PrzepisNajprostsza karpatka na świecie z pięciu składników. Robi się praktycznie sama

Najprostsza karpatka na świecie z pięciu składników. Robi się praktycznie sama

Karpatka to jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce. Chociaż sposób jej przygotowania został dokładnie opisany w książkach kucharskich, istnieją też ciekawe przepisy, które zmieniają nieco recepturę. I musimy przyznać, że niektóre są totalnie wystrzałowe. Niech za przykład posłuży tutaj ta karpatka z ciasta francuskiego.

Karpatka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Kuchnia Magdy
Karpatka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Kuchnia Magdy

10.12.2022 | aktual.: 20.03.2024 14:09

Ten wstęp nie oznacza oczywiście, że karpatka z przepisu stanie się nagle innym ciastem. Głównym wyznacznikiem tego smakołyku jest w końcu kruchość, a mówiąc, że ta zostanie zachowana, to nie mówić nic. Ona została wręcz podwojona!

Dodatkowo jest niezwykle prosta do zrobienia, a potrzebne do jej stworzenia składniki nie nadwyrężą budżetu domowego. To wszystko składa się w obraz idealnej, słodkiej przekąski, którą zrobi dosłownie każdy.

Jeśli więc szukasz słodkich inspiracji i masz ochotę zaskoczyć rodzinę wyjątkową wersją karpatki z ciasta francuskiego - oto ona.

Karpatka - Pyszności; foto: Canva
Karpatka - Pyszności; foto: Canva

Karpatka z pięciu składników

Składniki:

        
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 750 ml mleka 2%
  • 2 opakowania niesłodzonego budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • opcjonalnie: 20 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Przygotowane mleko będziesz musiała podzielić na dwie porcje: 650 ml i 100 ml. Tę pierwszą ilość wlej do garnka i zagotuj.

Do miski z pozostałym mlekiem wsyp teraz budynie w proszku i 3 łyżki cukru. Mieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji i przelej całość do gorącego mleka w garnku. Gotuj do uzyskania budyniu i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj dwie blaszki. Obie wyłóż papierem do pieczenia, a na nim połóż płaty ciasta francuskiego. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Następnie wyłóż blaszki i poczekaj, aż ostygną.

Teraz do miski wsyp pozostały cukier puder, cukier waniliowy i masło. Ubij je mikserem. Kiedy powstanie z nich krem, zacznij stopniowo dodawać zimny budyń, nie przestając miksować.

Karpatka - Pyszności; foto: Canva
Karpatka - Pyszności; foto: Canva

Powstałą masą wysmaruj jeden płat ciasta francuskiegoprzykryj ją drugim płatem. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki co najmniej na dwie godziny. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

A poniżej coś równie prostego: domowa mozzarella z dwóch składników. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie