Większość wyrzuca, a Makłowicz robi z nich pyszną przekąskę. Na pewno nie próbowaliście

Robert Makłowicz podzielił się swoim patentem na nietypową przekąskę. Sięga po nią w trakcie postu, ale również wtedy, gdy chce ograniczyć nieco niezdrowe przekąski w swojej diecie. Mało osób wie, że ten produkt wykorzystać można w tak smaczny sposób.

Robert Makłowicz - PysznościRobert Makłowicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Player
Ewa Malinowska

Chociaż Robert Makłowicz znany jest ze swojej pasji do wykwintnych potraw, podczas wywiadu dla Dziennik.pl ujawnił, że post nie jest mu obcy, a jego motywacja wykracza poza ramy religijne. Znany prezenter i dziennikarz robi to również "z racji profesji", aby zadbać o sylwetkę. Nie oznacza to jednak rezygnowania z przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Robert Makłowicz stawia na obierki z ziemniaków

Robert Makłowicz zdradził swój patent na post. Sięga wtedy po obierki z ziemniaków, które kojarzą się raczej z kuchennym odpadem niż ze smaczną przekąską.

Skórka z banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucasz
Skórka z banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucasz © 123RF

Według niego to danie, choć proste w przygotowaniu, skrywa w sobie ogromny potencjał smakowy. Wystarczy tylko dokładnie umyć ziemniaki, posypać je grubo solą i wstawić do piekarnika. To rewelacyjna propozycja dla każdego, kto szuka pysznego i łatwego w wykonaniu posiłku, idealnego zarówno na co dzień, jak i na postne dni.

Spróbowała pani upiec skórki z ziemniaków? Tylko trzeba je wcześniej dobrze umyć i posypać grubą solą. Z suchego pieczywa warto zrobić knedle i podać je z sosem grzybowym albo roztopionym masłem i parmezanem - mówi Robert Makłowicz w rozmowie z Dziennik.pl

Jak upiec obierki z ziemniaków?

Przygotowanie przekąski z obierków jest naprawdę proste. Cały przepis świetnie wpisuje się w nurt "zero waste", maksymalnie ograniczający marnowanie żywności.

Obierki po ziemniakach pomogą zachować drożność komina
Obierki po ziemniakach pomogą zachować drożność komina © Genialne

Składniki:

  • obierki z 4 średnich ziemniaków, im dłuższe, tym lepiej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i obierz.
  3. Dopraw obierki: skrop je oliwą, a następnie posyp połową porcji soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie obierki były równomiernie pokryte przyprawami.
  4. Ułóż obierki w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby nie nakładać ich na siebie, aby równomiernie się dopiekły i nabrały pięknego, złocistego koloru.
  5. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
  6. Obserwuj je uważnie, bo w tej temperaturze mogą się szybko zrumienić, a nawet spalić.
  7. Po wyjęciu z piekarnika dopraw obierki pozostałą częścią soli i pieprzu. Możesz też dodać inne ulubione przyprawy, np. paprykę w proszku, czosnek granulowany czy zioła prowansalskie.

Takie obierki to świetna przekąska zamiast chipsów czy paluszków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej