Pierogi na Wielkanoc to nowy hit. Już po pierwszym kęsie nikt się nie oprze
18.03.2023 17:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zaserwowane na Wielkanoc pierogi mogą spowodować niemałe zdziwienie, ale tylko do momentu, w którym pierwszy z gości zdecyduje się na ich spróbowanie. Farsz z białej kiełbasy i chrzanu idealnie wkomponuje się w kulinarny klimat tej uroczystości, a twoi goście nie wyjdą z domu, zanim nie dostaną od ciebie przepisu.
Zbliżające się święta zapędzają gospodarzy i gospodynie rodzinnych zjazdów przed kuchenny blat. Wielkanocne menu nie jest aż tak rozbudowane jak wigilijne. Dlatego warto odejść nieco od tradycji i dać się ponieść kulinarnemu szaleństwu. Dlatego też proponujemy pierogi na Wielkanoc, które posmakują dosłownie każdemu.
Być może spytasz: skąd ta pewność? Ano stąd, że tak pysznego i soczystego farszu, którego recepturę zaraz poznasz, prawdopodobnie jeszcze nie jedli. Zastosowanie do niego białej kiełbasy to strzał w dziesiątkę. To smak i tradycja w jednym, za którą na pewno zostaniesz pochwalony. Nawet przez tych członków rodziny, po których byś się tego nie spodziewał.
Zainteresowany taką perspektywą? W takim razie — do dzieła!
Pierogi na Wielkanoc
Składniki:
- 1,5 kg surowej białej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- chrzan w słoiczku lub zrobiony samodzielnie
- majeranek
- sól, pieprz
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania:
Skoro pierogi, to i ciasto. Zacznij od przesiania mąki na blat. Dodaj do niej pół łyżeczki soli, odrobinę oleju roślinnego i szklankę gorącej wody. Wyrób masę na gładkie i jednolite ciasto. Następnie przykryj je i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie jego rozwałkowanie będzie bułką z masłem.
Obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle. Kiełbasę wyjmij z "flaka", rozdrobnij widelcem i przełóż do miski. Teraz dodaj do niej podsmażoną cebulę, majeranek, sól, pieprz i chrzan — w zależności od twoich smakowych upodobań. Wymieszaj.
Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wytnij za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego wyłóż farsz i zlep końcówki. Gotuj je w osolonej wodzie z kroplą oleju. Pierogi na Wielkanoc będą gotowe po około 3-4 minutach od momentu wrzucenia ich do wrzątku. Smacznego!
Na naszym kanale na YouTube znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten poniżej.