PrzepisPrzekąskiWiększość wyrzuca, a Makłowicz robi z nich pyszną przekąskę. Na pewno nie próbowaliście

Większość wyrzuca, a Makłowicz robi z nich pyszną przekąskę. Na pewno nie próbowaliście

Robert Makłowicz - Pyszności
Robert Makłowicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Player
20.03.2024 09:16

Robert Makłowicz podzielił się swoim patentem na nietypową przekąskę. Sięga po nią w trakcie postu, ale również wtedy, gdy chce ograniczyć nieco niezdrowe przekąski w swojej diecie. Mało osób wie, że ten produkt wykorzystać można w tak smaczny sposób.

Chociaż Robert Makłowicz znany jest ze swojej pasji do wykwintnych potraw, podczas wywiadu dla Dziennik.pl ujawnił, że post nie jest mu obcy, a jego motywacja wykracza poza ramy religijne. Znany prezenter i dziennikarz robi to również "z racji profesji", aby zadbać o sylwetkę. Nie oznacza to jednak rezygnowania z przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robert Makłowicz stawia na obierki z ziemniaków

Robert Makłowicz zdradził swój patent na post. Sięga wtedy po obierki z ziemniaków, które kojarzą się raczej z kuchennym odpadem niż ze smaczną przekąską.

Skórka z banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucasz
Skórka z banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucasz© 123RF

Według niego to danie, choć proste w przygotowaniu, skrywa w sobie ogromny potencjał smakowy. Wystarczy tylko dokładnie umyć ziemniaki, posypać je grubo solą i wstawić do piekarnika. To rewelacyjna propozycja dla każdego, kto szuka pysznego i łatwego w wykonaniu posiłku, idealnego zarówno na co dzień, jak i na postne dni.

Spróbowała pani upiec skórki z ziemniaków? Tylko trzeba je wcześniej dobrze umyć i posypać grubą solą. Z suchego pieczywa warto zrobić knedle i podać je z sosem grzybowym albo roztopionym masłem i parmezanem - mówi Robert Makłowicz w rozmowie z Dziennik.pl

Jak upiec obierki z ziemniaków?

Przygotowanie przekąski z obierków jest naprawdę proste. Cały przepis świetnie wpisuje się w nurt "zero waste", maksymalnie ograniczający marnowanie żywności.

Obierki po ziemniakach pomogą zachować drożność komina
Obierki po ziemniakach pomogą zachować drożność komina © Genialne

Składniki:

  • obierki z 4 średnich ziemniaków, im dłuższe, tym lepiej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i obierz.
  3. Dopraw obierki: skrop je oliwą, a następnie posyp połową porcji soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie obierki były równomiernie pokryte przyprawami.
  4. Ułóż obierki w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby nie nakładać ich na siebie, aby równomiernie się dopiekły i nabrały pięknego, złocistego koloru.
  5. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
  6. Obserwuj je uważnie, bo w tej temperaturze mogą się szybko zrumienić, a nawet spalić.
  7. Po wyjęciu z piekarnika dopraw obierki pozostałą częścią soli i pieprzu. Możesz też dodać inne ulubione przyprawy, np. paprykę w proszku, czosnek granulowany czy zioła prowansalskie.

Takie obierki to świetna przekąska zamiast chipsów czy paluszków. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także