Ziemniaki zalewam i wstawiam do piekarnika. Są tak pyszne, że można jeść nawet bez mięsa

Ziemniaki pieczone są jednym z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni. Niemniej czasem warto wprowadzić do nich odrobinę odmienności i podać je w nieco odświeżonej formie. Dlatego też, na dziś mamy dla ciebie propozycję na ziemniaki pieczone po grecku.

Pieczone ziemniaki po grecku - przekąska idealnaPieczone ziemniaki po grecku - przekąska idealna
Źródło zdjęć: © Canva | dabjola

Ziemniaki zazwyczaj odgrywają drugoplanową rolę w naszych codziennych obiadach, ale ten prosty przepis na pieczone ziemniaki po grecku ma potencjał, aby to zmienić. Nie potrzeba wiele składników, aby stworzyć wyjątkowe ziemniaki, które zaskoczą swoim smakiem. Przygotujcie się więc na kulinarną podróż do słonecznej Grecji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te mini słodkości w chrupiącym wydaniu praktycznie robią się same. Do tego świetnie się prezentują

Ziemniaki pieczone po grecku to prawdziwy hit. Są niezwykle smaczne, pełne aromatu i mają chrupiącą skórkę. Ich przygotowanie jest proste jak dziecinna igraszka, a smak doskonały. Jeżeli więc szukasz akurat pysznego i prostego przepisu na ziemniaki, to koniecznie musicie wypróbować ten. Gwarantujemy, że będziesz zachwycony!

Ziemniaki pieczone — przepis:

Składniki:

  • 10-12 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 1 garść suszonego oregano,
  • sól do smaku.
Pieczone ziemniaki podawaj z ulubionym sosem lub zupełnie solo!
Pieczone ziemniaki podawaj z ulubionym sosem lub zupełnie solo! © Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę o boku 1,5-2 cm.
  2. Przełóż je na blaszkę do pieczenia i zalej oliwą z oliwek. Nie muszą być rozłożone idealnie na płasko, może też być ich więcej. Posól do smaku i wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki pokryły się oliwą i solą.
  3. Wstaw ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  4. Po około 30 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika, wymieszaj i posyp suszonym oregano. Wstaw do piekarnika i dopiekaj jeszcze przez około 15-20 minut, aż wierzch się zezłoci, a od dołu ziemniaki będą miękkie i ugotowane w oliwie.

Jeżeli chcesz, aby ziemniaki były jeszcze bardziej aromatyczne, można dodać do nich inne zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy bazylia. Można również dodać ząbek czosnku, który nada im jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Ziemniaki pieczone po grecku to idealny dodatek do wielu dań, takich jak grillowane mięso, ryba czy sałatka. Można je również jeść jako przekąskę lub danie główne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie