Knedle z morelami Ewy Wachowicz. Bez ziemniaków i w chrupiącej panierce
Knedle to często serwowane danie, zwłaszcza w sezonie na truskawki czy śliwki. Ewa Wachowicz proponuje, by morele posłużyły za farsz do klusek. Sama knedle przyrządza z suszonych owoców, ale świeże będą jeszcze lepszym rozwiązaniem. Zainspiruj się jej przepisem i stwórz niebanalne danie dla całej rodziny.
06.07.2023 14:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ewa Wachowicz do knedli z morelami dodaje przepyszną maślano-orzechową panierkę. Ciasto natomiast przyrządza bez dodatku ziemniaków. Bazą do stworzenia delikatnych klusek według jej przepisu jest twaróg z bułką tartą. Przygotowanie specjału nie jest trudne ani czasochłonne, a oczarujecie nim całą rodzinę. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Z pewnością do niego wrócicie.
Orzechowa panierka i morelowe nadzienie. Wariacja Ewy Wachowicz na temat knedli
Ewa Wachowicz zaskakuje pomysłami. Na swojej stronie internetowej podzieliła się przepisem na mocno morelowe knedle. Samo ciasto na kluski powstało bez grama ziemniaków. W zamian Wachowicz postawiła na twaróg. Dzięki temu przysmak jest jeszcze bardziej delikatny. Ponadto, smaczne kluski są otoczone maślano-orzechową panierką. Uczta dla podniebienia to mało powiedziane.
Wachowicz wspomniała, że knedle przyrządza z suszonych moreli. Jednakże warto pokusić się o zastąpienie ich świeżymi owocami, jeśli macie taką możliwość. Smak całości podkręca wanilia, a ewentualną mdłość przełamuje świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Zamiast orzechowej panierki, możesz postawić na dodatek śmietany lub owocowy mus. Tak przygotowane knedle to idealna propozycja na letni obiad.
Knedle bez ziemniaków z morelami. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
- 400 g twarogu,
- 2 jajka,
- 60 g cukru,
- 30 g masła,
- pół laski wanilii,
- sok z połowy cytryny,
- 200 g bułki tartej.
Nadzienie:
- 8 moreli,
- 8 kostek cukru.
Panierka:
- 150 g orzechów włoskich,
- 100 g masła,
- 70 g cukru.
Przygotowanie:
1. Suszone morele zalej ciepłą wodą i odstaw na trzy godziny, by napęczniały.
2. Twaróg odciśnij i przełóż go do miski. Dodaj jaja i miąższ z połowy laski wanilii oraz 60 gramów cukru. Wymieszaj całość na gładką masę.
3. Następnie dodaj do masy masło, sok z połowy cytryny i bułkę tartą. Wyrób z tych składników ciasto, a kiedy będzie gotowe, odłóż je do lodówki na ok. 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj panierkę do knedli. Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier. Mieszaj całość, ale składniki połączą się. Pod koniec dodaj posiekane orzechy.
5. Schłodzone ciasto podziel na osiem równych części. Z każdej części zrób kulkę.
6. Do moreli w miejsce pestek włóż kostki cukru. Szczelnie obtocz je ciastem, formując zgrabne kule.
7. Gotowe knedle gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie.
8. Następnie zanurz je w orzechowej panierce.