Wielkanocna sałatka w 10 minut. Sekretny przepis Ewy Wachowicz

Jeśli jeszcze nie wiesz, jaka sałatka zagości na twoim wielkanocnym stole, spieszymy z pomocą. Wypróbuj sekretny przepis Ewy Wachowicz na warstwową sałatkę ze świeżych warzyw i ziół z dodatkiem sera i majonezowego sosu. Zadbaj o dobrą jakość składników, a reszta pójdzie jak z płatka. To łatwe w wykonaniu danie, bez niepotrzebnych udziwnień i trudno dostępnych składników. Ze wszystkim uwiniesz się w 10 minut.

ObrazekSałatka wielkanocna Ewy Wachowicz jest typowo wiosenna - Pyszności; Fot. Pixabay, Facebook: Ewa Wachowicz (screenshot)

Ta warstwowa sałatka Ewy Wachowicz powinna zostać uwzględniona w menu wielkanocnym - ręczymy, że zachwyci gości prostotą i wyglądem. Wiadomo bowiem, że jemy również oczami, tak więc układane na talerzu warstwy kolorowych warzyw sprawią, że nikt się jej nie oprze. Oczywiście gwarantem smaku są dobrej jakości składniki: pachnący ogórek, chrupka sałata i soczysty pomidor, do tego ulubiony żółty ser, świeże jajka i najlepiej domowy majonez.

Sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Szybka i idealna na wiosnę

Sałatka jarzynowa to oczywiście królowa wielkanocnych stołów, ale obok niej warto postawić też coś kontrastującego: lżejszego lub nieco bardziej wyrazistego w smaku. Doskonałym pomysłem na wzbogacenie wielkanocnego menu może być przygotowanie sałatki o nietypowym połączeniu smakowym, np. z porem i ananasem lub wiosennej - lekkiej i delikatnej w smaku. Z propozycją na kolorowy dodatek do wielkanocnych dań, mięs, szynek i innych wychodzi Ewa Wachowicz, proponując warstwową sałatkę warzywną.

Obrazek
Sałatka wielkanocna Ewy Wachowicz składa się głównie ze świeżych warzyw - Pyszności; Fot. Pixabay

Mimo że sałatka warstwowa powstaje w 10 minut, warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by zrobić domowy majonez. Do tego potrzebujesz dwóch jajek, jednej łyżeczki musztardy, 2-3 łyżek soku z cytryny, 200 ml oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wykonanie takiego majonezu jest bardzo proste, zwłaszcza przy użyciu blendera. Przygotuj wąskie, wysokie naczynie: kufel bądź słoik (takie, by mieściła się tam końcówka blendera). Wybij do niego jajka, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i olej rzepakowy. Całość blenduj do uzyskania jednolitej masy.

Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 cebula biała
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki majonezu, najlepiej domowego
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudzone obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Poszatkuj kapustę pekińską, drobno posiekaj cebulę.
  4. Pomidory i ogórka pokrój w niewielką kostkę.
  5. Sałatka jest warstwowa, więc najlepiej przygotować ją w szklanej misce. Zacznij od warstwy z kapusty.
  6. Całość posyp solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  7. Następnie ułóż warstwę z pokrojonych jajek, a na nich rozsmaruj majonez.
  8. Wierzch posyp startym majonezem.

Zobacz także przepis na sałatkę z tuńczykiem na solonych krakersach:

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟