Najprostsza karpatka na świecie z pięciu składników. Robi się praktycznie sama

Karpatka to jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce. Chociaż sposób jej przygotowania został dokładnie opisany w książkach kucharskich, istnieją też ciekawe przepisy, które zmieniają nieco recepturę. I musimy przyznać, że niektóre są totalnie wystrzałowe. Niech za przykład posłuży tutaj ta karpatka z ciasta francuskiego.

ObrazekKarpatka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Kuchnia Magdy

Ten wstęp nie oznacza oczywiście, że karpatka z przepisu stanie się nagle innym ciastem. Głównym wyznacznikiem tego smakołyku jest w końcu kruchość, a mówiąc, że ta zostanie zachowana, to nie mówić nic. Ona została wręcz podwojona!

Dodatkowo jest niezwykle prosta do zrobienia, a potrzebne do jej stworzenia składniki nie nadwyrężą budżetu domowego. To wszystko składa się w obraz idealnej, słodkiej przekąski, którą zrobi dosłownie każdy.

Jeśli więc szukasz słodkich inspiracji i masz ochotę zaskoczyć rodzinę wyjątkową wersją karpatki z ciasta francuskiego - oto ona.

Obrazek
Karpatka - Pyszności; foto: Canva

Karpatka z pięciu składników

Składniki:

        
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 750 ml mleka 2%
  • 2 opakowania niesłodzonego budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • opcjonalnie: 20 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Przygotowane mleko będziesz musiała podzielić na dwie porcje: 650 ml i 100 ml. Tę pierwszą ilość wlej do garnka i zagotuj.

Do miski z pozostałym mlekiem wsyp teraz budynie w proszku i 3 łyżki cukru. Mieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji i przelej całość do gorącego mleka w garnku. Gotuj do uzyskania budyniu i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj dwie blaszki. Obie wyłóż papierem do pieczenia, a na nim połóż płaty ciasta francuskiego. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Następnie wyłóż blaszki i poczekaj, aż ostygną.

Teraz do miski wsyp pozostały cukier puder, cukier waniliowy i masło. Ubij je mikserem. Kiedy powstanie z nich krem, zacznij stopniowo dodawać zimny budyń, nie przestając miksować.

Obrazek
Karpatka - Pyszności; foto: Canva

Powstałą masą wysmaruj jeden płat ciasta francuskiegoprzykryj ją drugim płatem. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki co najmniej na dwie godziny. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

A poniżej coś równie prostego: domowa mozzarella z dwóch składników. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości