Robert Makłowicz łapie się za głowę. Nie dowierza, co Polacy dodają do rosołu

Robert Makłowicz, znany autorytet w dziedzinie kulinariów, podzielił się swoim zdaniem na temat dodatków do rosołu, które jego zdaniem dyskwalifikują to danie. Stwierdził, że nawet podawanie "bijącego serca węża" wydaje mu się mniej zaskakujące niż serwowanie rosołu z jednym z najczęściej spotykanych w Polsce składników. Ale o jaki dodatek chodzi?

Jakiego dodatku do rosołu nie toleruje Robert MakłowiczJakiego dodatku do rosołu nie toleruje Robert Makłowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Robert Makłowicz (screenshot)
SKOMENTUJ

Rosół, tradycyjna polska zupa, jest podawany z różnymi dodatkami, które różnią się w zależności od regionu. Najbardziej klasyczną wersję podaje się z makaronem nitki, włoszczyzną i natką pietruszki. Wielu ludzi uważa, że nie do przyjęcia jest podawanie wywaru "dopieszczonego" sztucznymi wzmacniaczami smaku, takimi jak kostka rosołowa czy popularna przyprawa w płynie. Jednak to nie te dodatki do rosołu najbardziej zaskakują Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Robert Makłowicz nie jada rosołu z takim dodatkiem

W jednym z odcinków programu "Drugie śniadanie mistrzów" prowadzonym przez Marcina Mellera Makłowicz pojawił się obok innych znanych postaci, takich jak Magda Gessler. Na pytanie gospodarza o najbardziej szokujące doświadczenie związane z próbowaniem nowych smaków, Makłowicz bez wahania odpowiedział, że najbardziej zaskakuje go dodawanie do rosołu... ziemniaków.

- Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą, niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące, jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - zdradził znany krytyk kulinarny.
Robert Makłowicz nie akceptuje tego dodatku do rosołu
Robert Makłowicz nie akceptuje tego dodatku do rosołu © Pixabay

Nietypowe dodatki do rosołu

Ziemniaki w rosole to dodatek, który jest popularny w wielu regionach Polski. Uważa się, że jest to typowa zupa dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego, ale podobnie jada się rosół również na Podkarpaciu. Ziemniaki zwykle podaje się w całości ugotowane, choć czasem serwuje się je w formie purée. Jednak to niejedyny dodatek do rosołu, który budzi kontrowersje wśród miłośników tej zupy.

Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się z kluskami wątrobianymi. Wielkopolski rosół z kury jest podawany z dodatkiem makaronu nitki lub łazankami, a rosół dworski z kapłona - z podrobami drobiowymi, kalafiorem i suszonymi grzybami. Istnieją również przepisy, w których dodatkiem do rosołu są pieczone pieczarki czy ugotowane jajko. Często wywar wzbogaca się kurkumą, jabłkiem, octem, pomidorem czy imbirem.

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości