Pierogi na Wielkanoc to nowy hit. Już po pierwszym kęsie nikt się nie oprze

Zaserwowane na Wielkanoc pierogi mogą spowodować niemałe zdziwienie, ale tylko do momentu, w którym pierwszy z gości zdecyduje się na ich spróbowanie. Farsz z białej kiełbasy i chrzanu idealnie wkomponuje się w kulinarny klimat tej uroczystości, a twoi goście nie wyjdą z domu, zanim nie dostaną od ciebie przepisu.

Obrazekpierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

Zbliżające się święta zapędzają gospodarzy i gospodynie rodzinnych zjazdów przed kuchenny blat. Wielkanocne menu nie jest aż tak rozbudowane jak wigilijne. Dlatego warto odejść nieco od  tradycji i dać się ponieść kulinarnemu szaleństwu. Dlatego też proponujemy pierogi na Wielkanoc, które posmakują dosłownie każdemu.

Obrazek
pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

Być może spytasz: skąd ta pewność? Ano stąd, że tak pysznego i soczystego farszu, którego recepturę zaraz poznasz, prawdopodobnie jeszcze nie jedli. Zastosowanie do niego białej kiełbasy to strzał w dziesiątkę. To smak i tradycja w jednym, za którą na pewno zostaniesz pochwalony. Nawet przez tych członków rodziny, po których byś się tego nie spodziewał.

Zainteresowany taką perspektywą? W takim razie — do dzieła!

Pierogi na Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • chrzan w słoiczku lub zrobiony samodzielnie
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania:

Skoro pierogi, to i ciasto. Zacznij od przesiania mąki na blat. Dodaj do niej pół łyżeczki soli, odrobinę oleju roślinnego i szklankę gorącej wody. Wyrób masę na gładkie i jednolite ciasto. Następnie przykryj je i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie jego rozwałkowanie będzie bułką z masłem.

Obrazek
pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

Obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle. Kiełbasę wyjmij z "flaka", rozdrobnij widelcem i przełóż do miski. Teraz dodaj do niej podsmażoną cebulę, majeranek, sól, pieprz i chrzan — w zależności od twoich smakowych upodobań. Wymieszaj.

Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wytnij za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego wyłóż farsz i zlep końcówki. Gotuj je w osolonej wodzie z kroplą oleju. Pierogi na Wielkanoc będą gotowe po około 3-4 minutach od momentu wrzucenia ich do wrzątku. Smacznego!

Na naszym kanale na YouTube znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten poniżej.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥