Idealny dodatek do czerwonego barszczu od Ewy Wachowicz. Jej paszteciki są doskonałe
Jaki jest najpopularniejszy dodatek do barszczu czerwonego? Z pewnością będą to uszka. Świetnie sprawdzą się tu również paszteciki do barszczu. Swoją recepturą na ten smaczny dodatek, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz - popularna kucharka i jurorka.
22.12.2022 | aktual.: 08.08.2023 13:17
Paszteciki do barszczu - pomysł na smaczny dodatek do wigilijnej zupy
Nie ulega żadnej wątpliwości, że większość z nas decyduje się na lepienie uszek lub smażenie krokietów. Jest jednak zdecydowanie prostsze i szybsze rozwiązanie na dodatek do barszczu czerwonego. Przygotujesz je w 30 minut, a ich smak zachwyci Twoich domowników i gości. Swoją recepturą na paszteciki do barszczu, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz - popularna kucharka i jurorka wielu programów kulinarnych. Paszteciki to najczęściej smażone ciasto drożdżowe z nadzieniem. Można je przygotować też dużo prościej. Jak je zrobić?
Poznaj przepis na paszteciki do barszczu według Ewy Wachowicz
Dlaczego akurat paszteciki? Zachwycają smakiem, są łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim pochodzą z przepisu od Ewy Wachowicz, która na gotowaniu zna się, jak mało kto. Sprawdź, a być może to właśnie danie, zagości jako dodatek do barszczu na wigilijnym stole.
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- 250 g kapusty kiszonej
- kilka grzybów suszonych
- jajko do posmarowania
- kilka śliwek suszonych
- czarnuszka do dekoracji
- łyżka masła klarowanego
- cebula
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- pieprz
- pół łyżeczki kminku.
Sposób przygotowania:
Paszteciki do barszczu zawierają w sobie suszone grzyby, więc należy rozpocząć od ich namoczenia. Najlepiej jest to zrobić kilka godzin wcześniej. W tym czasie warto ugotować kapustę kiszoną z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie, na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Wszystko dodajemy do naszej kapusty. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Podobnie robimy z suszonymi śliwkami. Farsz doprawiamy pieprzem, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu do odparowania.
Pamiętaj, że nadzienie musi być gęste. Kolejny krok to pokrojenie ciasta francuskiego na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy farsz i sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi. Nasze paszteciki układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 20 minut. Paszteciki do barszczu możemy podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Czas na coś słodkiego na święta. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na makowiec siostry Anastazji z cytrynową nutą: