Sekret idealnie przygotowanego łososia. Wystarczy jeden składnik, a smak powali na kolana

Pieczony, smażony, duszony - jakkolwiek przygotowany, łosoś potrafi skraść podniebienia wielu. Nie potrzebuje też wielu przypraw i dodatków, w najprostszej wersji wystarczy odrobina soli, pieprzu, czosnku i świeżych ziół. Jest jednak jeden produkt, dzięki któremu ryba będzie smakować jak z restauracji.

Przepis na idealnego łososia Przepis na idealnego łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten sekretny składnik to miso, czyli znana w azjatyckiej kuchni pasta ze sfermentowanej soi. Pasta miso jest słona, ziemista i bogata w smak umami. To właśnie dzięki tym nutom zwykła pieczona czy smażona ryba przeobrazi się w danie godne restauracyjnego stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Jak przygotować łososia w glazurze miso?

Miso to sfermentowana pasta sojowa. Jej historia jest nieco niejasna - niektóre źródła podają, że pochodzi z Chin, inne, że jej ojczyzną jest Japonia. Pewne jest to, że miso stanowi podstawowy składnik kuchni japońskiej. W sklepach znajdziemy białe miso (nazywane shiro miso) i czerwone miso. Białe miso nie podlega fermentacji tak długo, jak czerwone, więc ma łagodniejszy smak. Co istotne, każdy rodzaj pasty będzie pasował do łososia, chociaż w przepisach najczęściej zaleca się białe miso.

Na bazie pasty miso można łatwo stworzyć pełne smaku marynaty, które idealnie będą pasować nie tylko do łososia, ale też dorsza czy tilapii. Marynaty możesz stworzyć na bazie wspomnianej pasty, sosu sojowego i cukru, polecany jest też dodatek sake, czyli napoju alkoholowego z Japonii. Zamiast sake można śmiało użyć białego wytrawnego wina.

Łosoś
Łosoś © Pixabay

Łosoś w marynacie miso. Przepis

Składniki:

  • ¼ szklanki czerwonego lub białego miso,
  • ⅓ szklanki sake lub białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 300 g łososia.

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Łososia pokryj marynatą i odstaw na kilka godzin do dwóch dni.
  2. Po tym czasie piecz łososia w 180 st. C przez 15 minut. Pod koniec pieczenia skorzystaj z opcji grillowania - to sprawi, że na wierzchu ryby utworzy się glazura.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się