Wielkanocna sałatka w 10 minut. Sekretny przepis Ewy Wachowicz

Jeśli jeszcze nie wiesz, jaka sałatka zagości na twoim wielkanocnym stole, spieszymy z pomocą. Wypróbuj sekretny przepis Ewy Wachowicz na warstwową sałatkę ze świeżych warzyw i ziół z dodatkiem sera i majonezowego sosu. Zadbaj o dobrą jakość składników, a reszta pójdzie jak z płatka. To łatwe w wykonaniu danie, bez niepotrzebnych udziwnień i trudno dostępnych składników. Ze wszystkim uwiniesz się w 10 minut.

ObrazekSałatka wielkanocna Ewy Wachowicz jest typowo wiosenna - Pyszności; Fot. Pixabay, Facebook: Ewa Wachowicz (screenshot)

Ta warstwowa sałatka Ewy Wachowicz powinna zostać uwzględniona w menu wielkanocnym - ręczymy, że zachwyci gości prostotą i wyglądem. Wiadomo bowiem, że jemy również oczami, tak więc układane na talerzu warstwy kolorowych warzyw sprawią, że nikt się jej nie oprze. Oczywiście gwarantem smaku są dobrej jakości składniki: pachnący ogórek, chrupka sałata i soczysty pomidor, do tego ulubiony żółty ser, świeże jajka i najlepiej domowy majonez.

Sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Szybka i idealna na wiosnę

Sałatka jarzynowa to oczywiście królowa wielkanocnych stołów, ale obok niej warto postawić też coś kontrastującego: lżejszego lub nieco bardziej wyrazistego w smaku. Doskonałym pomysłem na wzbogacenie wielkanocnego menu może być przygotowanie sałatki o nietypowym połączeniu smakowym, np. z porem i ananasem lub wiosennej - lekkiej i delikatnej w smaku. Z propozycją na kolorowy dodatek do wielkanocnych dań, mięs, szynek i innych wychodzi Ewa Wachowicz, proponując warstwową sałatkę warzywną.

Obrazek
Sałatka wielkanocna Ewy Wachowicz składa się głównie ze świeżych warzyw - Pyszności; Fot. Pixabay

Mimo że sałatka warstwowa powstaje w 10 minut, warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by zrobić domowy majonez. Do tego potrzebujesz dwóch jajek, jednej łyżeczki musztardy, 2-3 łyżek soku z cytryny, 200 ml oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wykonanie takiego majonezu jest bardzo proste, zwłaszcza przy użyciu blendera. Przygotuj wąskie, wysokie naczynie: kufel bądź słoik (takie, by mieściła się tam końcówka blendera). Wybij do niego jajka, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i olej rzepakowy. Całość blenduj do uzyskania jednolitej masy.

Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 cebula biała
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki majonezu, najlepiej domowego
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudzone obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Poszatkuj kapustę pekińską, drobno posiekaj cebulę.
  4. Pomidory i ogórka pokrój w niewielką kostkę.
  5. Sałatka jest warstwowa, więc najlepiej przygotować ją w szklanej misce. Zacznij od warstwy z kapusty.
  6. Całość posyp solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  7. Następnie ułóż warstwę z pokrojonych jajek, a na nich rozsmaruj majonez.
  8. Wierzch posyp startym majonezem.

Zobacz także przepis na sałatkę z tuńczykiem na solonych krakersach:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥