Robert Makłowicz łapie się za głowę. Nie dowierza, co Polacy dodają do rosołu

Robert Makłowicz, znany autorytet w dziedzinie kulinariów, podzielił się swoim zdaniem na temat dodatków do rosołu, które jego zdaniem dyskwalifikują to danie. Stwierdził, że nawet podawanie "bijącego serca węża" wydaje mu się mniej zaskakujące niż serwowanie rosołu z jednym z najczęściej spotykanych w Polsce składników. Ale o jaki dodatek chodzi?

Jakiego dodatku do rosołu nie toleruje Robert MakłowiczJakiego dodatku do rosołu nie toleruje Robert Makłowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Robert Makłowicz (screenshot)

Rosół, tradycyjna polska zupa, jest podawany z różnymi dodatkami, które różnią się w zależności od regionu. Najbardziej klasyczną wersję podaje się z makaronem nitki, włoszczyzną i natką pietruszki. Wielu ludzi uważa, że nie do przyjęcia jest podawanie wywaru "dopieszczonego" sztucznymi wzmacniaczami smaku, takimi jak kostka rosołowa czy popularna przyprawa w płynie. Jednak to nie te dodatki do rosołu najbardziej zaskakują Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Robert Makłowicz nie jada rosołu z takim dodatkiem

W jednym z odcinków programu "Drugie śniadanie mistrzów" prowadzonym przez Marcina Mellera Makłowicz pojawił się obok innych znanych postaci, takich jak Magda Gessler. Na pytanie gospodarza o najbardziej szokujące doświadczenie związane z próbowaniem nowych smaków, Makłowicz bez wahania odpowiedział, że najbardziej zaskakuje go dodawanie do rosołu... ziemniaków.

- Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą, niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące, jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - zdradził znany krytyk kulinarny.
Robert Makłowicz nie akceptuje tego dodatku do rosołu
Robert Makłowicz nie akceptuje tego dodatku do rosołu © Pixabay

Nietypowe dodatki do rosołu

Ziemniaki w rosole to dodatek, który jest popularny w wielu regionach Polski. Uważa się, że jest to typowa zupa dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego, ale podobnie jada się rosół również na Podkarpaciu. Ziemniaki zwykle podaje się w całości ugotowane, choć czasem serwuje się je w formie purée. Jednak to niejedyny dodatek do rosołu, który budzi kontrowersje wśród miłośników tej zupy.

Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się z kluskami wątrobianymi. Wielkopolski rosół z kury jest podawany z dodatkiem makaronu nitki lub łazankami, a rosół dworski z kapłona - z podrobami drobiowymi, kalafiorem i suszonymi grzybami. Istnieją również przepisy, w których dodatkiem do rosołu są pieczone pieczarki czy ugotowane jajko. Często wywar wzbogaca się kurkumą, jabłkiem, octem, pomidorem czy imbirem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości