PrzepisDania głównePierogi na Wielkanoc to nowy hit. Już po pierwszym kęsie nikt się nie oprze

Pierogi na Wielkanoc to nowy hit. Już po pierwszym kęsie nikt się nie oprze

pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva
pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

18.03.2023 17:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaserwowane na Wielkanoc pierogi mogą spowodować niemałe zdziwienie, ale tylko do momentu, w którym pierwszy z gości zdecyduje się na ich spróbowanie. Farsz z białej kiełbasy i chrzanu idealnie wkomponuje się w kulinarny klimat tej uroczystości, a twoi goście nie wyjdą z domu, zanim nie dostaną od ciebie przepisu.

Zbliżające się święta zapędzają gospodarzy i gospodynie rodzinnych zjazdów przed kuchenny blat. Wielkanocne menu nie jest aż tak rozbudowane jak wigilijne. Dlatego warto odejść nieco od  tradycji i dać się ponieść kulinarnemu szaleństwu. Dlatego też proponujemy pierogi na Wielkanoc, które posmakują dosłownie każdemu.

pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva
pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

Być może spytasz: skąd ta pewność? Ano stąd, że tak pysznego i soczystego farszu, którego recepturę zaraz poznasz, prawdopodobnie jeszcze nie jedli. Zastosowanie do niego białej kiełbasy to strzał w dziesiątkę. To smak i tradycja w jednym, za którą na pewno zostaniesz pochwalony. Nawet przez tych członków rodziny, po których byś się tego nie spodziewał.

Zainteresowany taką perspektywą? W takim razie — do dzieła!

Pierogi na Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • chrzan w słoiczku lub zrobiony samodzielnie
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania:

Skoro pierogi, to i ciasto. Zacznij od przesiania mąki na blat. Dodaj do niej pół łyżeczki soli, odrobinę oleju roślinnego i szklankę gorącej wody. Wyrób masę na gładkie i jednolite ciasto. Następnie przykryj je i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie jego rozwałkowanie będzie bułką z masłem.

pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva
pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

Obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle. Kiełbasę wyjmij z "flaka", rozdrobnij widelcem i przełóż do miski. Teraz dodaj do niej podsmażoną cebulę, majeranek, sól, pieprz i chrzan — w zależności od twoich smakowych upodobań. Wymieszaj.

Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wytnij za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego wyłóż farsz i zlep końcówki. Gotuj je w osolonej wodzie z kroplą oleju. Pierogi na Wielkanoc będą gotowe po około 3-4 minutach od momentu wrzucenia ich do wrzątku. Smacznego!

Na naszym kanale na YouTube znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten poniżej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.