Sekret idealnie przygotowanego łososia. Wystarczy jeden składnik, a smak powali na kolana

Pieczony, smażony, duszony - jakkolwiek przygotowany, łosoś potrafi skraść podniebienia wielu. Nie potrzebuje też wielu przypraw i dodatków, w najprostszej wersji wystarczy odrobina soli, pieprzu, czosnku i świeżych ziół. Jest jednak jeden produkt, dzięki któremu ryba będzie smakować jak z restauracji.

Przepis na idealnego łososia Przepis na idealnego łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten sekretny składnik to miso, czyli znana w azjatyckiej kuchni pasta ze sfermentowanej soi. Pasta miso jest słona, ziemista i bogata w smak umami. To właśnie dzięki tym nutom zwykła pieczona czy smażona ryba przeobrazi się w danie godne restauracyjnego stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Jak przygotować łososia w glazurze miso?

Miso to sfermentowana pasta sojowa. Jej historia jest nieco niejasna - niektóre źródła podają, że pochodzi z Chin, inne, że jej ojczyzną jest Japonia. Pewne jest to, że miso stanowi podstawowy składnik kuchni japońskiej. W sklepach znajdziemy białe miso (nazywane shiro miso) i czerwone miso. Białe miso nie podlega fermentacji tak długo, jak czerwone, więc ma łagodniejszy smak. Co istotne, każdy rodzaj pasty będzie pasował do łososia, chociaż w przepisach najczęściej zaleca się białe miso.

Na bazie pasty miso można łatwo stworzyć pełne smaku marynaty, które idealnie będą pasować nie tylko do łososia, ale też dorsza czy tilapii. Marynaty możesz stworzyć na bazie wspomnianej pasty, sosu sojowego i cukru, polecany jest też dodatek sake, czyli napoju alkoholowego z Japonii. Zamiast sake można śmiało użyć białego wytrawnego wina.

Łosoś
Łosoś © Pixabay

Łosoś w marynacie miso. Przepis

Składniki:

  • ¼ szklanki czerwonego lub białego miso,
  • ⅓ szklanki sake lub białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 300 g łososia.

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Łososia pokryj marynatą i odstaw na kilka godzin do dwóch dni.
  2. Po tym czasie piecz łososia w 180 st. C przez 15 minut. Pod koniec pieczenia skorzystaj z opcji grillowania - to sprawi, że na wierzchu ryby utworzy się glazura.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥