WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Knedle z morelami Ewy Wachowicz. Bez ziemniaków i w chrupiącej panierce

Knedle to często serwowane danie, zwłaszcza w sezonie na truskawki czy śliwki. Ewa Wachowicz proponuje, by morele posłużyły za farsz do klusek. Sama knedle przyrządza z suszonych owoców, ale świeże będą jeszcze lepszym rozwiązaniem. Zainspiruj się jej przepisem i stwórz niebanalne danie dla całej rodziny. 

ObrazekKnedle z morelami według przepisu Ewy Wachowicz - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Ewa Wachowicz do knedli z morelami dodaje przepyszną maślano-orzechową panierkę. Ciasto natomiast przyrządza bez dodatku ziemniaków. Bazą do stworzenia delikatnych klusek według jej przepisu jest twaróg z bułką tartą. Przygotowanie specjału nie jest trudne ani czasochłonne, a oczarujecie nim całą rodzinę. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Z pewnością do niego wrócicie.

Orzechowa panierka i morelowe nadzienie. Wariacja Ewy Wachowicz na temat knedli

Ewa Wachowicz zaskakuje pomysłami. Na swojej stronie internetowej podzieliła się przepisem na mocno morelowe knedle. Samo ciasto na kluski powstało bez grama ziemniaków. W zamian Wachowicz postawiła na twaróg. Dzięki temu przysmak jest jeszcze bardziej delikatny. Ponadto, smaczne kluski są otoczone maślano-orzechową panierką. Uczta dla podniebienia to mało powiedziane.

Wachowicz wspomniała, że knedle przyrządza z suszonych moreli. Jednakże warto pokusić się o zastąpienie ich świeżymi owocami, jeśli macie taką możliwość. Smak całości podkręca wanilia, a ewentualną mdłość przełamuje świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Zamiast orzechowej panierki, możesz postawić na dodatek śmietany lub owocowy mus. Tak przygotowane knedle to idealna propozycja na letni obiad.

Obrazek
Knedle z morelami to uczta dla podniebienia - Pyszności; Fot. Pixabay

Knedle bez ziemniaków z morelami. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 30 g masła,
  • pół laski wanilii,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 g bułki tartej.

Nadzienie:

  • 8 moreli,
  • 8 kostek cukru.

Panierka:

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru.

Przygotowanie: 

1. Suszone morele zalej ciepłą wodą i odstaw na trzy godziny, by napęczniały.

2. Twaróg odciśnij i przełóż go do miski. Dodaj jaja i miąższ z połowy laski wanilii oraz 60 gramów cukru. Wymieszaj całość na gładką masę.

3. Następnie dodaj do masy masło, sok z połowy cytryny i bułkę tartą. Wyrób z tych składników ciasto, a kiedy będzie gotowe, odłóż je do lodówki na ok. 30 minut.

4. W międzyczasie przygotuj panierkę do knedli. Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier. Mieszaj całość, ale składniki połączą się. Pod koniec dodaj posiekane orzechy.

5. Schłodzone ciasto podziel na osiem równych części. Z każdej części zrób kulkę.

6. Do moreli w miejsce pestek włóż kostki cukru. Szczelnie obtocz je ciastem, formując zgrabne kule.

7. Gotowe knedle gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie.

8. Następnie zanurz je w orzechowej panierce.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯