż na gorącym maśle.
Przepis pochodzi z 476. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Jak przygotować roladki schabowe, żeby nie były suche?
Polonezy to pyszne danie mięsne, ale niestety czasami roladki mogą wyjść suche, jeśli nie zostaną odpowiednio przygotowane. Po pierwsze więc wybierz odpowiedni kawałek mięsa - najlepiej z mięso kością, które jest bardziej soczyste i aromatyczne. Może to być też mięso z mniej tłustej części schabu. Starannie przygotuj schab - przed przygotowaniem roladek należy dokładnie oczyścić mięso z błon i ścięgien, a następnie rozbić je tłuczkiem, aby było cieńsze i bardziej miękkie.
Już samo to, że polonezy są wypełnione farszem sprawi, że mięso będzie bardziej wilgotne i aromatyczne. Roladki smaż na rozgrzanym oleju lub maśle, przy czym nie przesadzaj z czasem smażenia, aby mięso nie stało się zbyt suche. Pod żadnym pozorem nie kładź mięsa na nierozgrzany tłuszcz. Jeżeli zdecydujesz się na pieczenie polonezów, podlej je sosem, np. z cebuli, papryki czy pomidorów.
Zobacz także przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku. Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszym kanale YouTube: